Prskanje maline

ledni atomizer ili ledna prskalica ili razni slaufovi i tlacne pumpe? pa bez razmisljanja atomizer... manja potrosnja, male cestice kaplja koje sjedaju na list biljku, nema klizanja kapi sa povrsine lista, okrene svaki list odozdo i od gore , prodire red kad je biljka puna zelene mase itd.... da je skuplja i teža jest, ali da je prskanje obavljeno 100% jest trošili ste 100 litri vode sad cete 50-60 lit.

Ja odradim prva tri tretiranja iz galenikinog programa pa umesto promese koristim quadris, u cvetu signum,pa jos jednom qvadris i pred berbu switch ili eventualno teldor

dnygyt.jpg
da li neko koristi ovakvu prskalicu u malinjaku ili neku sličnu traktorsku

Poslednja izmena:
Koristim ja. Za aroniju prošle godine, a od ove i za malinu. Mogu ti reći da mi je aroniju lepo okupala, sasvim dobro odradi posao. Dizne se daju pomerati u svim pravcima i onda možeš namestiti shodno veličini zasada. Videćemo kako će se pokazati za malinu ali mislim da je bolja od ručne svakako, ali je i potrošnja veća, jer je rastur veći. Što je i normalno.
Krila se isto podešavaju, ja imam od prohroma, znači podesi se ugao koji oćeš i piči.

- - - - - - - - - -

Program je ozbiljan a naročito bih pohvalio njihovog stručnjaka Đekića, koji mi je svaki put pomogao kad sam zvao. Jedino što zameram svim proizvođačima zaštite je da nisu napravili programe zaštite za remontantne sorte. Kao da smo van zakona :osmeh:

Vidim da ovih dana mnogi i svojim vocnjacima koriste krec, sto prskanjem sto krecenjem stabala *(visnje, sljive, kajsije...). Uglavnom su to uradili u jesen a sada ponavljaju. Sta mislite kakav bi efekat ovo imalo na malinu?
Jedan komsija mi upravo sada pricao da je prskao malinu sa krecom i kamenom (stablo je pocelo da mu se crni u jesen) i da mu je ovo sve ocistilo, da su sada zute kao limun i potpuno zdrave.

Dobro vece svima, nov sam na forumu pa mi treba pomoc
prosle godine u jesen sam posadio 15 ari vilameta i 5 ari polke
pa me zanima sta treba da radim ove godine sa cim treba a prskam i kad,
sta a bacam od djubriva,
u jesen sam bacio samo vockara?
hvala unaped

Vidim da ovih dana mnogi i svojim vocnjacima koriste krec, sto prskanjem sto krecenjem stabala *(visnje, sljive, kajsije...). Uglavnom su to uradili u jesen a sada ponavljaju. Sta mislite kakav bi efekat ovo imalo na malinu?
Jedan komsija mi upravo sada pricao da je prskao malinu sa krecom i kamenom (stablo je pocelo da mu se crni u jesen) i da mu je ovo sve ocistilo, da su sada zute kao limun i potpuno zdrave.

Kora crni jer odrvenjava.

Ovo bi i mene zainteresovalo da li je imao neko iskustva ,prevashodno da li bi to donelo kvalitetnijem i zdravijem mladaru,lastaru,

Dobro vece svima, nov sam na forumu pa mi treba pomoc
prosle godine u jesen sam posadio 15 ari vilameta i 5 ari polke
pa me zanima sta treba da radim ove godine sa cim treba a prskam i kad,
sta a bacam od djubriva,
u jesen sam bacio samo vockara?
hvala unaped

Ja sam juče bacio Yaru kao prihranu,a za prskanje još ne znam. :)

kako se moze utvrditi ucinjena steta od didileme i grinje jesenas-da li je uopste izlecena kako znati-kako joj pomoci osim ovih redovnih upustava o prskanju i zastiti maline mozda joj neki preperat dati starter za bolje otvaranje pupoljaka -molio bih iskusne za odgovor ,hvala unapred

Nazad
Vrh