Prskanje lešnika (leske)

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.861
Lokacija
Apatin
Sasvim je primetno povećanje interesovanja za gajenje leske, jednostavno se lešnici dosta traže. Da bi malo precizirali šta i kako ovde pokrećem temu o zaštiti prskanjem.

Kao glavne faze kada treba obaviti zaštitu navode se sledeće faze razvoja i periodi


  • Precevetavanje
  • Listanje - sredina aprila
  • Porast ploda – sredina maja
  • Sredina juna
  • Sredina jula

Od bolesti su prisutni Bakterioze, Monilija, Botritis, Pepelnica, Pegavost. Od štetnih insekata tu su Voćna pipa, Grinje, Surlaš lešnika, Strižibuba, Lisne vaši, Stenice.

Tekst koji bih preporučio Zaštita zasada lešnika – korak po korak -- izvor poljosfera.rs

asadi lešnika se mogu uspešno štititi sa relativno malim brojem prskanja.Nedovoljna zaštita, međutim iz godine u godinu može dovesti do potpunog gubitka roda usled kombinovanog štetnog dejstva štetočina i u vezi sa njima pojačanom pojavom gljivičnih oboljenja zbog nastalih povreda.


Kao i kod voćnih vrsta, zbog mogućnosti infekcija grana, pojave rak rane, bakterijskih i gljivičnih oboljenja lišća, mogućnost pojava i širenja truležnica korena, pored programa prskanja neophodna je i određena higijena zasada.
Ona se najčešće sastoji u uklanjanju suvih grana, zaraženog lišća, sprečavanju preteranog vlaženja zemljišta, uništavanju korova itd.
[h=2]Zaštita lešnika korak po korak[/h]Radi zaštite lešnika od bolesti i štetočina potrebno je izvršiti 5-6 prskanja godišnje i to sledećim redosledom:


Pred kretanje vegetacije – Preventivno od monilije i botritisa nekim od preparata na bazi bakra po uputstvu proizvođača.


Početkom maja – Protiv grinja i pipe nekim od insekticida iz grupe organofosfata na bazi pirimifos-metila, kao i protiv monilije i botritisa fungicidima na bazi iprodiona ili kombinacije iprodiona i tiofanat – metila.


Kraj maja – Protiv leskinog surlaša i grinja nekim od insekticida na bazi azinfos metila ili bifentrina, ali i protiv pepelnice preparatima na bazi tebukonazola.

... LINK
Ovo pomalo deluje suvoparno, a svaki info o konkretnim iskustvima je dobro došao.
 
Vrh