Pravljenje tečnoga đubriva od živinskoga stajnjaka ?

Ne verujem da je generacijska razlika u pitanju. :nono: Meni sa mojih pedeset godina ovo tecno djubre smrrrrrdi sve više i više. O njegovim efektima ću napisati kad se budem uverio. :ppozdrav:
 
zivinski stajnjak je jedini stajnjak koji moze u potpunosti da zameni mineralno djubrivo jer se u njemu hemijski elementi nalaze u rastvornom obliku pa ih biljka moze usvajati.doza primene minimum 50t po hektaru pa navise.moze i 300t po hektaru i tada nemoras bacati ni gram mineralnog djubriva jedno 4 godina u zavisnosti od kulture.veliki problemi primene su transport jer se radi o velikoj kolicini djubreta,mogucnost da usev u prvoj godini bude potpuno unisten velikom koncentracijom azota (doduse u uslovima navodnjavanja to se nemoze desiti),veliki smrad i td.takodje velika prednost je i laksa obrada zemljista u narednim godinama (zemlja se tokom oranja roni).veliki pozz
 
Da bih se dobilo dobro i upotrebljivo zivinsko ljubrivo a najbolje je od golubova jer nema ostataka hrane. Zivinsko djubre ima puno kiseline, pa je potrebno da prodje fermentaciju. Povremeno treba promesati.Jedini je problem sto su komsijama potrbne zastitne maske.Kada odradi fermentaciju procediti, razblaziti 1lit. otopine sa 10 lit. vode i zalivati ppvrce i cvece.Iz licnog iskustva prinosi su fenomenalni a povrce veoma zdravo.
 
nyeuropean07 je napisao(la):
zivinski stajnjak je jedini stajnjak koji moze u potpunosti da zameni mineralno djubrivo jer se u njemu hemijski elementi nalaze u rastvornom obliku pa ih biljka moze usvajati.doza primene minimum 50t po hektaru pa navise.moze i 300t po hektaru i tada nemoras bacati ni gram mineralnog djubriva jedno 4 godina u zavisnosti od kulture.

Jel to preporuka za konkurenciju :haha:

ako bacis toliku kolicinu zivinskog stajnjaka pozdravi se sa biljkama pre toga,
ima da ti sve izgore (ako mislis na kokosiji, za razne druge ptice ne znam)
obicno ide oko 20-30% u odnosu na govedji
 
Ja sam u nekom časopisu odavno pročitao primenu fermentirane koprive, ali ja sam tamo našao recept koji kaže da na litar fermenta koprive treba dodati još 3 litra vode, dakle koncentracija je mnogo veća. I tako radim već tri godine i to samo folijarno. Paprika i paradajz i u plasteniku i na otvorenom imaju jako modro-zelenu boju, vidi se da pucaju od zdravlja. Slobodno probajte !
 
Znaci jedan litar nazovimo soka od koprive i tri litra vode pomesati ili jedan litar soka od koprive i 10 litara vode ?
 
Ovo prvo, dakle litar soka i tri litra vode, znači koncentracija je 25%. To je moje iskustvo, jedino ako nam koprive oko naših kuća nisu iste, pa nemaju istu "snagu", ali mislim da je svaka kopriva ista. Opet probaj na nekoliko biljaka da budemo sigurni.
 
Ista stvar, možda čak i bolje. Koristim "golubiji stajnjak" za pravljenje tečnog đubriva a negde sam pročitao da đubrivo od ptica sadrži dva puta, i više, azota u odnosu na živinsko.
Zato je guano tako skup.
 
znaci moglo bi da se rastvori 1 kg prepelicijeg djubriva u 10-15 litara vode i da se zaliva povrce? i jos jedno pitanje,jel preporucljivo da se rastvori sveze djubrivo ili pregorelo? sta je od ove dve opcije bolje?
 
У коприву обавезно додати мало доломитног брашна .Исто важи и за ферментацију птичијег ђубрета стим да је пожељно додати и шаку две и негашеног креча .Водите рачуна да је свеж голубији измет изразито кисео и да мора да одстоји све док не фермрентира па колико год то трајало.
Контрола киселости ПХ метром је пожељна.
 
Moze li golubije gjubrivo u jesen razbaciti po basti a da ne bude rastvoreno u vodi?Ima li neko ko radi tako ?
 
Može ali da nije sveže već pregorelo i razbacivati u manjim količinama (% N može biti i do 2,5 puta veći nego u živinskom stajnjaku). Meni je ostalo nekih 200 litara, stoji u buretu i "radi" a povremeno mešam zbog razmene gasova.
 
Dal vredi čemu đubrivo japanskih prepelica i mora li da pregori, koliko traje proces pregorevanja? Imam i skupljenog lišća pa ako pomešam sve to da li će brže da pregori?

Traže mi 20 dinara po kilu...koliko kila mi treba po voćki od 3-4 godine trešnja, koliko od 5-6 godina trešnja i koliko po 6 godišnjim kajsijama, one su baš narasle..
 
Poslednja izmena:
Čitaj kolega celu temu, sve piše. Mora pregorelo, 6meseci do 3godine, lišće bi ti bukvalno "planulo" jer tako malo ugljenika na toliki azot... (tema Kompostiranje). Bolji je golubiji stajnjak tj. one živine koja slobodno šeta ali uzimaj šta možeš. Na drugi deo pitanja ne mogu odmah odgovoriti, možeš ovako izračunati, potrebe voćaka (po literaturi, po ha) prema kg azota po toni u stajnjaku (kravlji ima oko 7kg azota ako se ne varam a živinski više, proveriću).
 
Nazad
Vrh