Protesti malinara 2018 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Protest u Brusu u cetvrtak u 17 h, na platou ispred Fabrike Uredjaja i Delova.

Sad citam vest da "privrednici" spremaju tuzbu protiv malinara toboze zbog stete koju trpe zbog blokade.
Ovo sada treba izgurati do kraja jer ako se sad poklekne vise necemo ustati.
Kaze zvanicna statistika da u Srbiji ima oko 700.000 registrovanih poljo. domacinstava pa neka svako ima u proseku 2 clana to je skoro 1.5 miliona ljudi koji zive od poljoprivrede.
Ako udruzenja uspeju da okupe 10% od ovih ljudi (nas) da izadju na ulice i podrze protest morace da pregovaraju a ako ne onda ni ne zasluzujemo da nas neko saslusa.
Sinoc u dnevniku Rade Ljubojevic kaze da je "odredjivanje cene stvar svake hladnjace",ne kaze covek kako se ta cena odredjuje, ne iznosi "cenu na svetskom trzistu", ne govori da je on jedan od najvecih uvoznika maline(do duse niko ga to i ne pita..) nego lepo kaze da hladnjaca odredjuje cenu koju ce da plati a mi valjda treba da verujemo u njihovo postenje.
Nema nas u medijima a na Pinku, RTS-u, Informeru...i ostalim rezimskim podrepasima se prica svodi na to da malinari traze da im drzava da pare, pa apelujem na svakoga ko moze medijski da se angazuje ili da utice na ljude iz udruzenja da se argumentima objasnjava sta je problem i da se "zulum vise trpeti ne moze" jer je zbog nekoliko alavih pojedinaca dovedena u pitanje egzistencija vise od milion ljudi.

http://www.politika.rs/scc/clanak/404947/Vlada-ne-pristaje-na-zahteve-malinara

A ovu ponudu za hladnjače prećutkujete braćo, jel da ?!

I poklon đubrivo....

Na solidarnost pozivate, a tajite da su vam nuđeni instrumenti prevazilaženja krize...

Ili sam ja, možda, preskočio vaše pisanje na ove teme, a ?

Elem, sad čekamo da se pojave neki "izdajnici" koji će se vratiti za pregovarački sto i reći: aj pravimo te hladnjače, ali i da nam pomognete da kupimo mašine za branje.

Džabe hladnjače ako ne možeš izvoznu dozvolu da dobiješ. Moraš opet ovima sa dozvolom da prodaš i ništa nisi uradio.

Ovaj komentar mi je najbolji:
Kako nema otvorenog trzista za benzin i zasto nema trzisnu cenu pa jedne godine 200 din a druge 30?

Дал је могуће да ми назови војевођани немамо жељу да подржимо ове протесте и да изађемо са нашим захтевима....видим код мене у селу они који су били најгласнији пре пар година, јер нису добили прикладне површине нити су их лицитирали, сада када су добили то своје следовање у виду финих Ха да их сада заболе за протесте....нека пропашће и они само мало касније, од нас....нису ни свесни шта се спрема, а када буде биће касно....

Хитлеру свака ти је била на месту за Словене, да смо љига од народа, ниси погрешио ни мало...

Džabe hladnjače ako ne možeš izvoznu dozvolu da dobiješ. Moraš opet ovima sa dozvolom da prodaš i ništa nisi uradio.

I tu dođemo do tradicionalnog: mrzi me profesor pa mi postavlja teška pitanja !

Pa jes, u pravu ste, ko da petlja sa administracijom i uspostavlja standarde i stiče sertifikate... Lakše je kukati kako hladnjačari pljačkaju.

Pa stvarno, što da doktor ima veću platu od medicinske sestre kad on ne daje injekcije i ne vadi krv, on samo sedi, dijagnoze i recepte piše...

