Prskanje maline

Proxsimus, hvala puno, rekli su mi oko 50 litara za sve, ali i ja mislim tako oko 20 litara zato sto je ona jos mala i nije jos svuda nikla...

Proxsimus, hvala puno, rekli su mi oko 50 litara za sve, ali i ja mislim tako oko 20 litara zato sto je ona jos mala i nije jos svuda nikla...
Ako nemas neki problem na tim lastarima sto su ti izbili,a cisto sumnjam da imas,onda ne vidim razlog zasto bi sada prskao insekticidima.
Sacekaj da vecina-sva izbije pa kad bude oko 20-30cm onda ih zastiti,ovako ces prskati to sto ti je sad izbilo a sta ces sa onima koje kasnije izbiju?Ponovo ces sve da prskas?

Ako nemas neki problem na tim lastarima sto su ti izbili,a cisto sumnjam da imas,onda ne vidim razlog zasto bi sada prskao insekticidima.
Sacekaj da vecina-sva izbije pa kad bude oko 20-30cm onda ih zastiti,ovako ces prskati to sto ti je sad izbilo a sta ces sa onima koje kasnije izbiju?Ponovo ces sve da prskas?

Pa pravo da ti kazem to sam i ja razmisljao, ali pojavilo se na par da je probusen list, i neke gde se skovrdzio po neki list pa sam zato mislio da polijem, a i oko svake ima mravi, ne znam zasto to, i to u zemlji, dal ce oni nesto da joj smetaju???

Kolege, koristite insekticide dok im je još vreme, da kasnije ne bi bilo češkanja i onde gde ne svrbi.
Neću ulaziti u detalje, ali samo ću reći da sam se i ja nekad jednom vodio mišlju da treba redukovati zaštitu, ali samo jednom. Nažalost posledice greške trajale su godinu dana, a ponekad mogu i duže.
Ne preterivati, ali obavezno štititi.

Poslednja izmena:
@malimali
Da pomognem kolegi frigy-u to je prava kopriva biljka treba da se nabere pre nego sto procveta i onda se napravi da tako kazem ekstrat sa njom, citao sam i neke recepte ali to sada nije bitno.
Uglavnom ona se moze koristiti kao insekticid i kao prihrana, najvise je koriste u organskoj proizvodnji.
Ako nisam upravu neka me kolege isprave?

@malimali
Da pomognem kolegi frigy-u to je prava kopriva biljka treba da se nabere pre nego sto procveta i onda se napravi da tako kazem ekstrat sa njom, citao sam i neke recepte ali to sada nije bitno.
Uglavnom ona se moze koristiti kao insekticid i kao prihrana, najvise je koriste u organskoj proizvodnji.
Ako nisam upravu neka me kolege isprave?

A kako se pravi to, koliko mi treba kopriva, i kako da napravim???

Polkic, upravu si...
@malimali, Imaš na netu dosta o tome, a imaš i u temi organske maline isto oko toga...

Samo da znaš, smrdi kao konj u teranju :)))

Pa pravo da ti kazem to sam i ja razmisljao, ali pojavilo se na par da je probusen list, i neke gde se skovrdzio po neki list pa sam zato mislio da polijem, a i oko svake ima mravi, ne znam zasto to, i to u zemlji, dal ce oni nesto da joj smetaju???

Mravi ne prave nikakav problem malini ali ako ih kasnije vidis da idu uz stablo to moze da znaci da su se pojavile vasi pa mravi sakupljaju mednu rosu sa njih.Dobro pregledaj malinu,okreni listove i pogledaj ispod a za te listove sto su skovrdzani probaj da razvijes jedan pazljivo,vidi dali je unutra gusenica,ponekad i mladi izdanak moze da te zavara jer izgleda skovrdzan a u stvari bude sve normalno.

@malimali
Ide kilogram tek ubrane koprive ili 200 grama suve na 10L vode i sada ne znam tacno koliko treba da stoji za koje prskanje, tipa imas na primer ako hoces da prihranjujes treba da stoji cini mi se oko 3 nedelje i posle to razblazivas u razmeri 1:20 ako sam dobro zapamtio, a ako hoces da vrsis zastitu od insekata tada stoji od 12 do 24 sata i opet treba da se razblazuje, ali imas ti to sve na netu detaljno obljasnjeno i kao sto kaze kolega Proximus u temi organska proizvodnja maline.

Mravi ne prave nikakav problem malini ali ako ih kasnije vidis da idu uz stablo to moze da znaci da su se pojavile vasi pa mravi sakupljaju mednu rosu sa njih.Dobro pregledaj malinu,okreni listove i pogledaj ispod a za te listove sto su skovrdzani probaj da razvijes jedan pazljivo,vidi dali je unutra gusenica,ponekad i mladi izdanak moze da te zavara jer izgleda skovrdzan a u stvari bude sve normalno.

Danas sam nasao u jednom skovrdzanom listu paucinu i gusenicu, sta, da radim, da polijem insekticidom???

A šta se desilo sa pridržavanjem programa zaštite?????

Pa da onda ne razmišlja svako šta i kako, nego se pridržava onoga kako su to zaštitari predvideli. Zaštita se ne izvodi stihijski, nego planski. Uostalom, ne znam koja je površina u pitanju, da ne mlatimo praznu slamu zbog 100 sadnica. Ko onaj zimus što je slikao naslon za deset sadnica maline, koliko ukupno ima posađeno.

Elem, ako gajiš veću površinu onda ti nije dobra taktika da čekaš ko će istipkati odgovor na forumu da bi ti išao ili ne da odradiš ovo ili ono.

Kako se riješiti puževa u malinama,invazija puževa mi se pojavila nakon ove kiše, jedu listove po pet komada na sadnici popasose sve,ima li neko ideju kako ih uništiti a da ne škodi malini

Kako se riješiti puževa u malinama,invazija puževa mi se pojavila nakon ove kiše, jedu listove po pet komada na sadnici popasose sve,ima li neko ideju kako ih uništiti a da ne škodi malini

Kucaj na google-u... Ja sam gledao prosle godine posto su meni jagode bili napali... Zaboravio sam kako se zove to... Mada, i sa tim i bez toga je bilo tih stetocina... Tako da sam na kraju isao i rucno izbacio svakog koji se nasao u krugu od 10m :osmeh:

Nazad
Vrh