R
rad78
Guest
Plugovi obrtači više nisu tako nedostižno skupi kao što su bili pre par godina. Treba obratiti pažnju i na benefite koji oni nose , povećanje prinosa je neminovno jer nema razora , broj parcela x broj redova u razoru x dužina dobije se da je isplativo već prve godine doplatiti za neki ozbiljniji obrtač bez obzira na veličinu parcele. 10 litara po jutru potrošnje je za mene bilo nedostižno (sa putom do parcele i to više puta po 2 km , prvi dan sam radio uveče a druga dva dana sam radio ujutru i uveče . Ujutru od 5 do 10 i uveče od 7 do 10 , dnevno sam prelazio oko 8 km x 2 dana + jedno veče prvog dana 4 km to je 20 km ukupno. Do sada nisam izvukao ovako malu potrošnju sa vogelom, Sa vogelom ravnjakom sam trošio u proseku oko 13 l po jutru. Investicija je isplativa ukoliko se otplati najviše za 3 godine, po mojoj računici, dodatna investicija će se isplatiti kod mene za maksimum 2 godine, a nije isključeno da se otplati i prve godine. OSnovna obrada je najbitnija u ratarstvu.
Rešetkasta daska manji otpor razumljivo i manja potrošnja .Nema dodotnog šetanja i praznoh hoda to ide isto u korist obrtača,ali nešto mi je puno da je krajnji rezultat i 3l manje po kj u odnosu na vogela ravnjaka.Pravo poređenje bi bilo da si imao i vogela sa rešetkastim daskama, ovako poređenje nije merodavno jel mislim da je tu i glavna ušteda.
Ima ljudi koji su vešti orači i na njihovim parcelama nemožeš primetiti gde su razori tako da to sa razorima ne pije vodu. Ti tvrdiš da parcele koje su orane sa obrtačem će doneti veće prinose zato što na njima nema razora,s tim se ne mogu složiti kao i sa tvrdnjom
da je sve tako u korist obrtača, njegova cena i isplativost.
Poslednja izmena: