Pioneer hibridi

Ja kolko se sećam one tabele ,tamo su bile sve cifre 5000 ,6000 Možda pri dnu da je uletio neki od 4000.Zato smo svi i komentarisli da je skupo i da je cenovnik sumnjiv.

Jel neko radio A46 , kakav je bio ? Uopšte šta mislite o grupama 600 i 700 za zrno ( sa sušenjem naravno ) , kolko ćete ovih grupa imati procentualno , isplatili li ih se čekati ? Meni se čini da grupe 600,700 ako je dobra godina "oduvaju" ove ranije , a ako je sušna sve je lutrija mogu da budu i manje rodni.

Dobro ti se čini....Nije isto sejati 08 04 i npr. 24 o4 .Mislim da je razlika u vlazi možda i do 10 % u jesen .Sa ovim Visokim fao grupama u kasnijim rokoma setve nema šanse vršiti u zrnu a da nema velikih troškova sušenja...

@KishRobert
Tako je,tacnije 6570,00...

@MOMOSARIC
Uvek su kasnije prinosnije od ranih,u normalnoj godini,al ljudi ih izbegavaju zato sto ima slabo normalnih godina,i zato sto polako prelaze na krunjenje...

Da imam svoju susaru, uvek bih sejao fao 600, 700. Pionir d11, as 72 i dkc 6120. Ovako ko kruni u zrnu maks fao 400 jer ce u suprotnom na predajnom mestu da vas ojade.

Spasoje kako su se pokazale one sušare što pravi onaj vaš iz Šamca na drva ? Ako budem u mogućnosti da uzmem , stari ima poveću šumu prepunu raznoraznog otpadnog drveta i sl pa bi mi se isplatilo . Izvinjavam se na iskakanju iz teme , al kad se pravi plan nabavke hibrida važno je znati šta raditi na jesen . Idealno bi bilo da se mogu zamijeniti za neke druge ako se ne posije rano al to nije jednostavno.

Kažu da su dobre.Vremena su luda i neizvesna,pogotovo kod nas u Bosni .tj. RS-U.Ako nisi spreman na sve varijante ,teško ćeš opstati.Ja sam svojevremeno davao tonu kukuruza u račun sušenja za vagon .Vlaga je bila 15 .2 a ispod 15 kao nesuše.Znam da ga nije sušio al nemaš kud i ode tona po vagonu.Novaca nemaš da platiš a on računa o18 km ,0.9 e za kilogram.Da se razumemo nije tu bilo sve sušenje .Teka je bila a3 formata a tabela možda sa 10 kolona raznih odbitaka.Najupečatljiva mi je bila neka stavka , vlaga na vlagu koja će se pojaviti tokom skladištenja.To je bio čuveni JUS.Tako da je moj odbitak izašao 10 % na 15 .2% vlage a zrno bolje nego ove godine3 puta.

Poslednja izmena:
Jel babaroga dobro ili loše ?
Ma kako lose,samo da si video moj atar na ove dve susne godine sve bi ti bilo jasno.Nas par sejemo kostantno pionirove hibride i veruj mi da nam ostali sada malte ne dosadjuju sta i koj hibrid u kom delu atara da sejemo.Za ove dve godine kako smo prosli je RAZBIJACINA.Ne mogu da razumem ljude na forumu koji su iz Vojvodine da samo oni kukaju na cenu za ovu godinu.Sta bi dao da imam bilo kakve sunvencije i onoliko velike njive kao oni.JA obradjujem 12 ha koji sacinjavaju 26 parcele pa mi se isplati.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Kolega, a sta bi dao da si imao 100jutara i ukupno 15vagona suvog kukuruza.Samo arenda na tih 100 jutara je 25000e a gde je jos ostalo.Dzaba i Pionirovo skupo seme , i dobra agrotehnika kada nema kise,prosla godina je bila po svemu cudna.Najbolje seme, naljbolja agrotehnika najskuplje njive , proizveli najveci gubitak.

