Pozdrav, da li neko zna kako da rešim višak fosfora? Rezultati iz jednog plastenika su mi katastrofalni.
pH u KCI 8,10
pH u H2O 8,73
CaCO3 0,49 %
Humus 1,96 %
P2O5 192,60 mg/100g
K2O 60,40 mg/100g
Ovo je mozda rekord za P sto sam ikad vidio haha
Ako dodajete stajnjak a pretpostavljam da da posto svi povrtlari koje znam svake godine ubacuju dosta stajnjaka, to prvo izbacite! ili tek svake 3-4g! isto ako dodajete kompost ili onu drvenu sjecku izbacit na par godina
Ja znam kako bi u ratarstvu rijesio a u plasteniku sad ne znam kako bi to bilo izvedivo nit imam nekog iskustva koliko koje povrće odnosi hranjiva i koja iz tla..
Npr zob dosta izvlači P iz tla ali bi trebalo to pokositi nisko (ne malčirati!!) i iznijeti iz plastenika (za najbolji ucinak tj 'odvoz P-a iz tla' bi u idealnom svijetu trebao i pocupati biljku s korijenjem), jer ako ostavis pokoseno da se osusi i raspadne opet si vratio taj P natrag u tlo
Ja kad sam kupio jednu njivu 2016 bilo je P oko 110....4g vrtio zob u jesen, postrno soja i 5tu godinu kad sam testirao P je pao na oko 30 (u te 4g nisam dodavao nista P umjetno iako sam planirao K al nisam mogao tada naci gnojivo samo s K ili K + N nesto malo))...trecu godinu mi je led otukao zob jako i kad sam ovrsio zob (na tom jutru bilo svega 300kg zobi), nisko vrsio i platio da izbalira covjek slamu i poklonio te bale, prosao 2x tanjuracem i ostavio samoniklu zob kao pokrovni usjev, pocetkom 12mj zob narasla preko metar, platio da se pokosi i da covjek izvuce tu zelenu masu s njive s onom samoutovarnom prikolicom za kupit sijeno...mislim da se je te godine i najvise maknulo P sa te njive, znam da su nam se tad smijali i govorili kako nemamo pojma, da bi se zelena gnojidba trebala zaorati a ne pokositi i iznositi
npr Leguminoze isto dosta P izvlače iz tla
ph izrazito visok, u kombinaciji s visokim fosforom= blokada Zn i Fe, pa i Mn, pa i Ca i N
I kukuruz dosta P-a iznosi, mozda probati sa onim šećercem, pa kad poberes klipove, stabljike iznijeti (i pocupati s korijenjem ak se moze) i iznijeti iz plastenika pa imate i neku zaradu i korist za tlo
pa i pšenica i ječam...
ne znam koja je velicina plastenika itd..da li imate kakvo povrce u njemu preko zime itd
dobar plodored rješava većinu ovakvih problema tj održava stanje da ne dode do ovakvih disproporcija s nutrijentima u tlu.