Prehladiili mi pilići

nikola_VUK

Član
Učlanjen(a)
31 Avg 2010
Poruka
1.595
Lokacija
Podgorica
Primetio sam da mi desetak od pedeset pilića, kašljuca ili kija, čudi me obzirom da im nije bilo zima a i nema promaje, ima li nešto što bih mogao da upotrebim za lečenje?
 
Kolko sam ja videla u "tovnim pilicima" Branko savetuje neki antibiotik, pa pregledaj tamo, neznam tacno kako se zove ali se stavi u vodu i cini mi se daje 2-3 dana. kad su prehladjeni promukli su i kao da grakcu..
 
Ne mogu da se setim da asm nešto tako čitao, a i skroz mi je neverovatno da su prehladili, jedino je moguće kad su ostali bez vode jednom, video sam da su se svi nagurali pa ih je bilo dosta kvasnih, ali je bilo vruće taj dan.
 
ne Duki, nisu bile curke u pitanju, ali jeste zivomicin, ali Nidza neka procita ovo , mozda je voda u pitanju, a cini mi se da ece da su bili mokri..
 
Primetio sam da mi desetak od pedeset pilića, kašljuca ili kija, čudi me obzirom da im nije bilo zima a i nema promaje, ima li nešto što bih mogao da upotrebim za lečenje?

Najverovatnije se radi o "bronhitisu" mi to kažemo "prokrčali" mi pilići.Otežano dišu, čuje ser, smanjen im je apetit.Moraš do veterinarske apoteke.Ima lekova za to.Uzroci za tu pojavu su dosta različiti i ima ih više.Da ne držim banku. Efikasan je "Tilosina 20%".Mo\e se davati preko aparata, vinogradfarske prskalice ili vode.Poslusaj veterinara/.Lecenje traje od 3-5 dana.
 
Uzimao sam pile koje je kašljalo i slušao ga kako diše, nije se čulo ništa, znači sasvim normalno dišu, samo što svakih 10-tak sekundi po jedno kine ili kašne šta li već.
 
Ako ga pažlivo slušaš tj. staviš na tvoje uho - čućeš u nekim trenutcima kao da nešto "puca" u pilećim grudima.Ima tu i dosta vrsta antibiotika koji se daju pfeko vode kao sto je "Doksivet", "Neomicin" ....., ali je malo komplikovano, prave se rastvori koje bi trebalo što utro[iti da ne stoje po ceo dan u pojilicama pa umesto da bude lek bude ....................Moj ti je savet veterinar i reševaš problem brzo.
Čućeš i s vrmena na vreme kao da "kvrkne, kao da je promuklo.
 
Nisam ništa kupovao jer mi nije radila apoteka, idem sutra da kupim nešto, danas je jedan proslinavio, čuje se sa kilometra kako mu je pun nos.
 
Moji pilici stari 45 dana tesko disu, stalno su im kljunovi otvoreni. Danas su mi uginula dva, u razmaku od sat vremena. Zaklali smo par njih koji su nam bili sumnjivi, unutrasnost im je bila prepuna zuckaste vode, srce smezurano. Zaostajali su u razvoju, a ovi sto su uginuli su bili preko 2kg. Sta da radim, predlazete li da ih pokoljemo sve.
 
Malopre sam iz veterinarske stanice, dali su mi ENROFLOKSACIN i PROMOTOR L.
Prvi je antibiotik i doza koju su mi oni preporučili je 12 kapi na litar vode, obzirom da piju oko 10l vode trebalo bi da stavim 120 kapi, što po receptu koji je došao sa lekom dođe više nego duplo više jer bi trebalo da im dam 0,1mg po kg telesne mase, njih je 50 komada po 400gr = 20kg ili 2ml leka, tako da sam im dao 50 kapi.
Promotor l je u stvari multivitamin sa esencijalnim kiselinama, tu na samom receptu ima nelogičnost daje se 1ml na litar vode, što dođe 10ml na dan, dok piše kod krupne stoke da ide 1-2ml na 10kg telesne mase, tako da sam se odlučio za 4ml dnevno, pa ćemo videti šta se dešava.
Inače ne znam kakve su cene kod vas ali ovo nije ni malo jeftino jer lekovi koštaju po 1.5 eura, tako da sam uzeo dva antibiotika i jedne vitamine, veterinarka me je začuđeno gledala kad sam joj rekao da mi se ne isplati više da dajem za lečenje.
 
Nazad
Vrh