Kada sam ja kupovao traktor (prvi put
), nadjem na oglasima International 743XL. Na slikama savršen, gume dobre, nema mane. Nazovem vlasnika, pitam za stanje, sve OK, prodavac ozbiljan stvarno, fin lik. Kaže, on ide u inostranstvo ali traktor ostaje kod njegovog brata i da mi broj. Bila zima, sijeg neki zavalio i niske temperatuee, nisam stigao da odem nekih 20 dana. Na kraju odem, nadjem prodavčevog brata, ajd da vidimo traktor, gdje je, ono traktor stoji u njivi, 100m od kuće. Bilo mi to čudno, ajd odemo do traktora i imam šta da vidim. Na traktoru vitlo neko pravljeno, mislim da bi ga zglobni traktor teško nosio, zadnje staklo na kabini razbijeno, na zadnjoj gumi otkinuto pola ripne skroz okolo (a gume bilo dobreeee), filter vode probijen, lik mu pustio vodu a nije ispraznio filter i led ga razvalio. Vidim ja od toga nema ništa, on navalio da ga pali. Upali on njega onako bez vode, traktor drnda, neujednačen rad skroz, kvačilo kardana ne može da se uključi, desna kočnica zablokirala namrtvo. Ja se već naljutio, kažem pričao sam sa tvojim bratom, rekao mi lik da je traktor u redu, na slikama je sve bilo čitavo. Kaže on meni, bio je traktor sve kako je i rečeno, al ja i sinovi sa njim desetak dana izvlačili drva iz šume, nekih 100 kubika, kao da ne stoji džaba dok ga ne prodamo...
Druga priča.
Kada sam krenuo da kupujem Zetora, vidim na oglasima neke Zetore u Pelagićevu. Znao sam da su mašine tamo sumnjive al bilo mi usput da pogledam još neke mašine, skrenuo i pogledao nove Belaruse u Agrosimeksu, malo se provozali, baš lijep dan bio. U Pelagićevo sam išao zbog jednog 7011. Na slikama bio dobar traktor, ja zvao, pitao, kao sve je OK, automatska kuka, servo, dobre gume, kabina...
Stigli mi i...ne znam kako ono opisati. Gume nejednake, jedna Rekord ćelava, druga kineska još ćelavija. "Automatska" kuka je kuka, dakle samo onaj dio sa kukom, fiksno zavaren sa nekim pločevinama na traktor, kao djeca da su se igrala, užas jedan. Kabina rasturena, obložena sa nekim izlizanim tepihom i po plafonu i po podu. Servo NEMA niti ga je ikad bilo, čak ni pumpe nema a ono mehanike što je na traktoru ima kilometar lufta. Akomulator mrtav. Ne radi aposlutno NIŠTA od instalacija. Kvačilo hvata negje na samom vrhu. Donesoše sa viljuškarom akomulator od viljuškara čini mi se, ogromno neko čudo, jedva upali. Kažem ja tamo nekom momku koji tu radi, ljudi pa ja zvao za ovaj traktor, rekoše mi traktor samo takav, šta je ovo? Kaže on meni, ne znam ja ništa o tome, ne znam ko je pričao sa vama.