Pretakanje vina

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.025
Lokacija
Apatin
Sada je period kada se od vinogradara može čuti kako rade pretakanje vina. Svrha samog pretakanja jeste da se dobije na bistrini vina, mada nisam imao priliku da vidim kako se radi na tome.

Posle toga se vino naziva mladim i počne se sa njegovim služenjem, mada je meni nabolje kad se sačeka još jedno mesec dana posle pretakanja. tada mi ima nekako najbolji ukus. :ppozdrav:
 

zupa100

Član
Učlanjen(a)
20 Feb 2011
Poruka
961
Lokacija
Aleksandrovac Župa
Novii, da se umesam u diskusiju. Ne pametujem, tako radim godinama, tako valja.

Sada planiram drugo pretakanje, prvo sam obavio odmah posle zavrsetka vrenja, istocio, skinuo ga sa taloga, burad lepo oprao i vratio vino, dobro zapecatio.
Ovo sada pretakanje je kompleksnije, zahteva odredjene uslove. Trazi se vedar suncan dan, a hladan. Istoci se vino, ponovo skine talog (ima ga jos uvek), burad samo isperem i ponovo vratim vino na svoje mesto.
Takvo vino se naziva mlado vino, moze da se pije, kome je bas ono zapelo, ne preporucujem vecu kolicinu, zna da itekako napravi problema. Posle treceg istakanja vina, koje se obavlja u periodu oko pravoslavnog Bozica, vino je sasvim spremno za trpezu.
Ziveli, pozz zupa100 ::vino::
 

drotos

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2011
Poruka
291
Lokacija
kikinda
pretekati vino po lepom i suncanom vremenu,to sam vec puno puta cuo ali nisam uspeo saznati zbog cega,zasto je vreme toliko bitno za pretakanje,Ako neko zna voleo bih da mi objasni ...:sta: [pozzz
 

drotos

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2011
Poruka
291
Lokacija
kikinda
Velike vinarije pretakaju vino pumpama tako da im je minimalan dodir s vazduhom,a u podrumu inace nema sunca koliko god da sija napolju.Dali mozda ima veze sa atmosferskim pritiskom on je veci sa lepim vremenom,neznam.Pretakao sam i po lepom i po oblacnom vremenu i nisam primetio razliku-mozda i postoji. Svi stari vinogradari za ovaj posao preporucuju lepo vreme bez objasnjenja,kad stignem u penziju i jacu birati lepo vreme a dok moram u firmu bice kako stignem...
 

Marinke

Član
Učlanjen(a)
24 Jan 2013
Poruka
255
Lokacija
Badnjevac - Kragujevac
Stvarno ne znam da li ima veze, ali što kaže drotos, to mogu nišaniti kad odem u penziju... a dotle kad se stigne. Inače ja sam drugo pretakanje uradio u subotu i to baš po sunčanom danu. Eto namestilo se. I ne samo to, već je maksimalno iskorišćen dan - pre podne :pecanje: a popodne pretakanje ::vino::. Ma uživancija skroz! :osmeh:
 
Vrh