Nemam ništa protiv svih nevedenih ekobustera, slavola i ostalih folijarnih varijanti samo, pitam se koliko ograničenja za usvajanje hraniva iz zemljišta trenutno imate na Vašim parcelama. Objasnite mi čemu Vam služe svi ovi preparati? Ali objasnite Vašim jezikom a ne rečenicama reklamnog materijala. Ja sam npr. koristio tečna min. hraniva kada je grad naneo delimične štete, kada je ostao trag prskalice od prethodne godine, nije mešač radio pa je sve sa dna, mislim hemija, imala rezidualno dejstvo na pšenicu. Ta širina trake celom dužinom parcele je bila žuta. Kristalon je rešio stvar za 7 dana, vratio zelenu boju i nastavila se normalno vegetacija. Sa Slavolom sam imao oglede 2 godine na pšenici i nisam imao pozitivan efekat. Možda ne znam da ga primenjujem?
Probao sam i Zeolit ali ništa. Murtonik je 1998 imao velik i ozbiljan ogled na pšenici ali, ništa. Čak ni posle statističke obrade podataka. Nije mi jasno šta želite da postignete sa Slavolom, kada su u njemu zemljišne bakterije i kada bi trebao da stigne do zemljišta, kako bi bakterije omogućile pretvaranje nepristupačnih oblika elemenata u pristupačne za biljku. One to rade brže od hemijskih procesa u zemljištu koji zavise od vlage i temperature. Bakterije naseljavaju zonu oko korenovih dlačica koristeći izlučevine korena za svoj život. Nije mi jasno da onda folijarno biljka usvaja ovakvo hranivo.
Preporuka - ako su Vam pšenice na prevlaženoj parceli, delove koji nisu pod vodom tretirajte nekim folijarnim hranivom od Yare ili Timac Agra koji su spec. za takav tretman, naravno čim možete da uđete u parcelu. Biljkama koje su "ronile" sačekajte da se pojavi boja, ako ozelene može AN na celoj parceli.
Izvinjavam se, nešto sam se raspisao. Bio sam u Nemačkoj i SAD kod polj. proizvođača i jedino smo mi "ludi" za nekim "brzi rast kose" preparatima.
Gariša.