- Država bi trebalo da nađe način i da orgranizuje otkup, da imamo skladištara i da proizvođači onda mogu da prodaju malinu kada je dobra cena. Odnosno da proizvođači budu vlasnici robe, koju mogu da prodaju kasnije, kad cena odgovara. Ovako, hladnjačari nas ucenjuju, prodajemo po ceni koju oni dogovore, a proizvođač ostaje bukvalno nezaštićen. Država bi mogla i da nađe velike kupce u inostranstvu i na taj način bi proizvođači mogli da preskoče hladnjačare.

https://www.blic.rs/vesti/ekonomija...edamo-barikade-dok-rusija-poljska-sad/4m0hm2h

Poslednja izmena:
Zamolio bih vas da ne odgovarate ovom psihicu, jer ocigledno razvodnjava ovu temu, sa ciljem da skrene paznju na sebe, i tu samo medicina eventualno moze pomoci, zato verovatno i priziva doktore i medicinske sestre.
Lepo ga na temama gore svi izbegavaju, jer su videli da je beznadezan slucaj.

Verujem da ce ga moderacija poslati na letovanje, pa da na miru sa onim drugim izbacenim bolesnikom popiju svoju dozu.

Sva je prilkia da ce vlast na sve moguce nacine ( najverovatnije silom ) pokusati u sto kracem roku ( do petka ) da resi ( slomi )

protest malinara u Prijepolju . Ako se sa blokadum nastavi i za vikend velika je sansa da se tome lancano pridruze i ostali regioni i gradovi i

eto nevolje za vladajucu koaliciju . Mozda je ovo poslednja bitka i uopste sansa da se nesto uradi u pogledu cene malina .

Jos nesto , ako se ovi ljudi u Prijepolju zlopate , dano-nocno trpe kisu i sunce na asfaltu a istovremeno drugi beru za 100.00 din ili

cak mozda i ne znaju otkupnu cenu onda je to ispod svake kritike i ljudskog dostojanstva .

Ako ne zelite ili iz nekog razloga ne mozete fizicki da pristupite protestima onda se bar solidarisite i ne nosite malinu hladnjacama dok se

ovo ne okonca .

Poslednja izmena:
Pa ne mora se cekati petak, koliko treba Ariljcima, Ivanjicanima i Pozezanima da blokiraju nadvoznjak kod Pozege? A kroz grad da bude alernativni pravac. Ali lakse je ovako, mi ce mo da beremo i predajemo pa ako ovi nesto urade bice i nama super a ako ne nikom nista. A to sto po ceo dan njih przi sunce a popodne kao na inat pada kisa... Jbg po tudjoj ne boli:sta:

Ovaj Radovic stvarno nije normalan..
"Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da će proizvođači tog voća obustaviti berbu ukoliko otkupljivači ponude otkupne cene manje od 200 dinara.On smatra da proizvođači ne treba da blokiraju puteve, već obustave berbu malina kao kontrameru protiv otkupljivača, vlasnika hladnjača i izvoznika."

Pa ne mora se cekati petak, koliko treba Ariljcima, Ivanjicanima i Pozezanima da blokiraju nadvoznjak kod Pozege? A kroz grad da bude alernativni pravac. Ali lakse je ovako, mi ce mo da beremo i predajemo pa ako ovi nesto urade bice i nama super a ako ne nikom nista. A to sto po ceo dan njih przi sunce a popodne kao na inat pada kisa... Jbg po tudjoj ne boli:sta:
Kad se blokira nadvoznjak kod Pozege,nema alternativnog pravca,bice i to uskoro

Ovaj Radovic stvarno nije normalan..
"Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da će proizvođači tog voća obustaviti berbu ukoliko otkupljivači ponude otkupne cene manje od 200 dinara.On smatra da proizvođači ne treba da blokiraju puteve, već obustave berbu malina kao kontrameru protiv otkupljivača, vlasnika hladnjača i izvoznika."
Kupljen je taj odavno....

