Podizanje višegodišnjih zasada

Па када знаш шта треба да радиш, зашто то не радиш? Нож у руке, нема предаје!
 
Ajde kad se vec zalimo jedni drugima. I ja sam u jesen 2018. uzeo iz okoline Trstenika i od 400 sljiva barem 40 je u startu imalo rak korena. Hteo sam kod Miroljuba,ali nije bio tu,i na kraju sam uzeo na drugom mestu. Preko tel. mi je delovao kao ok covek tako da ako budem opet uzimao samo kod njega cu. Pozdrav za njega ! :ppozdrav:
 
Imam ja dosta od Miroljuba i nema problema sa sadnicama ,tu gde sam imao problem moja je krivica.
Poslao mi je proletos oko 400 kalemova ni jednu nisam našao da se nije primila ,ja sam mehanički oštetio nekoliko komada tako što sam zakačio kalem nepažnjom.podloga se primila.
Podrivačem sam ušao na sred njive (ječam posejan ) i samo pobadao u zemlju i zalio nekoliko puta,posle batalio kad su počeli intezivno poslovi i kiše nisam ni zalivao,odem okopam malo ,oplevim i vidim da teraju dobro.To će im ostati i stalno mesta .Parcelu ću spremiti za još 8 redova dogodine istom metodom da posadim.
 
Koliko se uvuci od komsija sa bocnih strana pri sadnji? Dunju bih da sadim pa bih prve godine sadio a sledece verovatno ogradjivao zicom
Sa obe strane se parcele obradjuju (ratarstvo)
 
Koliko se uvuci od komsija sa bocnih strana pri sadnji? Dunju bih da sadim pa bih prve godine sadio a sledece verovatno ogradjivao zicom
Sa obe strane se parcele obradjuju (ratarstvo)
Iz iskustva da ne bude kasnije problema prvo ti zagradi pa onda sadi. Kod mene obrnuta situacija, zasadjeno i sad kad se razgranalo voce onda se skida 0.5-1m moje njive tanjiracom celom duzinom. Kad je kukuruz ne dira se a psenica se zatanjira lagano i nikom nista.. Najbolje je da se zna od starta gde je granica i kasnije nema ljutnje, to kazem i za slucaj da ja udjem nekome u posed da ne bude da branim svoje a tamo gde ulazim nikom nista..
 
Mislio sam sa obe strane po 1,5m a zicu bih isao na metar od sadnice i onda ostaje 0,5m od planirane zice do medje. Hoce biti malo?
 
Kako ces obradjivati zemljiste sa te strane voca prema komsijama. I kako ces prskati voce.
Kod mene vazi pravilo 3 m od medje ne saditi. Da li je to po zakonu ne znam ali je prakticno radi obrade zemlje i prskanja.
 
Upravo ovo sto kaze Sloba, ako ne obradjujes onda je po meni dovoljno da grane ostanu u tvojoj parceli, ako obradjujes i sa te strane do komsije onda treba dosta mesta da se ostavi, zavisi od voca za dunju nzm kako se reze i koliko je siroka ali recimo za tresnju rezanu na krunu je malo i 3 metra..
 
Nazad
Vrh