IMT577dv- nema problema!
MIRBAN- na mojim površinama ima svakojake zemlje, cca 70% je teška ilovača koja je sama po sebi zeznuta za obradu. Najviše se bavimo proizvodnjom povrća, znači da imam jako puno prohoda godišnje, radimo i navodnjavanje koje loše djeluje na strukturu tla, koristimo i puno umjetnog gnojiva, a ni to ne pomaže. U skoro dva desetljeća takvog rada napravili smo pravi cirkus od zemlje, obrada je postala strašno teška, a najveći problem je bila i voda koja se zadržavala na površini nakon svake kiše, tu je, normalno, propadao urod. Znao sam da mi treba podrivač, ali nisam imao adekvatan traktor. Kad smo kupili prvog duplaka, probali smo onako, na staru foru, s rashodovanog jednobrasca skinuti dasku i ostalo, malo prepraviti kačenje, i podrivati na nekih 40-50cm, koliko je išao u zemlju. Od toga nije bilo nikakve koristi.
Odlučio sam kupiti pravi podrivač, no, nisam ga nikad vidio uživo, niti je itko radio podrivanje u mom kraju. Nakon skupljanja iskustva po Internetu i stranim forumima, našao smo podrivač koji im je odgovarao, probao podrivati i- preporodio se. Iste sezone sam s 2x16" pluga prešao na 3x16" ili 14", koliko je oranje postalo lakše. Odmah se primijetilo da voda, koja je prije na pojedinim parcelama stajala tjednima, sad ode u roku od 24-72h. Također, u sušnom periodu, vidjela se velika razlika na biljkama, one na podrivanom zemljištu su bile puno "veselije", i jednim se dijelom eliminirala potreba za navodnjavanjem. Probao sam podrivati i neke pjeskulje, za koje su svi tvrdili da ih nema smisla podrivati, ispostavilo se da je i tamo u dubljim slojevima zemlja jako zbijena. Na parcelama koje nemaju velika odstupanja u strukturi tla (jer imam i takvih gdje zemlja prelazi iz pijeska u ilovaču) radio sam podrivanje na punu dubinu, znači cca 75cm, na pola dubine, ostavljao sam trake nepodrivanog, podrivao i duplo, uzduž, poprijeko, ukoso, sve moguće kombinacije, probao s kuglama za drenažu i bez njih, i najbolje mi se pokazalo krkati ga u dubinu koliko god ide, i raditi čim gušće prohode, tad sam dobio i najbolji efekt. Što se tiče cijene, nisam puno radio uslužno, kod nas ljudi još misle da je to glupost, ali otprilike bi trebalo biti duplo skuplje od oranja, ovako kako ja radim.
milan87- evo,sve gore piše, samo da dodam da i dalje sve površine orem, zasad sam samo sijao ječam na podrivano bez oranja, i to je super ispalo, ove godine ću ostaviti neke manje parcele bez oranja pa da vidimo kako će to ispasti sljedeće sezone, s nekim drugim kulturama. Zbog moje proizvodnje problem su mi žetveni ostaci, oni moraju biti duboko zakopani, pa zasad još plug mora raditi...