plastenici sa grejanjem.iskustva....

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.937
Lokacija
Beograd
Postoji stotinu načina da se postavi termalni zid, treba gledati jeftin i dostupan materijal. Pa i sama izolacija balama slame i malterisanje blatom kao najeftinijem načinu da se poveća temperatura.
Imate puno toga na ATTRA sajtu, nažalost na engleskom ali pogledajte crteže i koristite google translate.
http://attra.ncat.org/attra-pub/solar-gh.html

Imate i ovo novo ludilo sa izolacijom mehurićima odnosno penom. Pena se pušta u odredjene delove plastenika u zavisnosti od dela dana vremena sezone da izoluje ili zasenči. Totalno luda ideja.

Ovo je klasični kineski plastenik, severna strana ozidana a na krajevima obično prostorije za razne namene i biogas digestori.

 

Zexfot

Član
Učlanjen(a)
18 Jan 2011
Poruka
56
Lokacija
Opstina Vrbas Backo Dobro Polje
Hvala na fotografiji. :D

Vrlo lukavo. Ovakvim načinom gradnje povećava se snaga plastenika što je super kod vremenskih nepogoda.

Moje pitanje o zidu koji nije ravan, već malo savijen, i izgrađen tako da prati kretanje sunca što više tokom cele godine, postaje jasno.
Kada se pogleda crtež kretanja sunca tokom cele godine. Na taj način bi se još za izvestan procenat poboljšala efikasnost plastenika na slici.

Još bi verovatno bilo dobro dodati u korišćenje one folije koje se koriste u građevinarstvu srebrene boje i imaju u sebi balončiće kao puckava folija za pakovanje. U stvari to jeste ta folija samo prevučena tankim slojem aluminijuma.

Ako se pitate zašto bi to koristio, odgovor je jednostavan. Za povećavanje svetlosti i toplote u plasteniku putem refleksije.
Naravno to bi se koristilo samo po poterbi u odgovarajućem godišnjem dobu. Uvek na suprotnoj strani od položaja sunca. Naprimer zimski dan sunce počinje da zalazi osvetljava biljku sa jedne strane a refleksija šalje svetlost biljkama sa druge strane. Što bi trebalo da biljkama omogući više svetla u zimskom perijodu.

Da se razumemo ukoliko je ozidan zid foliju bih stavio preko onog zida što se vidi u pozadini. Nipošto preko glavnog zida jer taj zid akomulira toplotu i treba da bude što više izložen suncu.

Ukoliko neko kaže da je skupo napraviti zid kao na slici ili onaj koji ja predlažem ok ima i toga.
Imajte u vidu da je glavna karakteristika ovog zida akomulacija toplote tokom dana i blago održavanje toplote unutar plastenika tokom noći.
E sad ako nemožate da izgradite taj zid opet ima nako među rešenje.

Možete napraviti plastenik za kakav imate novca. Međutim na severnu stranu postavite foliju koju sam pominjao.
to nije neka investicija.

Učinak ove folije je sledeći:

1 Sa severne strane probija se manje hladnoće.

2 Tokom sunčanog zimskog dana prima sunčevu svetlost i usmerava je na unutrašnjost plastenika što dovodi do povećanja toplote tokom zimskog dana. A zimi toplote nikad previše. Što veća toplina se danju ostvari noću se hladnoća lakše amortizuje.

3 Postiže se više svetlosti u plasteniku tokom zimskih dana.

Naravno u godišnjem dobu kada toplote i svetlosti nefali ta folija se spakuje do sledećeg hladnog vremena.

Ukoliko negde grešim, molim da mi skrenete pažnju na grešku. :cao:
 

Zexfot

Član
Učlanjen(a)
18 Jan 2011
Poruka
56
Lokacija
Opstina Vrbas Backo Dobro Polje
U principu si u pravu.
Bale su neko među rešenje. Odličan su izolator od hladnoće sa severa. Samo za razliku od zida one ne akomuliraju toplotu kao zid. To se može malo popraviti, onim dobrim predlogom da se na bale nanese sloj blata u vidu maltera.

Polako dolazimo do optimalnog rešenja kada se računa ulog novca i efikasnost maksimalnog iskorišćenja toplote koju nudi sunce u zimskom perijodu.

Jedina mana može biti kako je postavljena parcela na koju se postavlja plastenik. A gde investitor može da bira položaj plastenika a nema baš puno para došli smo do dobrog zaključka.

Eto ljudi iskoristite ove informacije što bolje možete. Sretno.
 

boban1984

Član
Učlanjen(a)
6 Dec 2010
Poruka
53
Lokacija
Kikinda
Hocu da pocnem proizvodnju lubenica pa me interesuje sa cim grejete rasad za lubenice u plasteniku?Plastenik sto ja imam je 3m sirine 2m visine i 10m duzine nemam duplu foliju.....
 

darkota

Član
Učlanjen(a)
17 Mar 2010
Poruka
66
Lokacija
futog
U plasteniku od 300-400m2 pored grejanja ozbiljna stavka je rasveta.Mozemo uraditi dobro grejanje, ali dzaba idealna temperatura ako nema sunca. E to je sad vec ozbiljan ::novac::
 

bocar darko

Član
Učlanjen(a)
13 Jul 2009
Poruka
66
Lokacija
Bocar
vidim darkota je dao stvarno temu za razmisljanje ali sredicemo i to osvetljenje samo ako moze neko da mi omogne da mi da neki broj telefona nekog ko pravi kotlove do 100kw na bio masu a da nije neko uvozno sr.... pa imamo valjda i mi dobre majstore za izradu kotlova.
 

Tomo VS

Novajlija
Učlanjen(a)
30 Nov 2011
Poruka
3.098
Lokacija
vrbas
vidim darkota je dao stvarno temu za razmisljanje ali sredicemo i to osvetljenje samo ako moze neko da mi omogne da mi da neki broj telefona nekog ko pravi kotlove do 100kw na bio masu a da nije neko uvozno sr.... pa imamo valjda i mi dobre majstore za izradu kotlova.
ATI-Terming Kula - pored kotlova rade i plastenike!
 
Poslednja izmena od urednika:

genca

Član
Učlanjen(a)
8 Jan 2013
Poruka
205
Lokacija
Zajecar
pozdrav,
kakva su vasa iskustva sa grejanjem plastenika sa plinskim topom..?
da li je izvodljivo i da li se isplati..? Mislim na grejanje prema potrebi...
upitanju je plastenik 25x7m
 
Vrh