Pneumatske sejalice za kukuruz

Kako svake godine bude suvo prolece bez diskosnih sejalica tesko da ce moci sta da se uradi,da se useje duboko.

Kako svake godine bude suvo prolece bez diskosnih sejalica tesko da ce moci sta da se uradi,da se useje duboko.
Kod nas zadruga imala Nodet 4 reda, na oko kršina neviđena. Lokalni kovač navario na mesto pojedenih raonih ulagača pokovane gibnjeve. Sejala je u kako god hoćeš spremljeno i tvrdo i to traženu dubinu. Ima i anegdota u vezi nje, došao jedan kooperant i pitao direktora da je pozajmi da preseje suncokret. Ovaj mu da, zakači on Nodetku i ode na njivu. Nije prošlo pola sata vraća se, društvo iz radionice izašlo i pitaju šta je bilo. Kaže ovaj stručnjak: Znao sam da mi je motor loš, ali baš da je skroz crkao nisam znao. Odem na njivu, uključim kardan, okrenem jedan krug i pustim mašinu u put da vidim kako seje. Ubacim u drugu, pustim kvačilo i na malom gasu mi se ugasi traktor. Ponovo upalim, dodam malo veći gas , pustim kvačilo, traktor strašno zadimi i ugasi se... Em ne valja motor a izgleda i boš pumpa loša. Ekipa iz zadruge da pukne od smeha. Objasne mu da nije do njegovog traktora nego se mašina na santimetar zariva u zemlju, čak i u put i da mora ići prvom gde je tvrdo. Ekstra mašina radila, diskosna joj sad ne bi bila ravna...

Nema kila baterija,cim naidje na tvrdo ide gore,vratine ajaoj,jedino neki peskovi pa to ide,ali je to jako mali deo u Srbiji.

Kod nas zadruga imala Nodet 4 reda, na oko kršina neviđena. Lokalni kovač navario na mesto pojedenih raonih ulagača pokovane gibnjeve. Sejala je u kako god hoćeš spremljeno i tvrdo i to traženu dubinu. Ima i anegdota u vezi nje, došao jedan kooperant i pitao direktora da je pozajmi da preseje suncokret. Ovaj mu da, zakači on Nodetku i ode na njivu. Nije prošlo pola sata vraća se, društvo iz radionice izašlo i pitaju šta je bilo. Kaže ovaj stručnjak: Znao sam da mi je motor loš, ali baš da je skroz crkao nisam znao. Odem na njivu, uključim kardan, okrenem jedan krug i pustim mašinu u put da vidim kako seje. Ubacim u drugu, pustim kvačilo i na malom gasu mi se ugasi traktor. Ponovo upalim, dodam malo veći gas , pustim kvačilo, traktor strašno zadimi i ugasi se... Em ne valja motor a izgleda i boš pumpa loša. Ekipa iz zadruge da pukne od smeha. Objasne mu da nije do njegovog traktora nego se mašina na santimetar zariva u zemlju, čak i u put i da mora ići prvom gde je tvrdo. Ekstra mašina radila, diskosna joj sad ne bi bila ravna...
Drugar je isto ovo uradio ali ne od gibnja, fantastično mu je niklo, a meni sa ukletom majevicom bože sačuvaj. Evo par slika
83ae8fa16159bd4a4809b905bd8abee9.jpg
f5b125a41c66bd1ea9ab3315946334e3.jpg

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Ne znam...rano zatvorim brazdu i ne spustim spremac do balcaka nego da ide na dubinu setve, usejem taman na vlagu.
Jos V nagazni tocak nabije zemlju iznad zrna.

Ko uzore i pripremi zemlju u optimalnom roku nema potrebe za diskosnom sejalicom.Ko ore kasno i u proleće a uz sve to ima tešku zemlju njemu treba tenk od sejalice pogotovo kada se iskundače njive.

Maticu moja zemlja u ritu često ima problem sa zatvaranjem brazdice, iako se na vreme ore i setvospremiranju. Mada, jako se mislim da li mi treba ulupati 5 iljada evrova za turkinju, pa čekati povrećaj, ili i dalje grebati se od zeta da on poseje nodetkom. A nabaviti ozbiljan plug je pod obavezno.

Na svaku koja ima disk,visoki ili niski setveni aparat.
Ljudi se uhvatili rasporeda ko da je to uslov za rod,koga boli uvo jel blize ili dalje,bitno je jednako nicanje i da ima dubinu.

Ako nije veliko odstupanje onda je ok. Gledao sam kod gde je sejala gaspardo svuda gde je zalepila dva komada(kuruza) kad je zapeklo nije bilo nista. Ne znam zasto je tako sejala, samo sam pratio tu parcelu od pocetka do kraja.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока

Nazad
Vrh