Plug - osnovna tema

Jedan stari plug obrtac:
lovasvaltvaforgatoseke.jpg

Evo od ovakvog pluga je jedan trgovac napravio Kvernelanda , i prodao ga na pijac.

2yjq8hj.jpg

Koja minimalna snaga traktora potrebna da ore sa dvobraznim obrtacom ? Moze li to da radi imt 549 ili imt 550 ili 2050 ? Mozda je idiotsko pitanje ali posto nemam iskustva s tim zato pitam.

moje njive su uglavnom gajnjaca i pomalo smonica a imam jednu kamenitu .otkud onoliko kamena ne znam ali ima

Velja imt 540 . covek ga kupio od mene za jeftinije pare , skinuo mu boce sa azotom , svajsovao plug , da bude fiksan i ofarbao u crveno , stavio ime Kverneland i prodao ga za 2400e

Sumadinac gruzanin , moze i 539 da vuce obrtaca , samo treba adekvatan obrtac za njega.

Davno sam, (mislim u ovoj temi), postavljao pitanje da li neko prepoznaje koja je marka ovog starog pluga kojeg koristim za ugarenje. Danas sam nešto radio u njegovoj blizini i primetim oznake na daski i na gredi pluga. Pošto se ne sećam da li sam ranije spominjao tu oznaku, a i dosta novih članova je došlo na forum, evo da ponovim pitanje: da li neko prepoznaje koji je ovo plug. Na daski je utisnuto EPSA 12A, a na gredi samo EPSA.

img6639lp1.jpg

img6621iy0.jpg

img6611kv5.jpg

img6167ti0.jpg

img5902df0.jpg

wordpress image hosting

adult image hosting
nisam siguran ,ali mislim da je LEMIND leskovac....imam i ja dvobrazni takav,,(ostao u dvorište još od kad je deda radio zemlju),ustvari deluje mi da ima iste daske...kažem da nisam siguran,jer su i meni drugi rekli,a i kad kupujem raonike,trazim za Lemind 'sa tri rupe' i paše...

Koja minimalna snaga traktora potrebna da ore sa dvobraznim obrtacom ? Moze li to da radi imt 549 ili imt 550 ili 2050 ? Mozda je idiotsko pitanje ali posto nemam iskustva s tim zato pitam.

Nije tu bitna snaga, obrtač je plug kao i svaki drugi plug, samo što ima veću masu, dakle treba imati hidraulik koji moze da ga nosi. Dvobrazdni obrtači nisu posebno teški, ja sam sa 539 dizao i prenosio Rabe obrtač zahvata 2x12" i prilično masivne konstrukcije, 539 ga diže i nosi bez problema ali ga naravno ne bi mogao vući zbog zahvata (jako teška zemlja, 2x10" je maksimum što fergo ovdje može). Važan je dakle zahvat. Po tvom opisu, zemlja ti nije baš lagana pa bih preporučio 2x10" ili 2x12" (ako bi radio sa 550 ili 2050). Ima takvih obrtača, ja sam nabavio jedan za moj 539. Radi se o Eberhardt 2x10" obrtaču sa kojim bi se 539 igrao, ali sam u medjuvremenu odlučio da kupim veći traktor pa sam onda nabavio i veliki plug za njeg, pa mi ovaj obrtač stoji u sjeniku. Staviću slike ako ih nadjem negdje.

nisam siguran ,ali mislim da je LEMIND leskovac....imam i ja dvobrazni takav,,(ostao u dvorište još od kad je deda radio zemlju),ustvari deluje mi da ima iste daske...kažem da nisam siguran,jer su i meni drugi rekli,a i kad kupujem raonike,trazim za Lemind 'sa tri rupe' i paše...

Hajde, molim te, ako budeš imao vremena slikaj taj dvobrazdni da vidimo da li su baš isti. Ja sam viđao mnogo sličnih plugova i taman kad pomislim "to je taj" :osmeh:, uočim neke razlike. Posebno pogledaj da li na daskama piše EPSA 12A.
Ovde na mom plugu raonici imaju samo jednu rupu (na zadnjem delu raonika), i jednu kuku za koju se kači neki dugački šraf koji se na jednom kraju preko svoje kuke kači na kuku na raoniku, a drugim krajem se šrafi na kozlac i tako zateže raonik prema kozlacu. Znam da je nejasno ali ne znam drugačije da objasnim. Večeras sam baš premeštao taj plug (kao i još druga dva pluga) s' jednog mesata u avliji na drugo, i da sam znao mogao sam slikati to kačenje dok je plug bio u vazduhu. Kad budem vraćao te plugove, slikaću taj detalj.

Evo ja se malo ponovio pa da se pohvalim.Nije bas to sto sam trazio,ali zadovoljan sam probao sam ga lepo slaze oranje i dobro zaorava biljne ostatke.Vrata su otvorena za alvaluk pa izvolte!
35iaz5h.jpg
r1mrzr.jpg
2ltn3f6.jpg
35cg9pc.jpg
23ruwyr.jpg

Dobar je Kish ne fali mu nista.Trazio sam Kverneland VD 100 ili LD 100,ali tesko se to nalazi.North ARMY moze se stelovati zahvat po brazdi od 30cm do 45cm. Ici ce na 35cm, lako ga vuce traktor probao sam ga i u suvoj zemlji na poprilicnoj dubini.
ovo je prevrtanje ugari tu moze vuci jos jednu brazdu

mladen87 Standardan je i ima sve srafove simetricne tako da se moze okretati dok se ne izlize skroz kao i plazevi na predhodnim brazdama dobra stvar.Cena 3550 evra u dvoriste.Da li je mnogo ili nije to im je cena sta da se radi,nov je sigurno desetak hiljada evra.

Nazad
Vrh