Proizvodnja rasada u plastenicima

Miladine ovo je prava stvar za plastenike.Narocito ko ima celogodisnju proizvodnju i tesku zemlju.
Koliko ovo ide u dubinu?

Topalović, netreba mu ništa iza za ravnanje jer prekosutra ide freza i ona poravnja, a to je stara vadilica repe pa sam je ja prepravio, trenutno imam 4 radna tijela i napraviću još jedno tako da 5 tijela mogu da gonim do 25cm., tri tijela mogu do 35cm. , dva tijela mogu do 40cm a jedno nisam probao a predpostavljam da može do gredelja a to je oko 60cm. Sve ove navedene dubine su iz dva prohoda. Mislim da bi moglo i 5 radni tijela iz 3-4 prohoda ići na dubinu 30cm što bi bilo bolje jer bi tada iza podrivača bilo zemljište ravno. Da napomenem da je traktor 40ks.

Pozdrav svima,ovakav sistem pripreme plastenika radim i ja kao sto kaze @Jura ko ima tesko zemljiste i radi cele godine sa ovim sistemom je najlakse,samo sto ja ne koristim tipicni podrivac nego od tastovog spartaca koji sam mu pravio za prolecno pred setveno spremanje,ali u svakom slucaju obradi do 20-25cm pa stajsko svake ili svake druge,imt freza i sigurnih 20cm sitne zemlje bez naprezanja freze,nego buni me sto mi prijatelj kaze da nevalja stalno podrivati zbog tog sloja koji se spusta dole pa se zemlja brzo ocedi.Da li ima tu istine?

sasa j
Trebalo bi da bude kontra.Treba sto dublje da bi se razbio pluzni djon i da voda ode sto pre,da se zemlja ocedi.To ti je Miladin i pokazao na ovim slikama.Poz.

Kod mene je zemlja dobro ocedna ali sam predprošle godine zbog stalni kiša pripremio vlažnu zemlju, bilo je premještanje plastenika i jedva sam to uspio, ali me ta vlažna priprema koštala obaranja prinosa oko 30%. Moje mišljenje je da priprema za plastenike nesmije biti ispod 30cm i maksimalno izbjegavati prevlažnu pripremu.

Ja ne skidam foliju sa plastenika tako da ne moze biti vlazno vec suprotno.Svake jeseni zalivam halu da bih mogao da pripremim zemljiste za sadnju.

I meni je logicki da zemlja treba da bude rastresita da se brze cedi,biljka ima dovoljno vlage a nepliva u vodi,sa ovim sistemom se to super postize,ali ne znam na sta su mislili kad kazu da nije dobro.
Moj sistem rada je da kad pocistim plastenik zajedno sa malch folijom udjem sa podrivacem predhodno ako ubacujem stajsko djubre ubacim ga pre podrivanja da zadje djubre ispod busenja,ostavim ga tako dva tri dana i udjem sa frezom i od zemlje ispadne humus.Ja isto ne skidam foliju sa plastenika ali se stalno obradjuje,ove godine sam omasio jesenju proizvodnju tako da je dva meseca stajao prazan pa sam ga malo pokvasio.

Ja ništa nekvasim radim tako kako jeste, gdje je bila folija ima malo vlage a između šolija je suvo. Podrivač bolje drobi u suvom nego u vlažnom zemljištu.

Nije ti loš ovaj podrivač...ja sam prošle godine sve morao preštijati,a ove nemam potrebe jer i ova moja mala freza sad ide preko 30cm .

Ovaj podrivač ima da pretrpi još neke dorade, koja je to mala freza da može ići 30cm dubine.

Pozdrav i srecna nova godina svima!Da li neko moze da mi preporuci seme paradajza kao pocetniku za plastenik a da je poprilicno ukusno

Milos81-kg
Pa recimo mondial ti je otprilike to.Dosta hobista ga radi i zadovoljni su.
Tintoreti
Sta tu ima da se razmislja ja startujem 16-og u 10sati sa setvomparadajza i to ti je to.

Ritual se sastoji u tome da ustajem oko 8i30 popijem kafu nalozim kotao i krenem a to je taman to.
Ujedno malo se odjutri, zagreje se plastenik i mi se lepo rasanimo i ne promasujemo rupe u kontejneru.

Nazad
Vrh