Poljoprivrednik bez zemlje i mašina

Previše generalan pogled na tu situaciju, nije tačan.
Tako bi zvučalo generalno i ka bi se reklo da su ljudi koji su bili Batajnici Zemunu i slično bili svi u svađi i svi radili jedni protiv drugih. Tad došle izbeglice koje pomažu jedni drugima i sve preuzeli. Ovo je isto generalna hipoteza da su oni koji su bili tu više želeli da komšiji crkne krava nego da pomognu, što je opet generalisanje i nije tačno.

U svakom slučaju sa ljudima nebitno da li domaći ili dođoši je zadovoljstvo raditi. Sa neljudima nebitno koje fajte je svakako muka se i pozdraviti, a kamoli nešto ozbiljnije.
Izvinjavam se jer nisam video da si odgovorio drugom članu

9t po hektaru psenice ces imati jednom u 5 godina,mozda.Tj,pricam na iskustvu ove vukojebine gde ja zivim,mozda je kod vas bolja klima i ne druzite se sa susom tako cesto.Imati zaradu od ratarstva a sve placas,od zakupa,osnovne obrade,setve,itd itd,pa sve do zetve ,stvarno nzm kako ces izvuci tu neke zarade a da to nije nesto sitno. Osnova je imati svoju zemlju,pa i neke masine,bez toga je mnogo tesko.
Trenutno je susa u vecem delu Vojvodine,pogotovo Banat koji najgore prolazi ,ljudi su nervozni,besni,a tu je i igranka sa cenama psenice,repromaterijala,nzm koliko si u toku ,cena djubriva je otisla i 400%,i evo uskoro ce zetva suncokreta,nzm sta da ocekujemo ...

Niko ga ne ubedjuje da ne radi zemlju, nego da ne ulazi u to posto je apsolutni pocetnik. To je velika razlika.
Svi smo u nekom trenutku početnici. Nije mene strah što ne znam. Prikupiću nekako informacije i nešto ću saznati. Više me je strah što se više ne znaju ni cene ulaganja ni otkupa. To je nešto što ne možeš izračunati.

Ako ubrzo ne počne ,neće ni počinjati.Omatoriće te ga to neće privlačiti.Poljoprivredu uče i rade mladi ljudi a ostareli samo "šeprenjare".

Uvek je pravi trenutak da se udje u neki posao i nikad nije idealan trenutak za ulazak.
Realno nije bas ni ocekivati da platis zakup, platis usluge i jos zaradis malo je perpetuum mobile.

E to je velika istina.
Uhvatis sebe u razmisljanu tipa -sta bi bilo kad bi bilo- da dodjes do neke velike love.
I umesto da mastas o jahti sa Tahicankama ili nekom egzoticnom putovanju ,ti razmisljas koji bi ti traktor najbolje legao ili koliko bi zemlje moglo da se kupi za tu svotu.
E to je poljoprivrednik, najzilavija biljka na ovim prostorima.

Ako već imaš kapital sa kojim bi počeo, onda nema neke mudrosti. Tražiš gde bi mogao naći zemlje u zakup, to je teži deo, lakši je naći ko bi ti radio usluge. I to je sve, čekaš kraj proizvodne godine da vidiš da li si u zaradi ili gubitku. Mislim, tako to sa strane izgleda. Ali poljoprivreda se teško radi na daljinu, u dosta faza je bitan momenat delovanja i ako se promaši nastaju problemi. Uzmi npr. samo prskanje, ako zakasniš malo džabe prskaš, slab efekat herbicida na prerasle korove, korovi obuzmu njivu i prinos ide dole. Slično je i sa ostalim operacijama. Znači moraš biti prisutan, ako se osloniš da će ti to neko odraditi, hoće ali vrlo često kad pozavršava svoje... Ako si prisutan, i ako ti usluge radi neko ozbiljan, onda je sve od godine do godine da li će ti se ulog isplatiti ili ćeš biti u gubitku. Npr. ove godine bi verovatno bio u gubitku, 2018. bi dobro zaradio, ali to već ne zavisi od poljoprivrednika već od kiše, cena, politike...

Nije problem kako pare potrošiti, bitno je da se čovek ne kaje posle previše. U ovoj temi su mi bili zanimljivi ljudi koji misle da poljoprivreda i nije nešto, a sami se poljoprivredom bave.

Nazad
Vrh