Podolsko goveče

slobodan_ns

Moderator
Učlanjen(a)
2 Feb 2012
Poruka
894
Lokacija
Novi Sad


Podolsko goveče (sivo stepsko goveče ili podolac) spada u grupu primigenih goveda Bos europeus primigenius. Vodi poreklo direktno od Evropskog divljeg govečeta – tura (Bosprimigenius Bojenus). Ova i njima slična goveda su raširena u prošlosti na ogromnom prostoru od Ruskih stepa do severnog Jadrana. Gajena su u Podoliji (otuda i ime), Voliniji, Galiciji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji (Vojvodini) i Hrvatskoj (Slavoniji). Upotrebljavani su uglavnom za rad, ređe u proizvodnji mleka i tovu. Postoji više sojeva.

Izgled i osobine:
Podolsko goveče je krupno, grube konstitucije, visina u grebenu je oko 130 cm, kod krupnijih sojeva i oko 140 cm. Masa krava je od 400 do 600 kg, a bikova 750 do 1000 kg. Boje su sive, sivo-bela. Gubica, vrhovi rogova i papci su uvek tamno pigmentisani. Ima izuzetno velike rogove u obliku lire, čija dužina može biti i 1 m, a raspon i do 1,5 m. Kasnostasna su goveda, junice se pripuštaju sa 2 do 2,5 godine starosti. Telad pri teljenju imaju masu između 18 i 40 kg. Laktacija je kratka a mlečnost je mala i kreće se od 700 do 1000 litara mleka. Mlečnost varira od uslova držanja i ishrane i može se dobiti i do 2000 litara u laktaciji. Podolac je odgajan u najekstenzivnijim uslovima. Za ishranu tokom leta koriste se pašnjaci koji, najčešće od jula i avgusta, u sušnim godinama imaju malo zelene trave. Posle skidanja useva, mogu se koristiti kukuruzišta i repišta. Zimska ishrana još je oskudnija, najčešćeje je to slama i kukuruzovina. Retko se dodaje zrnasta hrana, obično oteljenim kravama ili volovima pred početak radova. U takvom sistemu ishrane i nege, podolac, se izvanredno prilagodio. Od ostalih osobina koje karakterišu ovu rasu su sposobnost adaptacije na klimatske prilike, dobra plodnost, otpornost na bolesti, sposobnost kompenzacije posle nepovoljnih uslova nege i ishrane.

Status: Ugrožena rasa
 
Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.340
Lokacija
Krusevac/Beograd
Ima Simić u Zasavici, mislim da je cena malo veća nego običnih goveda.
Imali su ljudiu selu Zasavica II neke meleze sa njihovim kravama koje idu na pašu u rezervat zasavica, i znam da hoće oni koji tove da vrlo rado zamene takvo tele za obično simentalče , jer ono mnogo brže napreduje.
 

malaksalo

Član
Učlanjen(a)
21 Nov 2011
Poruka
1.163
Lokacija
Progar,juzni srem
Mozda bi uzeo par komada ali u nekoj buducnosti.Ima pase i ima zainteresovanih za zdravu hranu i tako to...Posto smo mi promasena drzava pa moze i to da bude promasena investicija,ali o tom potom...
 

slobodan_ns

Moderator
Učlanjen(a)
2 Feb 2012
Poruka
894
Lokacija
Novi Sad
imas i u backoj topoli, na zasavici itd. to je sto se tice velike proizvodnje podolskog goveceta, a imas i ovako na par mesta, sto ja znam u ne tako velikom broju grla, sto je nebitno ako kupujes jedno tele..

pogledajte ovaj prilog i saznacte nesto vise o podolskom govecetu..

 
Poslednja izmena:

branko

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16 Mar 2008
Poruka
8.327
Lokacija
Stara Pazova
Danas sam bio u Kovilju, gde takođe ima farma Podolskog govečeta i ima teladi na prodaju.
 
Vrh