Problem, pege na ječmu

dejja

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2008
Poruka
960
Lokacija
Jagodina
Posadio sam 10.oktobra ječam. Ovih dana sam bio da ga obiđem i primetio sam žute krugove po njivi. Prvo sam mislio da je od mrazeva, medjutim pšenici pored ništa ne fali. Slikao sam iz bliza, ako neko zna o čemu se radi i koliko je opasno?
Ne znam kako se zove sorta ječma. To je ona stara sorta, u ljusci je, godinama ga sadim od svog semena. Prvi put vidim ovo. Kao da ga lema zakačila, mada nema nikakvuh insekta po njemu, hladno je.


 
Poslednja izmena:

dejja

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2008
Poruka
960
Lokacija
Jagodina
Hemija nije, jer prosle godine nisam nista koristio. Posadio sam na istoj parceli gde i prosle godine. Posadjeno je tanjiranjem preko slame. Slama se lepo raspala i pretvorila skoro u humus.
Mozda je i to neka posledica, mozda je ostala neka zraza u slami. Mada hladno je da bi se pojavo neki parazit. Skoro svake noci je temperatura ispod nule.
 

rasa02

Član
Učlanjen(a)
21 Jan 2009
Poruka
1.907
Lokacija
Ruma
Pepelnica zita,najverovatnije.Verovatno nisi dobro dezinfikovao seme.

- - - - - - - - - -

Pepelnica zita,najverovatnije.Verovatno nisi dobro dezinfikovao seme.Moraces nekim od fungicida da ga izlecis.
 

marko22

Banned
Učlanjen(a)
30 Mar 2011
Poruka
2.712
Lokacija
Surcin
Pa sam si odgovorio, jecam na jecam (ili psenica), a prosle godine je oboleo kasnije pa nisi primetio. Sada se samo obnovilo, ali ranije.
 

prnjavor3

Član
Učlanjen(a)
19 Feb 2011
Poruka
3.821
Lokacija
Prnjavor Republika Srpska
liči mi na(rđu) hrđu lista i to je redovna bolest ječma ali ne u toj fazi,što reče kolega problem je vjerovatno u monokulturi.Isto sam imao u svom ječmu proš. god. ali u kasnijoj fazi vešć je bio nalio zrno a zaštiti sam ga i svedno je bilo a samo donji dio stabljike.Moraćeš tretirati dal galofungin dal nešta drugo al proljeće teško da dočeka.
 

ivanz

Član
Učlanjen(a)
19 Maj 2011
Poruka
3.210
Lokacija
Osijek
kod mene su ljudi dosta sijali žito na žito ili ječam na žito, neznam kako se usude, jer ima dosta i samoniklog žita što je ispalo kroz kombajn......taj urod je po meni upitan, ili ako bude žita u ječmu.......

ako budeš prskao s nečim, napiši s čim si to odradio, i rezultate.....
 

dejja

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2008
Poruka
960
Lokacija
Jagodina
I ja sve sto sam pronasao odnosi se na bolesti u prolece. Znam da je za gljivice potrebna temperatura od minimum 18 stepeni. Na ovoj temperaturi bi gljivice trebale da spavaju :) Doduse bilo je toplih dana a on je vec bio porastao dovoljno za bolest. Ne znam ni koliko je pametno prskanje fungicidom po hladnom vremenu. Moglo bi da bude vise stetno no korisno.
Probacu da se raspitam kod strucnjaka po apotekama. Mozda znaju o cemu se radi.
Slika se izgubila u prvom postu. Evo ponavljam je.
 

dejja

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2008
Poruka
960
Lokacija
Jagodina
Kazu mi da je vih dana pricano o ovom problemu u poljoprivrednim emisijama, no ja nisam nesto pratio TV ovih dana. Kazu da je toplo vreme pogodovalo razvoju bakterija koje napadaju zita. Kao terapiju preporucuju dodatno djubrenje, a i sneg ce dobro doci da zaustavi bujanje parazita u zemlji. Da li je neko cuo nesto oko ovog?

Ja sam dodao Ureu 150kg po hektaru ispred ove kise od pre par dana, pa videcu sta ce biti.
 
Vrh