Priprema zemljišta za voćnjak

aca123

Član
Učlanjen(a)
8 Jun 2012
Poruka
66
Lokacija
beograd
Ja sam skoro rigolovao i cena je bila 250e po hektaru (okolina Uba). Takođe, sam skoro radio analizu zemljišta na Institutu za zemljište u Drajzerovoj i cena po uzorku je 3.240 dinara
 

Stanke

Član
Učlanjen(a)
19 Feb 2012
Poruka
253
Lokacija
Ripanj
Pa i nije mnogo,znaci iznelo bi me oko 150 evrica za celu parcelu..Jel ima negde jos sem u Drajzerovoj??Ja sam inace upisao poljoprivredni fakultet,i videcu na faksu da se provucem za dz da izanaliziram,a sad se raspitujem cisto da znam ako ne budem uspeo..e da,jos jedno pitanje,posto imam da krcim taj vocnjak,da li moze da se rigluje ukoliko ima manjih zila u zemlji,ili mora da se vadi sve do poslednje??
 

mikikimi

Novajlija
Učlanjen(a)
31 Jan 2010
Poruka
5
Lokacija
dimitrovgrad
Pozdrav,
interesuje me vase misljenje da li je dobro da se zemlja na kojoj je nekad bio vinograd,cokoti su izvadjeni ali zemlja nije obradjivana oko 10 godina i posadjeni su orasi da se samo izmedju sadnica uradi tanjiranje bez oranja.Da li je dovoljno da se ta zemlja na taj nacin obradi znaci da se samo nekoliko puta prodje tanjiracom i to dva tri puta u toku godine.Mislim da ako sada plugom prodjem izmedju da necu moci da pridjem blizu sadnica(tj ne bi smeo toliko blizu) i onda bi dobio neravnu njivu jer bi ta zemlja u redovima ostala ne orana.
znaci sadjeno je na kako se to kaze ledini(kopanje rupa 1x1 metar na 60 cm dubine) samo sto ta ledina je vinograd koji nije obradjivan 10 godina i cokoti su se svi odvno isusili.
 

skuter

Član
Učlanjen(a)
16 Mar 2013
Poruka
171
Lokacija
Novi Sad
Rigolovanje uglavnom sluzi da se zemljiste oslobodi panjeva i korenskih ostataka bivseg rastinja. Te crkotine bi ugrozavale zdravlje novom zasadu, a kandzama od 90 cm bivaju usitnjene i izvucene ka povrsini, odakle se mogu pokupiti. Radi se masinama 150 ili vise KS, posle toga se radi oranje ili prevrtanje zemljista, sa djubrenjem, sto su lakse radnje. Ostaci sljiva i oraha su poznati kao opasna trulez. Obzirom da moja parcela nije rigolovana, pri sadnji sam kopao vece rupe i pri nailasku na korenske ostatke kopao rucno do uklanjanja oko metar u krugu mlade sadnice.
 

Milan.V

Član
Učlanjen(a)
30 Avg 2017
Poruka
56
Lokacija
Beograd
Pozdrav,
Ima li neko u Čačku tj. okolini da radi uslužno rigolovanje i/ili podrivanje ili da zna nekoga ko to radi?
 

Mladi vocar

Član
Učlanjen(a)
28 Feb 2012
Poruka
195
Lokacija
Brcko
Pozdrav vocari,
radili smo pripremu zemljista za oko pola hektara.
Zemlja nam je jako losa, a pripremu smo radili ovako :
Prvo smo uradili podrivanje na oko 60cm. Onda smo bacili oko 15 tona krecnjaka i oko 50 tona stajnjaka. Posle toga smo bacili oko 500 kg NPK i cistog fosfora.
SVe to smo zaorali na oko 40 cm dubine.


 
Vrh