Privatni reviri i put do njihove legalizacije

Duško58

Član
Učlanjen(a)
1 Dec 2010
Poruka
12.424
Lokacija
Futog
Otvram ovu temu u kojoj cemo pisati i razmenjivati znanja i misljenja o vodama u privatnom posedu, kako za uzgoj konzumne ribe, tako i za komercijalno koriscenje tih voda za sportski ribolov. Ujedno molim one koji raspolazu informacijama, koji su potrebni uslovi i papiri za legalizaciju istih, da takve informacije postave u ovoj temi i pisu o tome. Mozemo pominjati i nazive privatnih revira, sta se na njima peca, koji su uslovi pecanja, cena jednodnevne dozvole i slike mozemo postaviti ali da to ne ide kao reklama. Hvala.
 

Duško58

Član
Učlanjen(a)
1 Dec 2010
Poruka
12.424
Lokacija
Futog
ZMAJEVACKA JEZERA

U blizini sela Zmajevo u Backoj nalazi se jezero u privatnom posedu. Jezero se prostire na 5 ha povrsine sa prosecnom dubinom 2,5m. Nastanjeno je uglavnom saranom i amurom koji se moze pecati uz dnevnu dozvolu, a sa najlonom ne tanjim od 0,25mm. Upecana riba se obavezno vraca u vodu. Najveci upecani saran po recima cuvara je 19,600 kg.
 
Poslednja izmena:

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.091
Lokacija
Apatin
U principu mislim da je za bilo kakvu vodenu površinu veću od 10 x 10 metara potrebna dozvola. Takođe je potrebno plaćati nešto kao neki vododoprinos, a koji služi za održavanje vodene mreže u Srbiji. U stvari za čišćenje kanala. Dobra stvar je što se može graditi na manje kvalitetnom zemljištu.

Takođe je zanimljivo i kako registrovati ribnjak, bez obzira da li je za pecanje ili se ima nemera da bude privredni ribnjak. Sad da li se odlučiti, za poljoprivredno gazdinstvo, DOO ili za preduzetničku radnju je pitanje. Ovo što sam napisao je samo okvirno, a na to pitanje bi neko mogao odgovoriti samo iz praktičnog iskustva.

Još jedna stvar koja je bitna, jeste izgradnja objekata oko ribnjaka i dovođenje struje. Ribnjaci se prave obično na zemljištu koje re namenjeno poljoprivredi, a na takvom zemljištu se ne može graditi ni dovoditi struja. pa je potrebno pre početka to regulisati. Za dovođenje struje je potrebno da pripremite trafo stanicu koji će ekipa iz elektroprivredie da poveže i pusti u rad.

Za privatni revir, je poželjno da u svom sklopu ima i restoran sa pokojom sobom za prenoćište. U startu to ne mora biti nešto ekstra, mogu bungalovi, ali je pitanje kako do dozvola za te objekte.
 

Duško58

Član
Učlanjen(a)
1 Dec 2010
Poruka
12.424
Lokacija
Futog
KASAPSKA ADA

Na 400-500 m od Kacke petlje iduci prema Subotici skrece put na privatni revir Kasapska ada. Revir je jako bogat ribom posebno saranom, cak i kapitalnih primeraka. Revir je od unazad 2-3 godine u radu tako da jos nije potpuno uredjen ali postoji pristojan restoran i obavezna cuvarska sluzba. Dnevna dozvola je 500 dinara i nije dozvoljen otkup ulovljene ribe sem babuske koja moze da se nosi bez ikakve nadoknade.

I moje slike na reviru:
 
Poslednja izmena:

Duško58

Član
Učlanjen(a)
1 Dec 2010
Poruka
12.424
Lokacija
Futog
RIBNJAK BECEJ


Na putu za Becej iz Novoga Sada a par killometara pred Becejom nalazi se mesto za sportski ribolov "Ribnjak Becej". Pored silnih ribnjaka u kojima se gaji konzumni saran, nalazi se i jedno jezero za sportski ribolov. Ulaz je 350,0 din. i moze da se otkupi jedan upecani saran po ceni 350,0 din. za kg. Bele riba se nosi slobodno. Pored je jako fini i lep restoran za izuzetnom kuhinjom. Osoblje ljubazno i usluzno.
- - - - - - - - - -

"MB OAZA"-GLOZAN

Na polovini puta Novi Sad-Backa Palanka nalazi se selo Glozan. Mestani su pretezno Slovacke nacionalnosti. U tom selu na mestu seoske deponije smeca napravljen je predivan turisticko sportski kompleks nekada zvan "Vojvodjanska Oaza Glozan" a sada "MB OAZA". Kompleks sadrzi lep restoran sa pratecim sadrzajem, a tu su i sobe za prenociste. Postoji bazen sa lezaljkama za suncanje, mali zoo vrt, tereni za tenis, basket, mali fudbal i sigurno ono sto nas najvise interesuje jezero prepuno sarana i druge ribe. Sve je to smesteno u hlad lipovih stabala. Inace celodnevna dozvola za pecanje na jezeru je celih 1.000,00 din. a poludnevna 600,00 din. Upecani saran se moze otkupiti tezine do 4 kg po ceni od 400,00 din. za kg.

 
Poslednja izmena:

danko67

Član
Učlanjen(a)
2 Nov 2012
Poruka
91
Lokacija
NBG
Našao sam na sajtu pravilnik Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede. Tim pravilnikom prvi put se koliko je meni poznato zvanično spominju i sportski komercijalni reviri.П Р А В И Л Н И К
О УТВРЂИВАЊУ ПРОГРАМА МЕРА ЗДРАВСТВЕНЕ
ЗАШТИТЕ ЖИВОТИЊА ЗА 2014. ГОДИНУ
- Објављено у „Службеном гласнику РС”, број 24/14 од 28. фебруара 2014. године –


.
.
.
л) Болести риба (str 21)​
Врши се евиденција и регистрација свих објеката за узгој и држање риба, односно животиња аквакултуре, укључујући и она за спортски риболов на којима се мора обезбедити стални ветеринарски надзор са редовним клиничким прегледом животиња, узорковањем и лабораторијским испитивањима, у циљу утврђивања здравственог статуса. Врши се континуиран надзор и контрола промета риба које потичу из отворених вода. Отворене воде могу да се порибљавају само рибом пореклом из узгајалишта на коме су спроведене мере контроле болести риба.

итд.​
 
Vrh