Prskanje maline

sto se tice didimele ne verujem da ima neke stete jer didimela pricinjava velike stete u kisnim godinama,dok za grinje pogoduje susna godina koja je bila prosle godine ,steta je zanemarljiva ako je mladar odrastao na pristojnu visinu ,a ako nije bice manje roda u sustini prskanje protiv grinje ide se sa akaricidima i vec posle 10 dana biljka treba da pokaze znakove oporavka.mada ako je malina na otvorenom bez zasene a na temperaturi preko 35 stepeni ima da zaostaje u razvoju i ako je grinja unistena

sto se tice programa zastite maline da li se mora pridrzavati strikrno za preporuke odredjenog ili se moze jednom prskati sa predlogom galenike ,drugi put recimo syngentin ,pitam zbog mehanizma delovanja preparata da se nebi napravila greska ili se covek moze osloniti na zastitara i uzimati sta mu ovaj nudi.

Za prvi deo pitanja: bitno je da gledas aktivnu materiju kojom prskas tako da teorijski nije vazno koji proizvodjac. Ja tako radim ikoristim preparate vise prizvodjaca. A drugi deo : mozes se drzati i preporuka zastitara, tada je njegova odgovornost za zastitu maline, po meni nemoj samo da šaraš da te savetuje pet ljudi, jer kako kazu 100 babica, kilavo dete.

kako se moze utvrditi ucinjena steta od didileme i grinje jesenas-da li je uopste izlecena kako znati-kako joj pomoci osim ovih redovnih upustava o prskanju i zastiti maline mozda joj neki preperat dati starter za bolje otvaranje pupoljaka -molio bih iskusne za odgovor ,hvala unapred

Ne kako se sad utrvrđuje ali ja sam još posle berbe odneo u poljo. apoteku i na mikroskop su mi gledali kakvo je stanje.

Pojavljuje se jer ti je neko uvalio takvu sortu maline.Izvinjavam se na izrazu,ali ljudi se bave svacim da dodju do interesa tj novca.

Ne koristim herbicide u malini,pre dve godine imao sam 5% zrnaste maline...prosle godine sam imao dvadeaetak metara....razlika je bila sto sam vise puta koristio amino-kiseline!

Bio sam skoro na predavanju i pita predavac zasto se pojavljuje zrnasta malina?Ja kazem verovatno zbog sadnog materijala,a on kaze netacno.Zrnasta malina se javlja zbog nedostatka cinka,tako on kaze.

Увек имајте на уму да новонастале биљке памте информацију предака и преносе и све билести од којис су преци боловали а на првом месту су вирусне заразе.Биљни вируси не убијају домаћина али ако им се не супротставимо на одговарајући начин умеју да направе озбиљну штету.Чак и кад уништимо оболели засад вируси остају у тлу и ако нема домаћина на коме би живели хибернирају се и чекају згодну прилику.
Борба се спроводи подизањем биолошке кондиције самих биљака што бољом заштитом од осталих наметника и болести,било биолошком било хемијском, уз исхрану потребним количинама хранива за дату биљну врсту и сорту.

Mislim da je u pitanju virusna bolest, ali posle ovih prskanja prošle godine, bilo je manje problema sa zrnastim plodovima. Čini mi se da je veoma važno ne zakasniti sa prskanjem neposredno pred cvetanje.

Drugo prskanje, sredinom aprila, Cuprablau Z - 0.35%

Četvrto prskanje pred cvetanje, krajem maja, maksimalno otvorena dva cveta po dužnom metru, prskano sa:
Slavol VVL - 1%, Aminoflex - 0.25%, Metod 480SC – 0.2%, Dional 500SC – 0.2%,Fobos – 0.05%.

Da li sadnice mogu prskati plavim uljem dok nisu posadjene. Evo kako to planiram: sadicu u nedelju, a dan ranije bih skratio visak korena, zatim poprskao plavim uljem, ostavim da se osusi skupim i u nedelju sadim. Prakticno je ali da sme zbog korena da se prska na taj nacin.

Nemas potrebe,trosis novac bez razloga.Bolje uzmi ridomil cold i napravi rastvor i potapaj zile neposredno pred sadnju,Pozdrav

Koji beše se smije koristiti herbicid u blizini malina tj pored njega na jedno 4-5metara imam divlju kupine pa bih da je uništim a da nesteti malinama

Koji beše se smije koristiti herbicid u blizini malina tj pored njega na jedno 4-5metara imam divlju kupine pa bih da je uništim a da nesteti malinama

Pustis je da olista, da krene vegetacija, odes u apoteku i kazes sta ti treba. I samo prskas izbliza i kada nema vetra. Ako smes zbog malina uzmi totalni herbicid, napravi pravu meru (nista jacu od predvidnjene kao sto mnogi rade) i dobro okupaj kupinu. Deo ces unistiti a deo ipak mora motika, budak.

Nazad
Vrh