Uništi jednoj državi seljaka,uništio si i državu.Ubijali nas od vajkada Srbin uvek Srbin.Ajmo sad ovom strtegijom od 1999. pa na ovamo plus GMO,jedino tako mogu da nas unište.A i sami smo sebi neprijatelji.Reče lepo čovek,malo njih blokira puteve svi ostali beru pa ako prodje prodje,dobro je.Niko nije našao za shodno da sedne u auto i krene za Prijepolje ili da povede narod u svom kraju.Svaka opština da se blokira,razapnu šatori i onda bi ovi tašna mašna malinari koji se pitaju,morali da se odreknu dela kolača.Mislim i na sebe govoreći ovo gore.Probao sam nešto da uradim sa ljudima,da sidjemo sa brda i blokiramo put Krupanj-Loznica-Šabac.Neće niko...šta ću sa stokom,livadom,žitom...nemože ljudi zamrlo je srpsko selo gotovo je ni od ovoga nema ništa videće te.

Kad se blokira nadvoznjak kod Pozege,nema alternativnog pravca,bice i to uskoro

E j.be nas to uskoro, ako kao sto Miloica rece, razbiju protest silom, (nocas posalju 200-300 zandara) svaki naredni ce ti isti zandari razbiti za par sati samo dok stignu. A onda cena 60-70-80 din
Radjevina
pa ako niko nece, onda predavajte posto oni kazu, i malinu i mleko i tu stoku i to zito...
Nisu nas sje..ali ni turci ni komunisti kao sad ovo, svaki vid poljoprivrede doveden do dna a alternativnog puta nema! A nece niko???

Moje vidjenje šire slike i problema je sledeće:

Gigantskim lancima u sprezi sa državom više ni ne treba zdrava dobro uzgajana prirodna hrana. Oni su već počeli da štancuju svoje plastično smeće i prirodna hrana ne samo da počinje da im ne treba nego im čak šta više i smeta, jer kad je se budu rešili onda ostaje samo plastika da se ponudi ljudima da jedu.

Većina ljudi već uveliko i jede plastiku zamaskiranu u obliku raznih lanaca fast foodova itd tako da im taj shift na potpuno plastiku neće teško pasti. U Dubaiju kad sam bio pre par meseci, uzeli smo u jednom shopping centru raznog povrća i sve je bilo plastično bukvalno, tu nema žive hrane više.

Taj trend je potrebno da zahvati skoro ceo svet i da onda gigantski monopolisti štancuju plastiku za male pare i prodaju ljudima kao hranu.

Da bi se to sprovelo u delo potrebno je da se radi na sinergiji nekoliko stvari. Jedna od njih je i da proizvodjače zdrave prirodne hrane ubijaju u pojam, da ih prisile da batale proizvodnju jer neće imati nikakvu računicu da se tim bave. Uporedo sa tim radi se na sve većem zagadjenju vazduha, vode, zemljišta itd.

Jednostavno se čini skoro sve što može (a da većina ljudi ne skapira šta rade) da se prirodna hrana ubije i da onda udje plastična hrana u masovnu proizvodnju i konzumaciju.

Tako da sve ovo što rade sa niskim cenama otkupa voća je deo toga. Mi smo okupirani kao i većina exYu zemalja i oni koji su ovlašćeni od strane okupatora oni sprovode šta okupator kaže i traži. A to je globalni plan za sve zemlje drugog i trećeg sveta uglavnom.

Mislim da iz ovoga ništa dobro ne može ispasti, jer ovlašćeni od strane okupatora imaju svu podršku i moć koja im treba, narod im je na ovaj ili na onaj način ipak dao legitimitet i to je to. Možemo se i moramo boriti, nemamo druge opcije. Tj druge opcije postoji a to je da se ne hrani sistem koji uništava, ali nažalost većina ljudi podržava sistem koji uništava normalan život, tako da oni sa niskom svešću žele da pate i onda i ovi sa višom svešću ispaštaju zbog njih.

