Pioneer hibridi

Savo,
Primetio sam da si tako računao a pošto sam dokon i ja se upustio u račun.Prvo na duž od 400 m ne može da stane 21 brazda (5754 :400 = 14,385 m) ,drugo, kad se svodi na jus ne uzima se sam 13 % nego po nekoj tablici (možda nije 100% tačno) 13x1,14 što dođe 14,82%.
1900 x 14,82 %= 281 kg.
1900 -281 = 1619 X 3,33 = 5390 x 1,75 =9435.
Možda i ja grešim ,pošto sam uzeo da u jutro ide 20 brazdi.Ako je parcela veća onda može da se dobije neki prosek od 20,5 brazdi.

@Savato,pogledaj koji se koeficijent primenjuje u zavisnosti od vlage.

ma kakva tablica ljudi formula za izracunavanje vam ide 100- stvarna vlaga/ 100 - jus vlaga = koeficijent koji se mnozi sa ukupnom kilazom.
Primer kukuruz vlage 20 % se svodi na 14% koji je jus , tezina kukuruza sa vlagom 20% je 4000 kg recimo.

100-20/100-14 =0.93 x 4000 kg = 3720 kg ......veoma jednostavno. E sad tu nisu racunati nikakvi odbici za susenje i ulaz izlaz i slicno. TO VAM JE JUS PRINOS, ostalo sto vam odbiju to je vec koliko imate naplativog kukuruza!

To je i prikazano u ovoj tabeli ,u drugoj koloni.Potpuno isto što si ti napisao.

pa dobro , ali sto se muciti i vrsljati po tabelama, ovako je mnogo jednostavnije a cela operacija traje 5 sekundi. sta ako tabela nije pri ruci... treba znati kako doci do tih koeficijenata.:off_topic: :ppozdrav:

pa dobro , ali sto se muciti i vrsljati po tabelama, ovako je mnogo jednostavnije a cela operacija traje 5 sekundi. sta ako tabela nije pri ruci... treba znati kako doci do tih koeficijenata.:off_topic: :ppozdrav:
Dragane ,ne radi se kukuruz svaki dan pa da nam treba račun.U svakom slučaju dobro je znati račun koji si prezentovao,kad svratim u kafanu nemam tablicu.:ppozdrav:

Dragane ,ne radi se kukuruz svaki dan pa da nam treba račun.U svakom slučaju dobro je znati račun koji si prezentovao,kad svratim u kafanu nemam tablicu.:ppozdrav:

Ne racuna se to samo za kukuruz nego za sve kulture, samo sto se menja onaj donji parametar tj. standard koji je za kukuruz 14% , za suncokret 9% ....itd.

za kafanu se ubilo :ppozdrav:

Ljudi u kafani ne vredi polemisati o racunu, jer tamo svako zna najbolje :haha:
Izvinjavam se na offtopiku.

Do sad smo radili soju i zakasnio sam sa berbom Pioneer hibrida , obrao sam k67 16 redi u zmajevku i 500 kg zrna , f38 16 redi u zmajevku i 300 kg zrna , n43 14 redi u zmajevku i 100 kg zrna .......... sutra nastavak . Sad ćete me pitati zašto berem ? NE DAM LOPOVIMA NIŠTA . Ustvari dobiće kad završim berbu sigurno će se skupiti par vagona zrna izpod elevatora ...........

@sandore opsi cardake sa daskom ili zicom i skladisti u zrnu ako ima ispod 17-18%vlage nista mu nece biti.
ili za probu probaj jedan deo prinosa da skladistis tako pa ces videti kako ide, ja sam moj ubacio jedan deo u vrece jedan u supu a imam i punu prikolicu, neki ostave u prikolici pod supom skroz do proleca

sa koliko vlage treba da se bere u cardak pionir b 23 , a sa koliko je bolje da se vrsi ,jer se kruni na njivi beracem

Nazad
Vrh