Pocetnik moli za savet

Onaj ko kaže da će se izboriti sa bujnošću, taj je očigledno profesionalac u delatnosti kojom se bavi! Svaka čast, kolega! :osmeh:
 
Nov vocnjak - potrebni saveti i pomoc

Pozdrav svima,

ne znam gde da postavimo ovu temu pa rekoh da pokusam ovde, a administratori neka premeste ako ima potrebe.

Imamo plac od nekih 20-ak ari od koji smo planirali da odvojimo jedno 4-5 ari za vocnjak. Vocnjak bi imao jedinu namenu za koriscenje u domacinstvu. Sirina vocnjaka bi bila oko 16m koliko je sirok plac a duzina 25m. Po sirini se prostire u pravcu istok-zapad, osnosno sever i jug su po 25m. Plac u ovom delu ima pad i to od zapada ka istoku (poduzni pad) od oko 15 stepeni.

Hteli bismo, zbog karaktera vocnjaka za licnu upotrebu, da imamo sve sto moze da se ima, i trenju belu i crvenu, sljivu ranku i kasnu, i krusku i breskvu i nektarinu i vinogradarsku breskvu, poneku jabuku, valjda cete shvatiti sta hocemo. Takodje bismo hteli da sto manje tretiramo voce hemikalijama da bi deca mogla da beru i jedu odmah pod drvetom (ako mogu da se tako odrze). Trenutno imam u postojecem dvoristu jabuku zimsku kiselu i vinogradarsku breskvu, ne prskam ih 10 godina, ima biljnih vasi, ima crva ali je prelep osecaj da jedes pod drvetom i znas da osim vazduha nicim nije zatrovano.

Ako neko ima ideju - otvoreni smo za sve predloge. Verovatno cemo iskopati i bunar na placu te cemo imati onda i vodu za zalivanje ili kap po kap.

Hvala unapred i pozdrav.

O vocu ne znamo apsolutno NISTA tako nas treba tretirati kao potpune laike.
 
Poslednja izmena od urednika:
U vašem pitanju je već skoro čitav odgovor. Pošto je voćnjak za ličnu upotrebu, sadite domaće sorte voća, koje najbolje uspijevaju u vašem kraju, a ne morate ih tretirati. Samo dobra pomotehnika (dovođenje krošnje u odgovarajući oblik i veličinu), đubrenje i zalijevanje pa će biti dosta voća preko čitave godine. Naravno veliki prinosi i nisu toliko bitni jer je samo za jelo. Užitak podići mješoviti voćnjak, i brati voće čitave godine (uz propisnu pomotehniku i agrotehniku) biće neprocjenjiv.

Pozdrav!
 
Taj odgovor je samo na izgled prisutan. Obzirom na cinjenicu da se voce sadi najnize na jugu a najvise na severu (osim ako gresim u ovome) i obzirom na orijentaciju placa i njegov pad (15% ili 8.4 stepena, kako kome odgovara ali u smeru zapad-istok) mene interesuje STA mogu da posadim i NA KOM RASTOJANJU da bude voce jedno od drugog? Kako pripremiti zemljiste za sadnju voca? Kako organizovati vocnjak u celini? Da li saditi travu izmedju stabala ili ne? Takodje bih hteo da nam voce ne raste po 5 metara u vis pa da nam trebaju merdevine i akrobatske sposobnosti da beremo nego po mogucstvu da to bude pristojna visina, cuo sam da potoje i takve vocke. E, to mene zanima.

Hvala.
 
To za sadnju manje jug - više sjever ne znam o čemu je riječ i odkud ta tvrdnja, ali nema veze. Znam da se sadi ono što najbolje uspjeva po određenim rejonima. Jabuke, kruške i šljive možete saditi na rastojanju 4 x 2 m, s tim da bi se redovi trebali orijentisati sjever-jug, zbog pravilne osvjetljenosti. (ili 3,5 x 2 m ako ne ulazi traktor u voćnjak). Pomenute vrste bez problema možete uzgajati u nekom od sistema vretena.