Nažalost to je tako i jedino nas neko čudo može spasiti da ovim putem ne nastavimo kao društvo u provaliju.

Sva podrška svima koji se bore da se ovde nešto promeni na bolje!

Bog će to sve jednog dana staviti na svoje mesto.Valjda će nam deca to dočekati.Evo vam jedan primer što se tiče otkupa.Jedan vrlo jak hladnjačar mi je rekao da on jednostavno nesme da izadje sa cenom dok mu onaj"tasna masna"malinar ne kaže koliko.Žao mi je samo što će i taj čovek da ispašta na kraj kad ga kazna stigne.Tako je i kod klanica,mlekara...kod svih ne samo kod voćara.Digli se malinari ostali ćute.Kad se ovi dignu mi ćutimo i jbga,tu smo gde snmo.

Ja ne očekujem da će žandarmerija silom sklonite ove ljude u Prijepolju.

To će odraditi operativci UDBe.

Svako od istaknutijih tamo ima nekog putera na glavi.

Onaj seče državnu šumu, a šumar kao ne vidi, onaj švercuje duvan i gorivo preko brda i to se kao ne zna, onom obećali da će rehabilitovati dedu i strica da bi mogao tražiti restituciju, onom dete zaposlili na određeno i treba da ga prime za stalno, onaj ima zahtev u socijalnom za tuđu negu i pomoć... I tako...

Ostaće malo ljudi na licu mesta i redovna patrola policije će reći: ajde samo se sklonite na trotoar.

Bog će to sve jednog dana staviti na svoje mesto.Valjda će nam deca to dočekati.Evo vam jedan primer što se tiče otkupa.Jedan vrlo jak hladnjačar mi je rekao da on jednostavno nesme da izadje sa cenom dok mu onaj"tasna masna"malinar ne kaže koliko.Žao mi je samo što će i taj čovek da ispašta na kraj kad ga kazna stigne.Tako je i kod klanica,mlekara...kod svih ne samo kod voćara.Digli se malinari ostali ćute.Kad se ovi dignu mi ćutimo i jbga,tu smo gde snmo.

Sve si u pravu, i upravo sam to hteo da kazem uz malo ironije. A zadnja recenica pravo u centar.
Upravo se zbog toga i od toga "tasna masna" malinara moramo boriti. Ili mozda i ne moramo?!?

Postoji vreme za velike govore, a postoji vreme za velika dela. Sad nije vreme za govore ako mislimo nesto da promenimo...

Nemam malinu,ali podryavam malinare i zelim im da istraju u protestima.Moje misljenje je da samo prvi put treba istrajati DO ISPUNJENJA ZAHTEVA.Posle ce sve biti lakse, ako malinari uspeju.Mozda je ovo prelomni trenutak za vas.
Ipak ste trebali da krenete ranije u pregovore( ako jeste izvinjavam se) i posle u totalnu blokadu.Ako mogu taksisti, a mogli su, mozete i Vi.

Ja ne očekujem da će žandarmerija silom sklonite ove ljude u Prijepolju.

To će odraditi operativci UDBe.

Svako od istaknutijih tamo ima nekog putera na glavi.

Onaj seče državnu šumu, a šumar kao ne vidi, onaj švercuje duvan i gorivo preko brda i to se kao ne zna, onom obećali da će rehabilitovati dedu i strica da bi mogao tražiti restituciju, onom dete zaposlili na određeno i treba da ga prime za stalno, onaj ima zahtev u socijalnom za tuđu negu i pomoć... I tako...

Ostaće malo ljudi na licu mesta i redovna patrola policije će reći: ajde samo se sklonite na trotoar.
Daće Bog da i tebe neka patrola skloni sa ovog foruma. Gajim maline samo za svoje potrebe, ali podržavam ljude u njihovoj borbi da im bar za jotu bude bolje. Samo podjebavaš i nerviraš ljude. Rodila te majka za UDB-u i tu nema pogovora.

Nazad
Vrh