Pioneer hibridi

Pitanje za sve koje pioner beru beracem.Posto sam ove godine posejao florenciju,fo2 i b23 interesuje me posto su razlicite fao grupe,prva bi trebala da se bere florencija jer da,posto je fao 460 valjda,za koliko dana bi nakon toga trebalo da se bere fo2 i b23, i koji su to datumi od prilike,to naravno sve zavisi od godine al okvirno bi me zanimalo.Naravno sav kukuruz je posejan 19 i 20.04.Hvala

Kad ima izmedju 25-30% vlage, tad mozes da beres bilo koji hibrid. Prognozirati datume u ovom trenutku ne bih se usudio.

kod nas se digla frka na A 24 jedan velik proizvodjac presejava oko 100 ha moj odlican ali D11 zapinje neki jos uvek izlaze smezuranog lisca a za razliku od Pionira Dekalbi su avion

Pionir ima veliki minus sto se mene tice. Ovo sta ljudi pricaju je sramotno za ovog proizvodjaca. Sledece godine ce imati drastican pad prodaje, cak mislim i katastrofalan.

Eto vidiš nema pravila meni je A24 odlično niko.U prosjeku su svi solidno nikli uprkos nikakvim uslovima (Pioneer i Dekalb) ali ipak fali 10-15% sklopa , ali gdje nije niknuo tu i nema zrna , za sve je kriv prokleti semafor tolko je ljepljiv daje slabo silazio u donju komoru vakumske olt sij. :zli:

Pa nisam ga baš dugo sušio , al je dobro klizo kad ga probaš mrdati , čak je neko na forumu reko da ne suši nikako kad tretira sjeme nego drži u najlonskoj vreći . Možda si ti u pravu , možda ga je trebalo duže sušiti.

Znam da vlažno seme zna da pravi veliki problem,a pogotovo ko je na setvenim pločama skinuo mešače.

A24 je jos u doradi bio katastrofalan,takav je dosao sa njive.Cuo sam se veceras sa drugarom koji jos uvek radi u Doradnom Centru u Pancevu i kaze bio je kao pleva...5 kg vrecica od 25 mk

Nebi se upuštao u takve zaključke godina je nikakva ne samo za pionir nego za sve hibride koi su sejani dublje.
Ko je sejao u losije pripremljenu zemlju a sejačica isla pliće kukuruz bolji.Moj komsija sejao oltovom dvorednom jedan red iso dublje pola kukuruza nema a drugi pliće svaki niko_OVA TEMPERATURA OKO NULE JE ZA KUKURUZ BILA KAO ŠLOG ZA ČOVEKA,OPORAVI SE ALI OSTANE NEKA POSLEDICA .
Kad dodže berba merićemo koje bolje prošao po prinosu.

Danas na b92 kod Zaharija je bio neki predstavnik Pionira da obrazlozi loše nicanje pionirovog kukuruza kaže klijavost mu je bila 92% a energija klijanja 93%(to naravno nije pisalo na deklaraciji od vreće semena) i svelo se na to da ga seljaci nisu dobro posejali. Dogodine ću kupiti samo seme na kojem piše klijavost semena ali to neće biti pionir seme, na deklaraciji od Dekalbovog semena je pisalo 97% klijavost pa sad vi uzmite šta je bolje dvaput sejati i spremati ili kupiti pravo seme i ne razmišljati o presevanju kukuruza.

Evo jedne ogledne njive Pioneer ako u opste budu stavljali table,posejana je kao ogledna a ako na ovo postave table onda su ugasili...
2vjptds.jpg

21mhifs.jpg

6ofxug.jpg

kod mene ove godine nisu nikli do kraja samo hibridi na njivi koji su sejani ako se ne varam 12. maja na podjubreno strnite. Cak su i sorte ne tretirane insekticidom Poncho nikle na strnistima i to veoma brzo i napredno. Datum setve je 30. 4. u toplu i vlaznu zemlju. Za sada mislim da nisam pogresio sa izborom vremena setve i pripremom...

Nazad
Vrh