Višnju i trešnju takođe možete gajiti "na dohvat ruke" u sistemu nekih od poboljšanih vretena ili piramide, ali rastojanje mora biti veće (otprilike 4x3 minimalno).
Sve što dopustite da raste više od 3-3,5m već će vam trebati akrobatika :)

Neki specijalni zahvati oko pripreme zemljišta ne trebaju (jer nije komercijalni voćnjak), standardno, uklanjanje korova, žbunja, iskop malo većih rupa sa stajnjakom, vještačkim gnojivom itd. Pošto je plac mali 25x16m, ne "uzurpirajte" ga mnogo mehanizacijom, nego ga pripremite za košenje ručnom motornom koslicom. Po meni to je najljepša obrada terena u malim voćnjacima.

Opet ponavljam, birajte domaće sorte, jer se mogu donekle pristojno održavati bez prskanja.
Svo voće (pa i višnje i trešnje), možete dovesti na visinu od 2,5-3m i sa lakoćom brati. Oko orezivanja se mnogo pisalo po forumu pa potražite.
Ako bušite bunar za navodnjavanje, onda vam nagib terena i nije toliko problem jer će sistem KPK raditi s pumpom (jer nema rezervoara za akumuliranje vode,
za naknadno puštanje sistema KPK da bi vam nagib terena bio bitan.
 
Na jug nize vrste voca (jagode, ...) a sti se ide ka severu tamo saditi vislje vrste, odnosno nize vrste da uvek budu na jugu od sledece kulture koja je vislja radi osuncavanja, na to sam mislio ali se mozda nisam dovoljno dobro izrazio (a mozda nisam ni sada, ko zna). Uglavnom, i razmisljao sam o kosilici i kosenju trave medju vocem, bunar koji se busi nije za navodnjavanje vec za toplotnu pumpu ali cu deo vode da koristim za tehnicku vodu kao i za vocnjak i plastenik. Povrsina nije velika jer ne zelimo da se bavimo vocarstvom vec samo zelimo da imamo svoje neprskano koje mozemo deci da damo da jedu bez problema.

Ako neko zeli da mi napravi neko resenje tipa gde sta zasaditi, vrlo rado cu poslati plan placa u nekom formatu sa ucrtanim objektima koje cemo graditi, a ako se neko bavi profesionalno time neka mi posalje poruku sa ponudom za resenje vocnjaka pa cu mu odgovoriti.

Hvala.
 
Opet ću se osvrnuti na "sjever-jug"...Sunce (pa tako i sjenke krošnji) se pomijeraju sa istoka na zapad, tj. sjenke obrnuto, tako da nema veze. :ppozdrav:
 
Mirmar...šivacu masinu ti da kupis umesto tih sadnica...el sve mi ovo lici na ono "videla zaba da se konj potkiva pa ce i ona"mani tu zaebanciju sa 10 ari to tanam pasulj,grašak,krompir,koji red kupusa i paprike za dobru zimnicu..nego lepo ti masinu šivacu iglu i konac pa udri po šivenju...peskirici, prekrivaci, benkice i portikle..i samo da veze...za vocarstvo treba ju siroka ledja debeo novcanik i znanje a sve ti to nemas ...
 
Opet ću se osvrnuti na "sjever-jug"...Sunce (pa tako i sjenke krošnji) se pomijeraju sa istoka na zapad, tj. sjenke obrnuto, tako da nema veze.

Voćar ti baš ne razumeš čoveka, pa ne može da zasadi recimo ribizlu sa severne strane jabuke ali može sa južne, jel tako.

Talle ti si neka muškarčina, sve žene marš u kujnu.... dok ne ostanete u četri oka :) Ako nećeš da pomogneš nemoj ni da odmažeš!
 
Dzionik ako si mu rek'o!

