Majstor Gera
Član
Ne znam koja je ovo šljiva u pitanju, ali meni je se više šljiva sorte Stenlej osušilo baš zbog predebelih rezova. 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ove godine jaca rezidba pa samim tim i jaci prirast, a onda se taj jaci prirast mora ukloniti dakle opet jaca rezidba. A opet ce ostati neka grana koja ce dogodine napraviti veliku ranu zanci opet jaci prirast i tako u krug. Biljka trosi energiju na prirast koji cemo svake godine bacati dakle bacacemo energiju i rad. Svo to granje koje se sad baca je izraslo tako sto je biljka iz zemljista apsorbovala hraniva koja smo mi platili. Placamo da bismo bacali. I ne znamo dokle ce biljka izdrzati tu borbu niti ko ce u njoj pobediti.Vocar je napisao(la):Na slikama i jeste Stenlej. Šljiva veoma dobro reaguje na rezanje, samo treba je oprezno i pravilno rezati.
Post je spojen: [time]1299226477[/time]_________________________________________________
Prošle godine nije dovoljno orezana, nije se stiglo, pa su grane dosta udebljale. Ovom sad rezidbom se popravljaju stvari.
Hvala ti Majstor Gero.Majstor Gera je napisao(la):@Ironman
Ovo je tako lepo napisano da nemam ništa da dodam.![]()
FruitBoy je napisao(la):Zato je neophodno imati dobro formiranje sa lepo razvedenim granama. Na taj nacin ce se izbeci nepotrebni problemi.
Poseban akcenat staviti na zelene operacije.
@Majstor Gera
Nista me ne pitaj, radim to jer nema ko da odradi a da zadovoljava moje ukuse i stil. Inace, imao bih jos jedno 50 ha da rezem, al situacija je takva da ne mogu okupiti adekvatnu ekipu koja ce to
kvalitetno odraditi i imati dobar ucinak. Pocetnika i studenta 3. i 4. godine imam kolko ti volja, al ni na koga ne mogu da se oslonim kao pouzdanog.
Nemam pojma ni sam sta da radim u svemu ovom sad.
A to za obuzdavanje zicom sam cuo, al nikad nisam radio. Rovasenje je isto dobra i jeftina mera kojom se moze potenciarati porast na zeljenom mestu!
dfiskal je napisao(la):Postovani,
Evo,jednog,vrlo, jednostovnag pitanjaa li se "Rovašenje i/ili prstenovanje" moze primeni na tek zasedjenim kruskama (nebitna je sorta), ili da se ceka da se prime..Ako je to mogocu, onda bih vec unapred odredio rast mladih grana, a samim tim i raspored rasta grana, i naravno uzgojni oblik itd ....
S postovanjem Vas Misa i![]()
aremane je napisao(la):u BiH
jedan tip to radi na veliko, mada moze i svaki nas plasticar u pazovi ili indjiji da napravi
Sinisac je napisao(la):Ajde, koga interesuju povijači neka se javi na PP...da ne reklamiram firmu u Bgd koja distribuira povijače.
Nije problem napraviti kalup, samo je skup, oko 2-3000 evra za ove plastike.
A da bi to radili potrebno je da imate prodaju, bar 500 000 - 750 000 godišnje.
U zemlji u kojoj je svako "pametan", to je nemoguće.
Uglavnom znam ko ih prodaje u BiH, Hrvatskoj i Srbiji...Pozdrav!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()