Potrošnja goriva

Ima sigurno jer je dvaput merena kombajnima i pokazali su 11ha,dva puta ručno i pokazala je 10,5ha i par puta preko Google Eartha isto oko 10,5ha.Nisam baš rtačno naveo dužinu jer nije ista celom širinom njive.
 
napravio sam racunicu danasnjeg posla, bogme lepo ispalo...
mtz1221, spremac 6m
48kj, 19 parcela, 105l lozaka
prosek velicine parcela 2.5kj
prosek lozaka 2,2l na kj.

nisam siguran, mislim da je okrenuo 10-11 moto.casova
 
Mene najvise zeza to sto na svakom jutru imam 4metra preklapanja jer setvospremac je 4.5m a 1 jutro oko 13-15 metara, znaci džabe ja racunam jutro kad je odrađeno jutro i četvrt, kod nas retko ima parcele vece od 2, 3 jutra vecinom su jutarske

---------- Poruka napisana u 10:24 ---------- Prethodna poruka je at 10:20 ----------

napravio sam racunicu danasnjeg posla, bogme lepo ispalo...mtz1221, spremac 6m48kj, 19 parcela, 105l lozakaprosek velicine parcela 2.5kjprosek lozaka 2,2l na kj.nisam siguran, mislim da je okrenuo 10-11 moto.casova
Jer se radi o zatvaranju brazde ili predsetvena priprema? Brzina? Dubina? Koliko obrtaja motora? Transport km? Jer sve su to bitni faktori vezane za potrošnju.
 
Evo i ja sam merio potrosnju i juce i danas,posto svi kazu JD kolko trosi...

Radi se o John Deere traktoru od 137 ks i setvospremac consum 5 m sa ravnim oprugama.Dubina rada 6-7 cm.Obrtaj motora oko 1900.
Juce sam zatvorio 58 jutara na 17 mesta i potrosio sam 170 litara euro dizela. To dode 2.93 lit/kj
Danas sam zatvorio na 56 jutara ( 44+7+5 kj) i potrosio je 150lit euro dizela. To dodje 2.67lit/kj

Ne da sam zadovoljan nego... I zaboravio sam da napisem da i juce i danas radila klima ceo dan.E sad za koliko to povecava potrosnju nemam pojma.
 
Ja sam merio potrosnju na 3650 3lit po jutru sa ruskom tanjiracom a na oranju 3brazde vogel not 17l tako da je to odlicno .Samo treba prilagoditi masine prema snazi traktora i potrosnja bude ok. A ne ko sta ima zakaci pa onda kuka.......li......kuka.
 
Mene najvise zeza to sto na svakom jutru imam 4metra preklapanja jer setvospremac je 4.5m a 1 jutro oko 13-15 metara, znaci džabe ja racunam jutro kad je odrađeno jutro i četvrt, kod nas retko ima parcele vece od 2, 3 jutra vecinom su jutarske

---------- Poruka napisana u 10:24 ---------- Prethodna poruka je at 10:20 ----------

Jer se radi o zatvaranju brazde ili predsetvena priprema? Brzina? Dubina? Koliko obrtaja motora? Transport km? Jer sve su to bitni faktori vezane za potrošnju.

slazem se, sve se to ubraja, parcele su bile oko sela do 4 kilometra, duzi u nizu, ali brate 19 parcela. pa svaku udarim preko pre pocetka rada i po zavrsetku, od toga 4 totalna cpica, pa 3-4 kratke duzi od 200-300m. pa zar to ne povecava potrosnju? + tezak spremac kad je losa lenija samo se vije kad ulazim-izlazim u njivi, vise sam se moto po leniji nego u njivi...

zatvaranje brazde, dubina 10cm, brzina 10kmh, 1900obr/m.
 
'bes ga sve je to potrosnja,mozemo mi teoretisati koliko hocemo,al kad krenemo na njivu moramo sipati koliko ce on realno da potrosi. :osmeh:
U petak smo drljali i djubrili,krenuli i cale izmerio gorivo podrljali 4 baste i 4kj,vozanja je bilo dosta jer smo isli na jednu najdalju njivi do koje ima sat voznje u jednom pravcu od kuce do njive lenijama,kad smo dosli izmerio je da je potrosio 10-12l ne mogu reci tacno koliko. Sve u svemu kombinacija IMT560 + drljaca 4 krila sva spustena u zemlju i ram na njih. :cool:
 
Ja sam neki dan ravnao oranje drljacom obicnom..4 krila..Traktor Zetor 7011 i potrosnja kad se sve sabere u proseku 5l po ha
E sad malo manje od pola površina mi je bilo u super stanju za rad pa sam peglao 3 na 2000-2100 obrtaja. Brazde oranja bile mekane i ravne pa se moglo i 4. brzinom terati :haha: ali nisam hteo da shebem nešto pa sam koristio 3.
A drugi deo parcela oranje bilo tvrdo i grbavo pa sam jedva išao 3. 1600 obtaja kolko je treslo..da nije kabine i da vrata nedihtuju kako treba ispao bi iz traktora. Sad kad budem išao spremačom očekujem da će tući 7-8l sigurica ali bar neće cimati volan i drmati ko 1. put.
 
Ja sam uvek bio ubedjen da ti Zetori jako malo trose,ali izgleda da bas i nije tako...
 
Ja sam uvek bio ubedjen da ti Zetori jako malo trose,ali izgleda da bas i nije tako...
Ja bi trebalo boš pumpu izgleda da odnesem na štelovanje ili remont jer se vidi često da kapa gorivo na onu prelivnu cevčicu pa je moguće da je povećana potrošnja zbog toga ..inače ja se traktorisanjem bavim svega par godina pa mi normalna potrošnja njegova od ranije nije poznata. I da sipao sam ložak..ne znam da li isto troši lož i naftu i prosek je računat zajedno sa vozikanjem od parcele do parcele. A verovatno sa potrošnjom ima veze i koliko je oranje suvo kod mene su 2/3 parcela vec bile spekle po vrhu brazde ko kamnje od ovog sunca.
 
Poslednja izmena:
To bi vec mogao da kaze neko ko ga ima duze i radi sa njim,ali sam njegov tih i miran rad povezivao i sa malom potrosnjom,ne znam kolko tacno on ima konja,ali za poredjenje sa T 40 koga ja posedujem,isto je u pitanju cetvorokrilna drljaca,uslovi na nekim delovima odlicni,ali na polovini od povrsine sto sam zatvarao brazdu katastrofa,negde gde je bas gadan pesak upada i do 20 cm i normalno dimi samo tako,na delu gde je crna zemlja ide kao kroz sir,izmedju njiva imam 3 sume,stalno okrecem,uvratine i tome slicno,i opet je potrosnja ispod 5 litara,a uglavnom ruse ko ruse smatraju za velike potrosace.
Da se razumemo,meni se taj Zetor jako svidja,kabina,miran i tih rad motora,dobar ajnslag,razmisljao sam cak jednog dana ako prosirim imanje da ga uzmem za lake radove,sejanje,prskanje,spartanje i zbog toga sto sam mislio da malo trosi,ali izgleda da ne trosi nista manje nego T 40,tolko,izvinjavam se za mali off.
 
Pa T 40 je slabiji 10_ak ks od 7011 ako se ne varam pa je i normalno po meni da manje troši. I šta znači manje od 5l jer moja računica nije tačna baš u ml jer sam sipao lož iz kanti koje su bile nepune pa sam to zaokružio onako na 5l a najverovatnije je zapravo bliže 4.5 nego 5 ili čak 4.4 :osmeh:
 
Ne znam tacno kolko ks ima 7011,ali mi se cini da to nije tako velika razlika,potrosnja je bila 4.5 l po jutru,ali u dosta gorim uslovima,mereno njegovim fabrickim stapom u rezervoaru i moguca je jako mala greska,takodje je u pitanju loz ulje.
Opet kazem,nemam nameru da nipodastavam taj Zetor,meni se isto jako svidja,ali nasparam njega kad se gleda T 40 je kanta,bucan,neudoban,neokretan i plus sto je Rus::sramota::,ali izgleda da trosi manje.
 
Ja sa Mtz-om 82.1 i Imt setvospremacem na dubini oko 15 cm na duz potrisim 4 l po lancu,a na kratezi 5,solidna potrosnja.
 
Mf 3120, spremač 4,1 dubina oko7-8 cm na 46 kj potrošio 100 litara(regresiranog) dizela, za 11 sati rada(sa premeštanjem).Na svim parcelama oranje je poravnato drljačom.
 
IMT 539 i Olt PSK 4 reda posejano danas 29 kj u tri parcele, 1 brza između 1800 i 2000 obrtaja na gasu, potrošeno 38 litara jeftine (regresirane) nafte ili ti 1,3 l po kj za ukupno 10 sati efektnog sejanja...
 
Nazad
Vrh