Ja imam slican vocnjak za svoje potrebe i trudim se da bude u organskom rezimu ali narocito dok su mlade sadnice, mora da se stiti. Prolecno prskanje bakrom i nekim pesticidom kod kretanja vegetacije i na jesen opet bakar. Ima kod nas vec dozvoljenih sredstava za organsku proizvodnju, negde je neko skoro i listu postavio. Naravno u obzir dolazi samo staljnjak a ako postoji mogucnost navodnjavanja, tim bolje. Mislim da sam se samo zeznuo jer sam ostavio 4x4m razmak, moglo je cesce.
 
Hvala na savetima, opet niko ne odgovori koje kulture preporucujete, ovde lepo raste i sljiva i jabuka i kruska i breskva i nektarina i tresnja i visnja i da ne nabrajam sta sve vec... Ima li strucnjaka da mi uradi plan za vocnjak? Mislio sam da poorem deo gde ce ici vocnjak i kasnije dodam humusa i iztanjiram tako da plodna zemlja ostane po povrsini. Nemojte zameriri oko procedura, nisam ni blizu nekoga ko zna ove poslove. Onda sam mislio da iskopam rupe za sadnice, u njih postavim stajnjak i posadim voce. Nakon sadjenja i primanja sadnica, planirao sam da posejem travu u celom vocnjaku. Ne bih tretirao ceo vocnjak stajnjakom jer u njemu obicno ima ostataka raznog korovljaka koje je zivotinja pojela pa moze da se zapati i korov tu gde je trava.

Nemojte mi se smejati ako lupam gluposti jer stvarno nista o ovome ne znam. Ispravite sve sto mislite da treba.
 
Da ti odgovorim na brzinu i prosto kako ces
Napravi redove na parceli na kojoj zelis da sadis voce odnosno npr 4 reda ili 5 na tvoju sirinu x 6 sadnice u redu to ti je 30 stabala. E sad iskopas rupu 1m duboku i 80cm siroku i napunis sa kolicima stajnjaka i bacis po saku npk djubriva na dno, prko tog stajnjaka zapunis rupu plodnom zemljom i gore sadnicu posadis na ne vecu dubinu nego sto je bila u rasadniku. Ovo radis da ne djubris ceo vocnjak i posto nije profi da se lepo sadnice razvijaju. Medjuredno posadi neku smesu trava ili detelina. samo nemoj da pustis da korov bude veliki jer hoce da ugusi vocke posebno u prvoj godini.
Posto si npr izbrojio 30 sadnih mesta odes na pijacu ili na rasadnik polj fakulteta na radmilovcu ili iza polj fakulteta u zemunu ima prodavnica kalemova i kupis 1 dunju, 1 musmulu, 2 sljive, jednu ranu i jadan stenlej, 2 visnje oblacinku i jos neku sortnu, 2 rane breskve 2 srednje i 2 kasne i nektarine ako hoces, 2/3 kajsije ranu srednju i poznu. 3 tresnje, ranu jednu, burlat ili van ili herc ostale 2, jabuku uzmes topaz, galu, i ranu petrovku ili tako nesto, kruske ako volis imas julsku lepoticu, pa santa mariju pa vilijamovku pa kaludjerku zimsku. kupis jedan grm lesnika ili 2, ribizlu crvenu 2/4 struka, crnu ne vise od 2 struka, i 1/2 oraha samo sto za njih moras da ostavis prostor od najmanje 10x10 da ti ne bi ugusili drugo voce, onda jagode ti trebaju oko 10/20 zivica, maline ako volis 5/6 struka mozes da ubacis i aroniju ako volis da eksperimentises i to ti je ceo sortiment
Najbolje je da sadis voce u jesen ali moze i u prolece do blagovesti ili 7aprila sto je krajnji rok.
Za rezanje moras da samo zakratis u prvoj godini vrhove a kasnije 2-3 godine mora neko da ti pokaze i da pravilno razvije stabla.
Djubris vocke svake jeseni sa kolicima stajnjaka oko stabla i prskas ih ako zelis, ja moje ne prskam a imam slican sortiment ko sto sam ti naveo samo je malo stariji.
Polivanje treba samo kad su jake suse inace ti je bunar i sistem kap po kap sa pumpom za tako mali vocnjak neisplativa investicija.
 
E upravo to je savet koji mi je potreban. Od oraha cu verovatno da odustanem jer sam imao nekada orah u dvoristu u kome sam sada, to je pradeda zasadio a otac i ja smo ga izvadili. Porusio nam je jedan krov i krenuo drugi, izvalio kompletne stepenice na podrumu, podigao beton na tremu i napravio 300 cudesa. Onda smo ga isekli.

Za ovaj sortiment je sasvim dovoljno, na 16m sirine vocnjaka ima za 5 reda oko 3.2m od sadnice do sadnice, i kad stavim tih istih 3.2 na 25 duzine dobijem i celih 7 reda vocnjaka. Da li je dovoljno 3,2m izmedju stabala?

Hvala i pozdrav.




Naredni post (Vocar) obrisan, radi preglednosti koristite opciju -Zahvali se-.
 
Poslednja izmena od urednika:
Hmmmmm ....

procitah skoro sve i slabo sam sta naucila . Vocnjak od oko 100 stabala raznog voca ostao mi posle oceve smrti, pretezno su sljive u pitanju raznih vrsta, ne bi htela da to propadne posle toliko godina njegovog truda i rada. Par pitanja imam na koje nisam sigurna da znam odgovor pa ako ste voljni pomozite. 1) Vodopije - da li je kasno da ih sad u julu secem, 2) gde naci coveka koji zna da oreze voce da mu posteno platim a da mi ne uprpasti voce kao ovaj prosle godine 3) da li smeta sto je trava svuda po vocnjaku i sto se ne okopava vec godinama 4) koje djubrivo iz vaseg iskustva treba stavljati u jesen hvala Vam unapred na odgovorima, malo mi je teze sve nauciti odjednom ali imam volje da se posvetim tom vocnjaku. Imam 32 god. i knjigovodja sam po struci tako da se nadam da cete razumeti moje ne znanje u ovoj oblasti ... Pozz
 
1) Nije kasno (mada bolje bi bilo da su ranije uklonjene) da se uklone vodopije
2) Dobar rezač? Ima nas ovde na forumu koji uslužno radimo orezivanje voća.....stupi u kontakt sa nekim, dogovori se
3) Trava ne smeta, al bi bilo dobro da je pokošena bar. Inače, i ona kao živo biće troši vodu, tako da i to treba da imaš u vidu, u slučaju deficita, voćke će trpeti štetu- dakle, zalivanje.
4) U jesen se koriste isključivo NPK đubriva i stajnjak. A koja formulacija? Pa to zavisi od trenutnog sadržaja hraniva, tj elemenata koje planiraš da unosiš mineralnim đubrivima, eventualno stajnjakom. Poželjno da uradiš analizu zemljišta, ostalo je lako!
Pozdrav
 
E bas ti hvala na odgovoru. Bitno mi je da necu napraviti vise stete nego koristi ako sad posecem vodopije? Sto se tice trave ona se redovno kosi. Ove godine sam zalivala dva puta od kako su pocele ove vrucine i ne znam da li sam preterala:( Posto nemam sistem za navodnjavanje vec to radim sa crevom tek drugi put sam izmerila da za pet minuta izadje 100 lit. vode a ja sam otprilike toliko drzala crevo za svakom vockom. Negde ovde na forumu sam procitala da se posle zalivanja iskopa zemlja i ako nije blatnjava kad se stegne rukama nego rastresita onda je ok. To sam probala i nije uopste bila lepljiva nego bas lepo rastresita pa se nadam da nisam preterala? Sto se rezaca tice stvarno bi volela kad bi neko mogao da dodje i uradi to kako treba. Hvala unapred
 
Nikad ne stavljaš zemlju uz samo stablo, isto važi i za malč. Sadnica treba da je zasadjena na istoj visini kao što je bila i u rasadniku, bez obzira na kojoj je visini kalem.
 
Nazad
Vrh