seme ne naklijavam. radim rasad u trostrukom plasteniku. jedan sa duplom folijom i josh jedan plastenik unutra. koristim duple palete i na jih stiropor, pa pesak, pa elektrichno cebe,pa opet pesak i neka folija
sa uv stabilizatorom. Koristim pindstrup supstrat i to najsitniju varijantu i tako radim godinama.u samom nicanju temperatua mi bude 30-35 stepeni,klija za 3-4 dana,a izadje za 7-8 dana.kad izadje obaram temperaturu,nocu pogotovu na 15-18 stepeni da ne bi se izduzhivala, a preko dana kad ima sunca bude i do 30 stepeni i kontsantno luftiram nekim posebnim vetilatorima. tako da nemam problema sa vlagom i bolestima. bar ne za sad. naravno ne preterujem sa vlagom i bash iz tog raloga sam sejao u gajbice. biljka ima dosta zemlje dole i zato se sporije sushi,tako da svaki dan ili svaki drugi dodajemo po malo vode. shto se tiche paprike BrilianT od ZKI: e pa to je bash interesantno. naime, posejao sam 4 kese po 5000 komada i nishta mi nije niklo. znachi bash nishta. imao sam oko 120 000 paprike u istim uslovima i jedino ona nije nikla,tako da sam utvrdio da je do semena. kontaktirao sam ih i dali su mi drugo seme. i posejao sam je. bila je katastrofa. sitna paprika,teshko se bere i jako slabog habitusa. naravno imao sam u ustim uslovima i druge sorte na istoj parceli i briliant je bio ubedljivo najgori! ne znam kakvu temperaturu imash u plasteniku,ali pogledaj seme kakvo je. da li je nabubrila i ako je klijala da li joj je braon klica.razlozi mogu biti svakakvi...
- - - - - - - - - -
po meni duboka sadnja i on je spushta sa visine,tako da je jako moguce da rastrese koren neke biljke koja je iz kontejnera...