Prihranjivanje pšenice

I ja nisam planirao da bacim AN pre polovine marta ali navodno mi žito žuti zbog manjaka azota. Doduše tako mi rekoše, moram sutra da odem da vidim. Ne znam šta mi je činiti?
Žito je vrv pozutelo od golomrazice. A sto se tice prihrane sa Anom,ja sam 12 i 13.1. Odradio njive u koje se jako tesko ulazi kad nije mraz,bacao sam i An i ureu prosle godine u januaru na istoj parceli,ostao bez uree i nastavio sa Anom,psenica je bolja bila gde je bacen An. Misljenja sam da je ta prica da ne valja rana prihrana zastarela. Ja posle N.G. kad god se pruzi prilika( dosta padavina ili po snegu)bacam i ne razmisljam. Ako bas rano mogu da baca npr.u januaru samo smanjim dozu. An deluje 4 meseca,a psenici je dovoljno i 80kg/kj da lepo izgura do aprila,e posle dobije 120kg i bude Top.

Pa jel rano sad za prihranu anom?
To i mene bocka...
Žito je vrv pozutelo od golomrazice. A sto se tice prihrane sa Anom,ja sam 12 i 13.1. Odradio njive u koje se jako tesko ulazi kad nije mraz,bacao sam i An i ureu prosle godine u januaru na istoj parceli,ostao bez uree i nastavio sa Anom,psenica je bolja bila gde je bacen An. Misljenja sam da je ta prica da ne valja rana prihrana zastarela. Ja posle N.G. kad god se pruzi prilika( dosta padavina ili po snegu)bacam i ne razmisljam. Ako bas rano mogu da baca npr.u januaru samo smanjim dozu. An deluje 4 meseca,a psenici je dovoljno i 80kg/kj da lepo izgura do aprila,e posle dobije 120kg i bude Top.
I šta savetuješ? Da bacam AN sad ili da čekam? (zimska prihrana naravno nije rađena).

Sve te kiše u najavi nekako zadnjih godina budu samo u najavi. Ko je mislio da prihrani odradi dvaput trebao je prvi prihranu odraditi kad je počeo da se topi sneg.

Poznaju se njive koje su dobile ureu polovinom januara, pa nek struka kaze sta hoce. Uvek su psenice dobro radjale kad prvo dobiju ureu. Bilo je svakakvih kombinacija, i urea-an i an-an i an-kan. Uglavno urea nikad nije bila losija od druge dve kombinacije. Zna da zasusi u martu i onda problem.

15g slušam struku i nauku i radim nešto po ataru sa ureom.
Nikad ali bukvalno nikad rezultati nisu bolji gde je preskočena urea.
Spreman za večeras ,kad se vetar primiri.Ostalo još nekih 70 kj pšenice i repice pa koliko se uradi.

Transformiše se ona i na odozgo razbačeno ali su gubici tad jako veliki ponaročito kad pređe u amonijačni oblik a pri tom i truje biljku u tom obliku. Da bi se urea spustila na 5cm dubine zemljišta potrebno je u cugu da padne bar 10 litri, negde i više a negde manje u zavisnosti od strukture zemljišta (pesak,rit,černozem...) i na toj dubini gubici u amonijačnom obliku se smanjuju drastično a za razlaganje je normalno potrebna i temperatura a temperatura varira u zavisnosti od vremenskih prilika, doba godine, dubine unešenog đubriva i rada mikroorganizama te stoga se tako i transformacija odvija iz jednog oblika u drugi i zato to traje nekad konkretno kod uree od 20-40 dana.Jako je bitna PH vrednost zemljišta, kod nas konkretno je od 7,5-8 što spada u alkalna zemljišta i znači treba je zakišeljavati a urea je po tom pitanju bolja.I AN nije odmah dostupan biljkama kao što kažu samo je brže dostupan pošto je pola u amonijačnom obliku a pola u nitratnom obliku znači i njemu trebaju padavine da ga spuste u zonu korena i takođe ima gubitke volotizacijom kao i urea samo manje.Ovo moje izlaganje uzmite sa rezervom, možda i nisam u nečemu u pravu ali pišem ono što sam učio i od struke i prakse i normalno jako je bitno poznavanje zemljišta i njene karakteristike.

Poštujem Garalejića i njegovo znanje i slušam ga rado ali on radi oglede u Tamišu (Banat, Pančevo) gde je zemljište ipak drukčije strukture nego kod nas ili negde drugde.

Nazad
Vrh