Zrenjaninac
Član
Ma kakvi.Kažem ti da je pre tri ,četiri godine tako bilo puno padavina i kad smo uzeli uzorak dostupnog azota nije bilo otišlo u dublje slojeve.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Kako ocenjuje profesor dr Miroslav Malešević, sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu ovakvo stanje useva u praksi ovog podneblja uobičajeno je za period od 10. do 20. marta. Opšta ocena je da ima razloga za optimizam. Inače, razvijeni nadzemni deo biljaka prati i porast korenovog sistema. U fazi dva do tri lista pšenice i ječma koren dostiže dubinu od 25 do 30 santimetara, a u fazi intenzivnog bokorenja koren već seže do dubine od 50 do 60 santimetara.
paorpaor je napisao(la):Psenica ima jos slabo razvijen koren koji ide u dubinu 15-ak cm,ali najbitnije da u sirinu ne ide ni 5 cm. Zbog toga hrana propada pored nje i iskoriscuje se manji deo od planiranog. Ovo nisam ja izmislio vec samo slusao sta strucnjaci za strnjista kazu.
1cm snega-1kg azotaZoran Kostović je napisao(la):Pre nekoliko dana sam čuo u nekoj emisiji da 10cm snega donosi biljkama 50kg pristupačnog azota po jednom hektaru.Dali je to naučno dokazano ili je samo pretpostavka?
I ja sam to čuo u toj emisiji, ali po kom principu sneg donosi azot uopšte mi nije jasno. Pa sneg je voda u čvrstom agregatnom stanju, otkud sad tu azot?abro je napisao(la):1cm snega-1kg azotaZoran Kostović je napisao(la):Pre nekoliko dana sam čuo u nekoj emisiji da 10cm snega donosi biljkama 50kg pristupačnog azota po jednom hektaru.Dali je to naučno dokazano ili je samo pretpostavka?
e?Mindjar je napisao(la):Djubriva se ne "bacaju" nego se sa njima "djubre" njive.Mora se prvo otici na njivu,pogledati usev pa tek onda odluciti sa kojim i kakvim djubrivom ici,tako bar rade svuda u svetu pa i kod nas ko se bavi sa poljoprivredom a ne experimentise.