Podizanje zasada višnje

Поштовани пријатељи, да ли је боље формирати воћњак са изданцима мареле или је боље користити неку подлогу а на њу калемити калем гранчице мареле.Тотални сам почетник али бих формирао воћњак са вишњама типа марела пошто имам неколико веома добрих карактеристика.
 
Поштовани,,

Планирам да засадим вишњу на минимум 2,5 ха где сам радио анализу земљишта и добио сам налазе,добио сам и препоруку шта да додам,па ме мало занима и ваше мишљење јер ја немам искуства. Да ли да узимам ђубиво које су препоручили или да узмем неко друго и да тражим да ми дају препоруку за то друго ђубриво,то хоће,већ сам питао? Каква имате искуства са овим ђубривом? И која би ви препроручили ђубриво? Стајник ћу стављати када будем садио вишње. Хвала унапред свима на помоћи.





 
Samo da prijavim da sam zasadio visnje. Zasadjeni na 2,5ha za sada, oko 2100 sadnica. Nadam se sledece da ce biti jos.

Pozz

6825d741a3af69dc8107a2a6a503606d.jpg
5d37056845b86cd531328dd2d76d4bd8.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Sadnice sam nabavio u Merosinu, a sadnice sa prevremenim sam uzeo nesto sitno cisto da ih probam po savetu jednog prijatelja.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Jel planiras da navodnjavas? Zbog cega ti je prijatelj savetovao sadnice sa prev. granama? Pitam posto se i ja razmisljam da sadim takve.
 
Pa ne planiram navodnjavanje. Pa kaze da dosta bolje napreduju ali ne znam jer moram da sve grancice koje su ispod 70cm kratim jer cu masinski da berem tako da ne znam sta cu jel vecina su sa grana isod toga ali videcu na kraju kako ce ispasti.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
E vidis sad,moj komsija sadio sa prevremenim granama i ne napreduju nikako. Sadili smo u isto vreme. Ja sam na mojim skratio sve prev. grane na 2 pupoljka,a on njegove ostavio i sad nakon 2 godine moje su mnogo vise napredovale od njegovih i imaju vece krosnje. Takodje njemu su se dosta posusile u prvoj godini verovatno jer koren nije mogao da hrani toliku masu. Moje misljenje je da za sadnicu sa prevr. granama treba navodnjavanje.
 
Pa ja cu moje da kratim na dva puppljka obavezno. Ne treba ostavljati grane. Ja sam ovo slikao kada smo sadili ali cu sada ih kratim i da rezem i ostale sadnice na 1.2m
a75db2d14af704ff76c447607b764620.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Uf, pa visoko je 1.2 m. Prve i druge godine dok se jos nisu ukorenile dovoljno hoce vetar da ih pokrivi. Mozda da razmislis o stubicima da ih pricvrstis.
 
Prevremene grane skoro nicemu ne sluze, MORAJU se prekratiti na 2 pupoljka da bi isterale jako inace ne bude nista od porasta.

Prevremene imaju smisla kod vretena, znaci kruska, jabuka i slicno.
 
I ne samo od porasta, nego zaista dolazi do sušenja, ja sam to osetio na sopstvenoj koži i to na savet čoveka koji je doktorirao voćarstvo, a da stvari budu još gore ostavljali smo jedan broj prevremenih grana na šumadinci koja je naravno odmah cvetala i imao sam zasad star par meseci (zasađen u jesen) koji je u proleće imao po 50 cvetova. E onda je nastala tarapana na naknadnim prekraćivanjem grana. Epilog: sa dotičnim stručnjakom smo raskinuli saradnju, a ja sam presadio 10 i možda neki procenat više sadnica koje su se osušile. Otad sve višnje koje zasadim, bilo Šumadinka ili Oblačinka prekraćujem na par pupoljaka, Šumadinku i na jedan, zbog cvetanja, a po visini 70-80cm. I još nešto, te sadnice koje sam tada sadio su imale po 15 prevremenih grana, i nemam lepša stabla u celom voćnjaku od njih, ali ona koja su preživela.
 
Isto je i meni savetovao ''strucnjak'' od kog sam kupio sadnice,ali sam ja ipak poslusao mog starca i prekratio na 2 pupoljka i sadnice su naspram komsijinih 10 puta bolje. Koliko vidim njegove 2 godine nakon sadnje nisu nista ni napredovale. Kao da ih je juce sadio.
 
Ako se prevremene grane ne prekrate odmah po sadnji , porast te godine bude slab , da li to uraditi druge godine i kakav ce efekat biti ili ostaviti tako ?
 
Nazad
Vrh