Podizanje novog malinjaka - sadnja

Šta biste mi preporučili, čije sadnice da uzmem? Instut Čačak po ceni od 50din/kom, poljoprivrednika čiji su prinosi maline od 20t/ha do 30t/ha po ceni od 0.15€? Ima i treća solucija od komšiluka gde je sadnica max 10din/kom ali ti u komšiluku nemaju veći prinos od 7-8tha.

Ja bih uzeo od tog poljoprivrednika bez razmisljanja,ako mu je tako dobar zasad.

Treba u prolece da postavim stubove u dva reda maline koje sam prosle godine posadio, ici cu sa metalnim pocinkovanim stubovim, u zemlju oko 50cm, visina nad zemlju 2m. Koliko pruta zice je potrebno razvuci i na kojoj visini odprilike? Vidim po nekim slikama da neki malinjaci imaju poprecne letve na stubovima ( T spalir), a neki nemaju, koja je poenta tih poprecnih letvi, jer malina se vezuje za zicu, zasto prakticno dva pruta zice na istoj visini?

Da betoniram naravno, onda idu kosi podupiraci isto metalni, i pocinkovana zica sa spanerima (zatezacima), ali ne znam na koju visinu i koliko priza zica da stavim, nesto sam mislio prvi prut dole negde 50-70cm od zemlje, sledeci na 100-120cm i zadnji pri vrhu ?

KOD mene je tri god vec 1. na 60 cm a moze i na 40 ili 50 cm i sluzi samo da nosi kpk a druga 3.2 mm na visini 180 cm i samo vezem na nju i nista vise evo tako cu i cetvrtu god ... ___???

Ne znam koliko pruta zice treba, posao sam logikom grozdja jer imam duz ograde u dvoristu vinovu lozu i stubove sa tri pruta zice za vetivanje, mada kad razmislim malina je laksa ne treba joj neka veza u donjem delu...

Sad bio drugar u kafani, radio u Rusiji nekoliko godina, vratio se i rešio da uloži pare da ih ne bi potrošio na gluposti. On i 3 drugara prošlog proleća zasejali 7ha maline vilamet negde između Užica i Kadinjače, ove godine očekuju rod oko 80t, a sledeće oko 130t. Idem za 20-ak dana da vidim ta nepregledna prostranstva :osmeh: Dosadašnji ulog 55 000€ bez direka i žice. Po njima će im se vratiti uloženo već ove godine. Ovo je primer za pohvalu, morao sam da podelim to ovde sa vama, sigurno će vam biti zanimljivo kad pročitate.

Ljudi jel moze neko da mi odgovori kratko, koliko pruta zice i na kojim visinama za malinu? Hvala..

Prva donja 90 cm,druga gornja 170 cm.

- - - - - - - - - -

Ovo je neki standard,ako ti je prva godina onda gornja zica ide na 150 cm jer lastar u prvoj godini tesko da vise izraste.

Prva donja 90 cm,druga gornja 170 cm.

- - - - - - - - - -

Ovo je neki standard,ako ti je prva godina onda gornja zica ide na 150 cm jer lastar u prvoj godini tesko da vise izraste.
To mi je trebalo, hvala na odgovoru, nije prva godina vec druga, proslog proleca posadjene. Da li bi bilo nisko da stavim drugu na 150 i da tako ostane jer montiram na stubove spanere(zatezace) pa je malo nezgodno da to kasnije dizem na 170 (nije nemoguce) ?

Znaci druga godina a prva berba,moras napraviti mogucnost da sledece godine podignes zicu sa 150 na 170.Sve je moguce i moze da se uradi samo je malo komlikovanije i malovise kosta.Ako ti je bas toliko tesko da ostavis tu mogucnost bolje je da odmah postavis na 170,a ove godine da ih podvezes kanapom,a nikakoda ostavis za stalno 150.Tek sad sam ukapirao zasto ti je komlikovano zato sto su metalni stubovi.Oni su ti takodje greska,mnogo bolji za manipulisanje su bagremovi.Bice ti problem i kod postavljanja pomocnih naslona je je problem da nosis aparat za varenje po malinjaku,a kod drvenih stubova samo ukucas ekser gde zelis i iduce godine iscupas ga i ukucas na drugu visinu gde ti odgovara.Razmisli o bagremovim stubovima?

Poceh da pisem kako cu postaviti stubove, ali da ne objasnjavam puno, izadjoh u dvoriste i slikah kako to izgleda:
2e65tg0.jpg
ovo je stub sa tri pruta pocinkovane zice, za desetak cokota vinove loze kod mene u dvoristu
30vn47s.jpg
kosnik koji podupire stub
2d0geo3.jpg
spaner(zatezac) kojim se zica zateze i kaci za stub
2rhnzfm.jpg
ovako to izgleda kada se postavlja ograda od pletene zice, u ovom slucaju samo do puta je isao temelj, okolo samo rupe za betoniranje stubova
2ykanet.jpg

Znam da je to neisplativo i skupo za malinjake, ali ja imam stubove ( cale doneo odavno gratis iz Ch) i imam samo cetiri reda ( 2 maline i 2 kupine)

Pa nista ti ovde nije ne moguce,samo pre postavljanja stubova izbusi rupe na visine koje trebaju i posle lako pomeras zicu.Plehsaf u drugu rupu i kraj.I izbusi rupe sa čela stuba za pomocne naslone 3 reda precaga na 60 cm,100 cm,140 cm.

Nazad
Vrh