Porez za 2026 značajno povećan?!

HobiPaor

Član
Učlanjen(a)
10 Jan 2026
Poruka
72
Stiglo novo rešenje, zanima je da li je to samo u mojoj opštini ili i kod drugih: U rešenju za 2026 su digli cenu m2 orance za oko četvrtinu, sa 148 na 186 dinara. Tako da mi je porez već za taliko, oko 25 %. Kako je to moguće? Ko određuje tu cenu i menja je? To veze za mozgom nema, da je cena zemlje u odnosu na prošlu godinu toliko porasla! Vaša iskustva i saveti, hvala unapred!

Deru kako hoce. Porez u opstini Zabalj duplo veci od opstine Novi Sad. Nigde logike.

Zanima me da li je kod drugih bilo ovoliko povećanje u odnosu na 2025. tu? Prosto ne mogu da verujem

@HobiPaor
Imaš samo 2 opcije
1.Prvo a platiš porez, a onda
2.Da prodaš zemlju

Nemaš kome da se žališ. Podignu ti vrednos nekretnine na papiru, da bi mogli da ti naplate veći porez.....
Kupljene dve zasebne parcele isti dan od različitih ljudi, vazdušnom linijom su na 700m.
2 Klasa procenjena na 150din/m² (ovde su uzeli za paritet kupoprodaje iz 2025g i 2026g )a
4 Klasa procenjena na 226din/m² (ovde su uzeli za paritet kupoprodaje iz 2021g i 2022g.... Iako smo na 200m od te parcele kupili prošle godine jednu parcelu i samo su procenili na 156din/m² ali eto to nije uzeto u obzir)
Ista osoba je uradila oba rešenja isti dan u poreskoj upravi. Razlika u brojevima rešenja je manja od 50.... Tako da sve ti jasno....

Platiš, pa se klatiš. Otprilike.

Porez ide na osnovu vrednosti zemljista u kupoprodajnim ugovorima za tu opstinu i tu godinu. Sto vece vrednosti zemljista u ugovorima veci je i iznos poreza.

Stiglo novo rešenje, zanima je da li je to samo u mojoj opštini ili i kod drugih: U rešenju za 2026 su digli cenu m2 orance za oko četvrtinu, sa 148 na 186 dinara. Tako da mi je porez već za taliko, oko 25 %. Kako je to moguće? Ko određuje tu cenu i menja je? To veze za mozgom nema, da je cena zemlje u odnosu na prošlu godinu toliko porasla! Vaša iskustva i saveti, hvala unapred!
To ti je zato sto zivis u mestu slicnom Бечу 🤣
To opstinari ubiraju . Tako da vataj predsednika sela za gusu i pitaj ga . A secam se dobro do pre par godina porez meni bio oko 3.000 . Sada je blizu 12.000 . I posle voda skupa a voda mi mesecno jeftinija od poreza .

Nazad
Vrh