praziluk

vosi

Član
Učlanjen(a)
27 Sep 2009
Poruka
2.079
Lokacija
Bačko Gradište
Imali neko bilo kakvo iskustvo sa prazilukom? Ovo je dosta traženo povrće kod nas, ali nemam pojma koliko je komplikovano za proizvodnju.
 
iskreno ja nevolim prazi luk mislim ne konzumiramga ali sam ga ove jeseni sejao :cool: za probu na par ari i zasad je odlican a kako ce biti nadalje videcemo iskustva oko njegovog gajenja nemam ali koliko sam ja skontao nema neke velike probleme u njegovom gajnenju isprskas par puta od plamenjace i prehranisga i dajes mu dosta vode i to je to a i da prskas ga i od crva :D
 
pa sad neznam bas za to zagrtanje mozda moze i tako mada ja sto sam prico sa ovim covekom on to ne zagrce samo napravi leje i posadi i to je to do proleca
 
feniks je napisao(la):
pa sad neznam bas za to zagrtanje mozda moze i tako mada ja sto sam prico sa ovim covekom on to ne zagrce samo napravi leje i posadi i to je to do proleca
pa kada se seje i kada se vadi praziluk?Ako neko može da mi napiše u par reči.Hvala
 
pa ovako imas jedan(mislim jedan to je jedan te isti :haha:) sto se sad vadi i prodaje ali neznam ni kad se seje ni kada se sadi a ovaj drugi sto sam ja sad sadio on se seje aprila maja meseca pa se onda cupa i sece pa se onda sadi u leje pokrijes ga najlonom i cupas tamo aprila meseca
 
Ja sam praziluk sadio pre nekih 15 tak dana...samo vaodnjavanje je bilo do sada...
Kakva su vam iskustva sa prskanjem?
Protiv korova koje sredstvo mu ne steti?
 
Da ne nabadam kopirao sam ovo PROIZVODNJA PRAZILUKA
Praziluk predstavlja jednu od znacajnih povrtarskih kultura koja se uglavnom proizvodi kao druga kultura i tako reci iskljucivo iz rasada. Praziluk se najcešce proizvodi iz rasada pri cemu se setva obavlja u martu sa oko 6-8g semena po metru kvadratnom. U vreme sadnje rasad treba da ima 4-6 dobro razvijenih listova. Praziluk treba saditi u junu ili pocetkom jula. Kasnijom sadnjom smanjuju se prinos. Pre sadnje zemljište treba dobro obraditi i obavezno uneti stajsko dubrivo u kolicini od 40-50 t/ha. Pred pripremu unosi se mineralno dubrivo u kolicini od 600 kg/ha N, P, K 15:15:15.


Praziluk se sadi na razmak redova od 25-50 cm i u redu 10-15 cm. Obicno na malim površinama razmak redova može biti 20-25 cm, dok na vecim površinama razmak je veci.

Kod nege praziluka narocita pažnja se mora posvetiti navodnjavanju jer praziluk zahteva pored visoke plodnosti zemljišta i velike kolicine vode. Pored navodnjavanja praziluk treba redovno kultivirati i okopavati. Korovi se uništavaju herbicidima ili okopavanje.

Od herbicida koristi se Treflan koji se mora inkorporirati u zemljište pre rasadivanja. Praziluk veoma dobro podnosi niske temperature pa se zato vadi dosta kasno u jesen obicno u novembru a ponekad se ostavlja u bašti pa se po potrebi bere. I da dodam obavezno se skraćuje koren na nekih 2,5 do 3 cm i listovi za jednu trečinu.
 
Ja sam juce posejao 50 gr. Bugarski kamus za probu. Prosle godine sam sejao domaci od semena koje sam ostavljam ali za ovu nisam uspeo da proizvedem seme. Inace mislim da je odlicna biljka, zahvalna i laka za proizvodnju.
 
Sejao sam u toploj leji, nekih 30 cm stajnjaka pa zemlja iznad, neznam kakvo je ovo kupovno seme, bolje da ima toplotu odozdo za svaki slucaj. Inace domaci praziluk sejem direktno na zemlji i nema problema sa nicanjem.
 
Ja planiram da sejem ove godine praziluk,dali je bolje iz rasada ili da idem direktnu setvu? kada je optimalni rok za setvu?
 
Nazad
Vrh