Plasman I cena maline u 2017 god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ovde se pominje neka doplata,izgleda da je krenulo lagano.
Kremenko druze,ti najbolje da vratis pare sam sebi,pa posle da doplatis hladnjacaru??

Davno je receno besposlen pop i prasad krsti... Tako i ovde posto nema sta da se radi daj da se malo raspravljamo sa ljudima i nagadjamo cijenu....

@amper ti protivurjecis sam sebi.. u jednom postu pises jedno u drugom drugo...

LJudi manite se gluposti... jos nisu ni izlistale, a vi joj cijenu namijestate.... :(
Nezna se nista dok ne dodje pred berbu... dali ce roditi, dal ce ju nedaj boze mraz ili grad ubiti... Zec u sumi a razanj se sece...
Pretpostavke su da ce cijena biti niza... pa sta sad nije realno ni da bude 2 eura... i dalje ce mnogi raditi i zaradjivati... neki manje neki vise... al molim vas nemojte da mlatimo praznu slamu i predvidjamo nesto sto je u najvecu ruku u bozijim rukama... pa tek onda u rukama ovih nasih malih bogovoa hladnjacara i izvoznika... :(

Moji komentari se odnose na pripremu niske otkupne cene maline u 2017god, jer sto bi malina bila placena normalno ako svi otkupci imaju da otkupe dovoljne kolicine,u toj situaciji lako se dogovore. Proizvodjaci je moraju prodati i po 70din isto kao za 170. Da nebi mlatili praznu slamu,ja treba da se molim Bogu da jedan region pobije grad da bih ja svoju maline naplatio kako treba,ali ne,ja mislim da bi se trebali ujediniti jer kao masa mozemo uticati na sve

Trziste ce odrediti koja ce otkupna cena biti, za sada, ako bi bili normalni meteoroloski uslovi i dobar rod ne moze se ocekivati velika otkupna cena. Drugo, niko nista ovde ne priprema, hladnjace imaju problema da plasiraju robu, pretplatili su je u otkupu,zbog toga prodaja ide lose. Vi napisaste da su hladnjace u vasoj okolini prazne, pravo pitanje je koliko hladnjace iz vase okoline mogu predstavljati reper za malinu, kad se zna da je najveca proizvodnja maline kod nas stacionirana u zapadnoj Srbiji...

Vi kao proizvodjaci treba da se borite za sto bolju i sto vecu otkupnu cenu ali morate i da poznajete i pratite trziste... Srbija je nekad davno mozda i mogla da odlucuje koja ce biti otkupna cena i po kojoj zeli da svoju malinu proda, danas to vise nije moguce, nisu tu u pitanju samo poljaci, svi imaju malinu i svi je nude za prodaju...

Bosna, Kosovo, Poljska, Bugarska, Ukrajina svi oni proizvode malinu....

I kad se srbija mozda pitala za cenu, nisu se pitali proizvodjaci, ni maline ni kupine,ni bilo cega drugog. Narodu treba da bude jasno da smo prepusteni pojedincima na milost i nemilost. Ja sam iz zapadne srbije i odlicno znam kako funkcionise otkup bilo cega sto poljoprivrednik proizvede.

Ne bih se tu slozio u potpunosti. Ti isti proizvodjaci su neretko bilo clanovi zadruga koji su cinili upravni odbor i bez cije vecine nije mogla da se donese nijedna vazna odluka. E sad, to sto su neki prodavali svoj glas za "tepsiju ribe" gledajuci samo licne interese i ne razmisljajuci dugorocno pa kasnije zadruge propale to je neka druga prica. Ako zelite ponovo da se pitate onda morate ponovo da osnivate zadruge i da se udruzujete, ali da se udruzujete onako kako sam nekad davno pisao... Jedino tako proizvodjaci ce biti u mogucnosti da "sami preuzmu sudbinu u svoje ruke".... U suprotnom, morate prihvatiti pravila igre koja se nalaze na trzistu....

Sve dok u Srbiji budu dominantne sorte vilamet ( miker takodje) itekako ce se Srbija pitati za cenu maline ... Kada izgubimo tu posebnost sa ovim najboljim industriskim sortama i kada preovalada polka polana fertodi tulamen itd onda ce se poljacai pitati za cenu... Kvalitet maline ( koji kroz ove sorte imamo) odredjuje umnogome cenu na svetskom trzistu ( ne samo kvantitet) i treci sve vaznjij razlog je tretmani koji se koriste ( smanjiti ih do maksimuma mogoceg) jer to zahtevaju trzista USA Kanade Japana a i evo evropa je zabranila od 16 januara 2017 vise preparata koje smo upotrebljavali u odrzavanju maline... O higijeni i noro virusu nebih vise da pisem jer se to svakako podrazumeva....Kada imamo ovako kvalitetne sorte vratimo ponovo nasu malinu " zdravu i malo prskanu" i kada iskorenimo prisustvo noro virusa ja za cenu nikada necu bojati uvek ce biti veca od konkurencije.... U ovom trnutku poljaci prodaju griz za 1.2 eura a nas vilamet se prodaje i za 1.6 eura po kg na primer

Sve dok u Srbiji budu dominantne sorte vilamet ( miker takodje) itekako ce se Srbija pitati za cenu maline ... Kada izgubimo tu posebnost sa ovim najboljim industriskim sortama i kada preovalada polka polana fertodi tulamen itd onda ce se poljacai pitati za cenu... Kvalitet maline ( koji kroz ove sorte imamo) odredjuje umnogome cenu na svetskom trzistu ( ne samo kvantitet) i treci sve vaznjij razlog je tretmani koji se koriste ( smanjiti ih do maksimuma mogoceg) jer to zahtevaju trzista USA Kanade Japana a i evo evropa je zabranila od 16 januara 2017 vise preparata koje smo upotrebljavali u odrzavanju maline... O higijeni i noro virusu nebih vise da pisem jer se to svakako podrazumeva....Kada imamo ovako kvalitetne sorte vratimo ponovo nasu malinu " zdravu i malo prskanu" i kada iskorenimo prisustvo noro virusa ja za cenu nikada necu bojati uvek ce biti veca od konkurencije.... U ovom trnutku poljaci prodaju griz za 1.2 eura a nas vilamet se prodaje i za 1.6 eura po kg na primer

Jako korektan post! Bravo !

Cunami hvala na adresi -To je zaista jedna lepa reportaza o poslu kojim se bavimo- malinarstvu - sa mnogo nedoumica za sledecu godinu...

@KamenkoO

Predajem malinu u tu hladnjaču i nije bilo nikakve doplate. Pozz
Alijehin ocito da ne predajes istioj hladnjaci covek koji predaje u uzickom kraju u sirogojno hladnjacu hvalio se ovih dana da je dobio 5 dinara doplate pa proveri ponovo ovu informaciju verovatno ce ga slediti i ostale iz tog kraja ....slazem se da u drugim krajevima doplate nije bilo za sada

@KamenkoO

Molim Vas, valjda znam gde predajem malinu, a to je hladnjača Des cur koju ste naveli i tu, bar za sada, nije bilo doplate. Sirogojno company je druga hladnjača i za njih ne znam da li su davali doplatu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh