Prodaja rakije registrovanim firmama

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.128
Lokacija
Apatin
Poljoprivredni proizvođači i gazdinstva ponovo od prošle godine mogu da prodaju rakiju registrovanim firmama. Ova mogućnost je bila ograničena prethodnih 6 godina, ali je tokom prošle godine ponovo omogućena.

Kako je ovo dobra prilika da se omogući prodaja prerađevine umesto sirovog voća, bilo bi zgodno da se ovde razmenu iskustva kako to ide u praksi, i da li u praksi to neko i koristi.

Na forumu nema slične teme, a najbliža jeste Kako registrovati destileriju za rakiju ?
 

Arandjel

Član
Učlanjen(a)
9 Sep 2011
Poruka
247
Lokacija
S.Palanka
Jako zanimljivo i verujem da je to izuzetan napredak za sve nas koji imamo ili ćemo imati neku proizvodnju rakije.

Lična iskustva nemam ali pored brata koji intenzivno pčelari znam da otkup meda postoji na obostrano zadovoljstvo.
Kako to funkcioniše,kod njih:
-registrovani pčelar ponudi određenu količinu svog proizvoda otkupljivaču po ceni koju on nudi
-otkupljivač šalje svoju ekipu laboranata koji uzorkuju svako bure i posle uzimanja uzorka zapečate ih do daljnjeg
-posle izvesnog vremena,kada stignu rezultati analize,pismeno obaveštavaju proizvidjača o rezultatima svakog uzorkovanog suda
-sledeći korak je preuzimanje meda,dolazi kamion i utovaruju svi sudovi koji su zadovoljili kriterijume
-plaćanje,nikada do sada nije bilo problem,sve na vreme i po dogovoru

Verujem da na sličan način može i sa drugim proizvodima,pa i sa rakijom.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.128
Lokacija
Apatin
Za pčelare treba znati da oni imaju dobro organizovanu krovnu organizaciju - Savez pčelarskih organizacija srbije SPOS.

Oni imaju dosta dobre rezultate, ali na njihovom sajtu se mogu naći i sve bitnije informacije. Ne znam da li proizvođači rakija imaju tako neko udruženje.

Ovde bi bilo zgodno da neko napiše ako zna u kojem se dokumentu tačno reguliše prodaja rakija sa poljoprivrednih gazdinstava. Rakije su zgodne jer se mogu dugo čuvati a da ne menjaju svoja svojstva značajnije. (kao i med) pa se može čekati bolja cena.
 

ZICAPROM

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2011
Poruka
1.176
Lokacija
Svrljig-Niš
Svaka čast za novu temu. Ovu oblast definiše novi zakon o alkoholnim pićima koji je u skupštini usvojen negde u novembru 2015. ako se ne varam, i čitao sam tada njegov predlog, a mislim da su ga u potpunosti bez izmena i usvojili. Tamo je stajalo da će početi sa primenom od 01. januara ove godine tj. samo što je zaživeo. Poljoprivrednim gazdinstvima je odobreno da peku rakiju bez ikakvih ograničenja u količini, što je veoma dobro, takođe u samom procesu pečenja niste dužni da ispunjavate nikakve uslove po pitanju sudova tj. materijala od kojih su sudovi urađeni, niti po pitanju kazana na kome se peče.

Takođe niste obavezni da imate tehnologa niti da prijavljujete bilo kakvu radnju. Jedino ograničenje je po pitanju prodaje, dakle ne može gazdinstvo da prodaje rakiju na malo, ni na pijacama, ni u prodavnicama, nigde, i za to su predviđene novčane kazne od , čini mi se 20-50 000 dinara. Jedino kako se može prodati to je u rinfuznom stanju, nekom daljem prerađivaču, ali ne stoji na koju jačinu, tj. možete prodati i "meku" i "prepečenicu", koju će taj neko samo da upakuje ako mu se sviđa. Jedino što ste dužni, kao gazdinstvo, to je da uradite analizu te rakije, da se vidi šta to prodajete, da neko ne potruje narod.

Ovaj zakon je "popustio" nama poljoprivrednim gazdinstvima u ovom domenu, ali je i dalje problem kome to prodati a da te ne ucenjuju i plate ti samo koliko je koštala i sama šljiva, jer sam recimo ja probao da u mom kraju prodam oko 2500 litara rakije na veliko u " rinfuzu", prepečenice, stare 4 godine, pečene bez koske i šećera, ali stvarno, što potvrđuju i analize, čuvane u hrastovim buradima, i za cenu od 400 dinara još nisam našao kupca, a na rafovima sve i svašta, ali valjda će nam ovaj zakon malo pomoći.

Ja sam se nadao da će moći zadruge ili udruženja da pakuju pa da se udružimo oko pakovanja i distribucije, ali ipak ne može, maloprodaju i dalje rade samo pravna lica tj. radnje i firme, naravno sa tehnologom i tako dalje, s tim što sada po novom zakonu tehnologa možete imati samo par meseci dok pečete, to naravno ako otvarate destileriju.
 
Učlanjen(a)
25 Avg 2015
Poruka
504
Lokacija
Kragujevac
Član 9
Proizvodnjom rakije i drugih alkoholnih pića može da se bavi pravno lice i preduzetnik (u daljem tekstu: proizvođač) koje je registrovano u Registar privrednih subjekata i koje je upisano u Registar proizvođača rakije i drugih alkoholnih pića (u daljem tekstu: Registar) koji vodi ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo).
Proizvođač iz stava 1. ovog člana upisuje se u Registar privrednih subjekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata.Proizvođač se upisuje u Registar ako ispunjava uslove u pogledu objekata, prostorija, odgovarajuće opreme, uređaja, kao i u pogledu stručnog kadra.Proizvođač mora da ima odvojene prostorije za proizvodnju (u daljem tekstu: pogon) od prostorija za čuvanje sirovina, odnosno gotovog proizvoda (u daljem tekstu: magacin), a u zavisnosti od vrste rakije i drugih alkoholnih pića.Proizvođač ispunjava uslov u pogledu stručnog kadra ako ima na neodređeno vreme zaposlenog diplomiranog inženjera poljoprivrede, odnosno diplomiranog inženjera master-a, smera prehrambene tehnologije proizvoda biljnog porekla, odnosno smera za voćarstvo i vinogradarstvo, odnosno diplomiranog inženjera prehrambene tehnologije biljnih proizvoda, odnosno diplomiranog inženjera master-a, odnosno diplomiranog inženjera agronomije, odnosno diplomiranog inženjera master-a, odnosno lice sa akademskim obrazovanjem biotehnološkog ili prehrambeno tehnološkog usmerenja koje ima položene predmete iz oblasti tehnologije alkoholnih fermentacija, sa najmanje dve godine radnog iskustva na poslovima proizvodnje rakije i drugih alkoholnih pića.Proizvođač – preduzetnik može da obezbedi stručno rukovođenje procesom proizvodnje preko drugog pravnog lica koje je registrovano za pružanje usluga u poljoprivredi i ima zaposleno lice na neodređeno vreme koje ispunjava uslove u pogledu stručne spreme predviđene ovim zakonom.

Sad samo imaš mogućnost da predaš sirovinu na dalju obradu nekome ko će da stavi svoje ime na tu rakiju.Mi idalje moramo na"crno" od kuće da prodajemo ja sam ovde godine prodao 500l stalnim mušterijama,da ih en imenujem sada.
 
Vrh