Priprema zemljista plastenika

Mikino

Novajlija
Učlanjen(a)
28 Sep 2021
Poruka
4
Zdravo svima !
Ove godine sam postavio plastenik i u njemu uzgajao paradajz, paprika, krastavac, patlidzan.
Rezultati nisu bili kao sto sam ocekivao.
Uradio sam analizu zemljista:
PH u KCI 7.28
PH u H2o 7.75
Humus 2.3%
P2O5 138.3 mg/100g
K2O2 46.5 mg/100g
CaCo3 0.61 %
Gvozdje 7.43 mg/kg
Mangan 13.55 mg/kg
Bakar 1.75 mg/kg
Cink 6.41 mg/kg

Sta mi vi savetujete da koristim kao dljubrivo sada pre oranja i frezanja ?
Mozda cu tokom zime staviti salatu, luk i spanac.

Lepa analiza
Održavaj mikrobiološku aktivnost a za ostalo ne beri brigu imaš i viška.
i smanji očekivanja:)
Bms belgium djubriva i Specijal agri italia pogledaj programe za određene kulture.

Pozdrav, da li neko zna kako da rešim višak fosfora? Rezultati iz jednog plastenika su mi katastrofalni.

pH u KCI 8,10
pH u H2O 8,73
CaCO3 0,49 %
Humus 1,96 %
P2O5 192,60 mg/100g
K2O 60,40 mg/100g

Za ne povjerovati odakle toliki fosfor, ja nisam imao fosfor nikad veći od 16 mg/100 g. Nisam ni ja laborant ali ovo je mislim toksično, Humus nizak, Ph visok, meni to sve sumnjivo za proizvodnju povrća. Moraš naći dobrog stručnjaka za savjet.

Gledao sam na tv neki stručnjak je govorio da je fosfor već preko 40 mg toksičan, ko je radio analizu, koliko su pouzdani.

Analizu je radila poljoprivredna služba Zrenjanin, i piše da je sadržaj fosfora toksičan. Koliko sam ja pročitao on je blokiran u zemljuštu i zato pokazuje toliku vrednost. Biljke su bujne i nemaju oboljevanja osim što plodovi paradajza i paprike pokazuju znake nedostatka kalcijuma ( samo u najtoplijem delu godine ).

Sad sam se porukom i slikom analize čuo sa Yarinim menadžerom. Kaže da Yara ima rešenja za te slučajeve, i da tu Ph veći problem. Trebaju ti Kristalon Acid proizvodi, čekam još odgovora od njega.

00387 65 921 189 Stevan Mesarević
Evo njegov broj telefona, posle 15 januara možeš se čuti i preko vibera pa će ti objasniti šta treba raditi.

Pozdrav, da li neko zna kako da rešim višak fosfora? Rezultati iz jednog plastenika su mi katastrofalni.

pH u KCI 8,10
pH u H2O 8,73
CaCO3 0,49 %
Humus 1,96 %
P2O5 192,60 mg/100g
K2O 60,40 mg/100g
Ovo je mozda rekord za P sto sam ikad vidio haha
Ako dodajete stajnjak a pretpostavljam da da posto svi povrtlari koje znam svake godine ubacuju dosta stajnjaka, to prvo izbacite! ili tek svake 3-4g! isto ako dodajete kompost ili onu drvenu sjecku izbacit na par godina
Ja znam kako bi u ratarstvu rijesio a u plasteniku sad ne znam kako bi to bilo izvedivo nit imam nekog iskustva koliko koje povrće odnosi hranjiva i koja iz tla..
Npr zob dosta izvlači P iz tla ali bi trebalo to pokositi nisko (ne malčirati!!) i iznijeti iz plastenika (za najbolji ucinak tj 'odvoz P-a iz tla' bi u idealnom svijetu trebao i pocupati biljku s korijenjem), jer ako ostavis pokoseno da se osusi i raspadne opet si vratio taj P natrag u tlo
Ja kad sam kupio jednu njivu 2016 bilo je P oko 110....4g vrtio zob u jesen, postrno soja i 5tu godinu kad sam testirao P je pao na oko 30 (u te 4g nisam dodavao nista P umjetno iako sam planirao K al nisam mogao tada naci gnojivo samo s K ili K + N nesto malo))...trecu godinu mi je led otukao zob jako i kad sam ovrsio zob (na tom jutru bilo svega 300kg zobi), nisko vrsio i platio da izbalira covjek slamu i poklonio te bale, prosao 2x tanjuracem i ostavio samoniklu zob kao pokrovni usjev, pocetkom 12mj zob narasla preko metar, platio da se pokosi i da covjek izvuce tu zelenu masu s njive s onom samoutovarnom prikolicom za kupit sijeno...mislim da se je te godine i najvise maknulo P sa te njive, znam da su nam se tad smijali i govorili kako nemamo pojma, da bi se zelena gnojidba trebala zaorati a ne pokositi i iznositi 😂
npr Leguminoze isto dosta P izvlače iz tla
ph izrazito visok, u kombinaciji s visokim fosforom= blokada Zn i Fe, pa i Mn, pa i Ca i N
I kukuruz dosta P-a iznosi, mozda probati sa onim šećercem, pa kad poberes klipove, stabljike iznijeti (i pocupati s korijenjem ak se moze) i iznijeti iz plastenika pa imate i neku zaradu i korist za tlo
pa i pšenica i ječam...
ne znam koja je velicina plastenika itd..da li imate kakvo povrce u njemu preko zime itd
dobar plodored rješava većinu ovakvih problema tj održava stanje da ne dode do ovakvih disproporcija s nutrijentima u tlu.

mada to sve zavisi gdje i na kojoj se dubini nalazi taj višak...vise puta sam rekao da te klasicne analize sto svi rade nicemu skoro ne pomazu osim sto ti daju uvid u stanje al ti i dalje 'ne znaš gdje je' zapravo problem
bolje napravit svake 5-7g jednu stepenastu analizu (izade skuplje istina..5-8x) al bar ces znati sta i GDJE moras popravljati, i samim time ce ti se 'otvoriti' vise opcija za rijesit situaciju...a dodavat jos 'kemije' za popravljanje tla što predlazu ovi moderni agronomi zna svaka budala reci i a uostalom njima je i bit da prodaju jos vise svojih proizvoda...ne poznam nikog tko je njih slusao i da je dugorocno uspio rijesiti problem, ti njihovi savjeti pomognu godinu dvije al ti i dalje radis iste 'greske' pa te na kraju samo proizvodnja izlazi sve skuplja i skuplja a njima prodaja raste..

Ovaj moj agronom je menadžer Yara đubriva za jugoistočnu Evropu, čizme su mu stalno u autu, viđao sam ga i u poljoprivrednim emisijama u Srpskoj i u Srbiji. Znamo se oko 30 g i toliko i sarađujemo, bio mi je u plastenicima kad god sam ga pozvao i milion savjeta mi je dao a nikad mi nije htio naplatiti ni jednu marku. On ne pripada ovoj grupi stručnjaka o kojima pišeš, on hoće da pomogne a i zna. Davno mi je pričao kako su Mađari upali u probleme sa kolapsom u zemljištu, ta materija mu je poznata dobro.

Nazad
Vrh