Ma kako lose,samo da si video moj atar na ove dve susne godine sve bi ti bilo jasno.Nas par sejemo kostantno pionirove hibride i veruj mi da nam ostali sada malte ne dosadjuju sta i koj hibrid u kom delu atara da sejemo.Za ove dve godine kako smo prosli je RAZBIJACINA.Ne mogu da razumem ljude na forumu koji su iz Vojvodine da samo oni kukaju na cenu za ovu godinu.Sta bi dao da imam bilo kakve sunvencije i onoliko velike njive kao oni.JA obradjujem 12 ha koji sacinjavaju 26 parcele pa mi se isplati.

Samo napred! Sa srecom! Toliko je ovo bazazleno receno da ni ti sam nisi svestan! Mnogo si ti sitan prema poljoprivrdnicima iz Vojvodine koji obradjuju do par stotina ha da bi komentarisao ovu misao ne sagledavajuci duboko u sustinu!

@ Kristal
Nekima ne vredi objasnjavati! Mozda covek zna zanat, il mu naso caku! A mozda i zna bolje od svih nas!:osmeh:

Da, da, 30 l/m2 tako je napisao na predhodnoj stranici! Da pojasnim nesto, ne zavidim i nije mi uopste krivo ma koliko svi imali ali zasto se uvek nadje neki biser koji je recimo u ovom slucaju napravio od svih Vojvodjanskih paora neznalice!

Njemu je dobro rodilo pa misli da je svima tako. Zato se pita kako smo nezadovoljni cenom (pored tako velikog roda).

Kakve veze dal je sitan ili krupan? Niko zbog toga nije ni manje ni vise dobar ili los covek. Covek rekao sta i koliko radi, i odmah skakanje. Popis je pokazao da je prosek po gazdinstvu oko 5 ha.
Samo ti druze radi kako mislis da treba. Ovde ih ima gomila koji samo ureju bacaju, posebno na drzavnu zemlju, koju cak i ne placaju. Tako da to da neko zbog geografskog porekla ima tapiju na pamet, moze macku o rep.

Bez ikakvih uvreda ,zaista nemam nikakve namere da vredam i ucim bilo koga.Marko22 hvala na razumevanju,vidlivo je iz komentara pre tvog da ljudi iz Vojvodine ne shvataju koliko je veci trosak da obradis 26 parcele u 12 ha.Pa mi se ,to jest ja radujem kada uletim u njivu od 50 ari da orem.Da bi prijavio ove njive na mom gazdinstvu trebao bih 26 posedovnih lista u katasru i oko 40 hiljadarkin pa desetak vlasnika da jurim za ugovore,pa kada da radim?Pa ljudi moji preplosle godine zaboravio sam jednu njivu da oberem pa sam sa divljim svinjama podelio rod u prolece[18 ari].Ja od srca svima koji rade na njivi i od njive zive zelim sve najbolje.

od pionira na prolece cu sejati nesto semana od prosle godine koje je preteklo sve ukupno jedna stanicla d12, b23 i b08, imam u planu da kupim n43 f38 i 9494 ili n01... i malo dkc 5276

@simic,
Ima i ovde koliko hoces njiva od 50 ari tj 1 kj. I ovde ljudi muku muce sa ugovorima koje cak i ne mogu dobiti jer nije nikad uradjena ostavinska rasprava. Jedina razlika kod tebe i ovde je to sto ovde ima puno vecih parcela, koje opet nikad ne bi postojale da ih drzava nije ukrupnila. Doduse ti isti komunisti su ih prvo namerno maksimalno isitnili, da bi onda pravili kombinate, i tako neke opet ukrupnili, a u medjuvremenu kao i danas napravili haos. Kao sto se vidi, nema ovde neke fame. Kao i sto ne treba neka velika pamet da se shvati da prioritet ministarstva treba da bude ukrupnjavanje parcela, kako kod tebe, tako i svuda.

Nazad
Vrh