Potraga za semenom tikve Pece (Pecare)

razarach

Član
Učlanjen(a)
9 Sep 2010
Poruka
294
Lokacija
Dragačevo
Da li neko zna da li gde ima da se nabavi seme tikve Pece. Naziv je iz mog kraja, to je bela tikva za jelo.
Ove godine sam jedva pronašao 200 semenki i papreno ih platio, za iduću godinu bi mi bilo potrebno oko 2100 semenki, pa me interesuje da li neko zna gde bi to moglo da se nađe?

Unapred hvala svima
 

Surdonja

Član
Učlanjen(a)
5 Mar 2011
Poruka
1.130
Lokacija
Progar - Srem
Je l' imas neku sliku, mozda ti pomognem kad vidim kako izgleda. Moja mama seje razne u basti pa je mozda prepoznam.
 

razarach

Član
Učlanjen(a)
9 Sep 2010
Poruka
294
Lokacija
Dragačevo
Zovu je i pecenka (pečenka)


Rađa kao luda i ima dobru cenu.
Pretprosle godine (2009) sam prodavao po ceni od 55 dinara/kg, imao sam oko 12ooo kg, prodao sve vrtićima u Čačku i Kraljevu, pare odmah, a sejano je od semena vađenog i sušenog iz pretprošlogodišnjih tikvi. Da je tada bilo seme prve reprodukcije rod bi bio oko 18-20 tona. Proizvodnja nista lakse, jednom prskano protiv korova, i vise nije prilaženo. Jedini je problem što ne može da stoji preko zime (mrazevi).
 

Surdonja

Član
Učlanjen(a)
5 Mar 2011
Poruka
1.130
Lokacija
Progar - Srem
Mislim da znam staje. Ujutru cu mami pokazati sliku pa ti javljam. Je l' unutra jarko narandzasta i ima poprilicno jak miris. Ako sam dobro prepoznao to su bele bundeve(kod nas ih tako zovu) . Mislim da i ona vadi seme iz njih ali nisam siguran ne mogu da pohvatam posto ima par razlivitih. Prodavala ih je i ona piljarima ali ne neke znatne kolicine par stotina kila, kad ima viska posto seje samo za nas. Hteo je tata pre desetak godina sa seje 30 ari ali nismo mogli da postignemo zbog bostana tako da smo odustali. Uvek imaju lepu cenu.
 

razarach

Član
Učlanjen(a)
9 Sep 2010
Poruka
294
Lokacija
Dragačevo
Jeste to su te. Kod nas se peku u velijama (kriskama, komadima) u rerni i jedu onako pecene. Jako lepo mirišu i jako su narandžaste. Od njih se prave i dečije hranice koje kupujemo u trgovinama.

 

Surdonja

Član
Učlanjen(a)
5 Mar 2011
Poruka
1.130
Lokacija
Progar - Srem
Ujutru cu pitati mamu odakle joj seme ako slucajno zaboravim podseti me na pp. Predlozio bi ti da u nazivu teme u zagradi dodas bele bundeve i ludaje(mislim da ih tako zovu u banatu) da bi ljudi lakse shvatili o cemu se radi, najverovatnije ce ti se javiti jos neko. Kao si ih sadio? Mi smo rasadu(20-30casa) proizvodili u plasteniku sa bostanom potom kopali kucice(rupe) i u njih stavljali stajnjak, a potom posle nekoliko dana rasadjivali. Razmak je 2*2,5. Jedne godine ih je bilo nenormalno, niko nije mogao da veruje kolike su i koliko ih ima. Posle toga nikad vise tako rod im poprilicno varira u zavisnosti od godine(ne znam tacno kog faktora).
 

Surdonja

Član
Učlanjen(a)
5 Mar 2011
Poruka
1.130
Lokacija
Progar - Srem
Pitao sam, seme vadi iz bundeva. E sad, da li ima veze sa prinosom ili ne, ne znam. Pre par godina, od vadjenog semena iz bundeve normalne velicine , sledece godine su bile od 30 do blizu 50kg, tad i nkad vise tako. To seme se vadi preko 30 godina od kada je jedan rodjak sejao za c markket pa je od njih dobio seme( tad je bilo prva reprodukcija, mada ne mora da znaci). Vec nekolikk godina sejemo i tamburice(naziv kod nas) imaju bolji ukus, mnogo stabilniji rod, a otpornije su i na susu, sitnije su ali je prinos isti (zakljucak donesen na osnovu malih povrsina iz baste).
 

Surdonja

Član
Učlanjen(a)
5 Mar 2011
Poruka
1.130
Lokacija
Progar - Srem
Posto vidim da si iz Cacka, svrati do Agronomskog fakulteta i ptrazi prfesora Petra Maksimovica (ako nije u penziji) on je strucnjak iz te oblasti, nama je par puta davao savete oko bostana, jedan zaista vrstan strucnjak. Mozes da probas da nadjes na internetu broj telefona firme Sirmijum seme, oni rade dradu semena pa mozda mogu da te upute gde da nadjes. Ja sam probao snoc da pozovem prijateljicu koja tamo radi, ali mi se nije javljala. Ja se raspisah, a nista konkretno ti nisam rekao, nadam se da ce te nei od ovih tragova odvesti do cilja. Pozdrav! Izvinjavam se moderatorima za uzastopno pisanje postova, ali preko telefona ne mogu da koristim opciju uredi, nece se ponoviti.
 
Vrh