Proizvodnja rasada u plastenicima

Ponovo ja! :osmeh:
Znaci nema razlike da li se pikira ili se stavi odmah direktno u case? Zasto se preporucuje pikiranje?

ZKI i nije baš neka kuća koja je poznat po semenama paprike. Ako hoćeš pogledaj semena od Duna-r, tu dole imam adresu.
Neznam zašto preporučuju pikiranje, ali kažem da sadiš odmah u stiroporske ili plastične kontejnere.

Ne bavim se proizvodnjom ali znam ponesto. Pikiranje se radi zbog ustede u grejanju. Greje se mali prostor u vreme kad je najhladnije i najveca potrosnja energenata.

Bolje se biljke razvijaju kada se ispikiraju, u hladnim danima veca je potrosnja energije u ispikiranom rasadu. Kada su vremenski uslovi kao sada.

Bas tako.Sto je manja povrsina lakse se iskontrolise i bude bolji procenat nicanja,a seme nije bas jevtino.
Nije isto zagrevati 10m2 na 25stepeni i 120m2 na istu temperaturu.Kada nikne i ispikira se dovoljno je i 15stepeni.

seme ne naklijavam. radim rasad u trostrukom plasteniku. jedan sa duplom folijom i josh jedan plastenik unutra. koristim duple palete i na jih stiropor, pa pesak, pa elektrichno cebe,pa opet pesak i neka folija
sa uv stabilizatorom. Koristim pindstrup supstrat i to najsitniju varijantu i tako radim godinama.u samom nicanju temperatua mi bude 30-35 stepeni,klija za 3-4 dana,a izadje za 7-8 dana.kad izadje obaram temperaturu,nocu pogotovu na 15-18 stepeni da ne bi se izduzhivala, a preko dana kad ima sunca bude i do 30 stepeni i kontsantno luftiram nekim posebnim vetilatorima. tako da nemam problema sa vlagom i bolestima. bar ne za sad. naravno ne preterujem sa vlagom i bash iz tog raloga sam sejao u gajbice. biljka ima dosta zemlje dole i zato se sporije sushi,tako da svaki dan ili svaki drugi dodajemo po malo vode. shto se tiche paprike BrilianT od ZKI: e pa to je bash interesantno. naime, posejao sam 4 kese po 5000 komada i nishta mi nije niklo. znachi bash nishta. imao sam oko 120 000 paprike u istim uslovima i jedino ona nije nikla,tako da sam utvrdio da je do semena. kontaktirao sam ih i dali su mi drugo seme. i posejao sam je. bila je katastrofa. sitna paprika,teshko se bere i jako slabog habitusa. naravno imao sam u ustim uslovima i druge sorte na istoj parceli i briliant je bio ubedljivo najgori! ne znam kakvu temperaturu imash u plasteniku,ali pogledaj seme kakvo je. da li je nabubrila i ako je klijala da li joj je braon klica.razlozi mogu biti svakakvi...

- - - - - - - - - -

po meni duboka sadnja i on je spushta sa visine,tako da je jako moguce da rastrese koren neke biljke koja je iz kontejnera...

Indoor zahvaljujem na odgovoru zaista detaljno, pratiću stanje pa ću postaviti par slika inače je temperatura oko 25C.
Sjeme je Brilliant i Mitos od ZKI-a.
Ima još i od RZ-a ali nije zasijano to ide tek krajem 2 mjeseca.
Slika od sjemena.

Bas tako.Sto je manja povrsina lakse se iskontrolise i bude bolji procenat nicanja,a seme nije bas jevtino.
Nije isto zagrevati 10m2 na 25stepeni i 120m2 na istu temperaturu.Kada nikne i ispikira se dovoljno je i 15stepeni.

To je jedan razlog ali je mnogo bitnije je kad se pikira staje razvoj nadzemnog dela i ubrzano se razvija koren naravno tu mi pomazemo sa starterom ali zakljucak je da biljka koja je pikirana ima mnogo bolje razvijen koren.

Primareno je ovo sto sam napisao.
E sad razvitak korena zavisi od mnogo faktora.Nije samo sto je ispikirano pa ide.Uzmi primer krastavca gde dolazi do odumiranja korena.Mnogo faktora ima koji uticu na sve to.

Znaci po ovome sto ste naveli pikiranje otprilike nije ni potrebno.Sejes direks u casice i bog da te vidi.

Pikiranje rasada paprike ja radim radi usdede u grejanju,ali najvise zbog procenat klijanja jel ako je klijavost na etiketu 90 procenata moras jos malo da smanjis ,pa kad na 10 000 casa ili rupa u kontener to je mnogo praznih mesta , to je ko seje neklijanu papriku.A pri pikiranju rasada dobijase ujednacen rasad bezobzira kad je koja semenka iznikla.

- - - - - - - - - -

Topalovic mehanizam imas u svakoj boljoj poljoprivrednoj apoteci, toje mala sadilica nije skupa da se kupi kao proto tip pa opravis na toj mustri zasta ti treba visinu i sirinu.

Ja sam kontaktirala firmu u hrvatskoj preko mejla i bili su vema ljubazni isto sa postarinom oko 100 eura samo ako je zaista ucinak rada ko na reklami onda je dobra usteda na radnoj snazi em ih tesko naci,pa dobro platiti pa jos ako ofrlje urade muka ziva.Ako neko video ,,uzivo,, nek nam kaze iskustvo da se ne zalecemo ko muve na lepak.

Sadnju planiramo oko 10 marta zavisno od vremena sa minitunelima uz dogrevanje sa topom i kaloriferom, ako bude potrebno.

Nazad
Vrh