Pioneer hibridi

kod mene je Pioneer daleko najzastupljeniji od svih brendova , jer samo podatak da je meni najbliza trgovina prodala 3000 vrecica pioneera i samo tridesetak domaceg BC hibrida dovoljno govori. nikad nije bilo nikakvih problema osim prije desetak godina kad je zaplijenjeno dva slepera krivotvorenog sjemena a nije bilo objavljeno koliko su ga uspjeli utopiti na trziste. sve u svemu to je najvjerojatnije problem s lokalnim doradjivacem i distributerom a ne sa samim pioneerom i jedan mail direktno na pioneer ( i lokalnom dileru na znanje) rjesava problem.
Da ali ako ti kao prodavac, zastupnik, zelis da zadrzis lidersku poziciji u ukupnoj prodaji je (vece od 40 % , ako ne i vise) svih prodatih hibrida a to je 500.000ha ...mislim da ne smes sebi da dozvolis da se svaki drugi poljoprivrednik zali na neki hibrid....

Zato kako su dosli na ovo trziste vrlo lako mogu i da odu.... Pa nek se posle misle

Ne ide to bas tako, marketing je cudo. Nasedali smo mi i na krupnije stvari u zivotu od semena hibridnog kukuruza.
Ja nemam paroblema sa nicanjem ni jednog pionirovog hibrida, a bas sam juce dobro pregledao i B23. Za sad izgledaju reprezentativno u ataru i napredniji od dosta drugih semenskih kuca.
Da ne pomisli neko kako ja slepo volim pionir i ne prihvatam da su negde nikli lose. Naprotiv, to je sigurno velika sramota za kucu kakva je DuPont.
Ali u isto vreme moramo se setiti da zivimo u zemlji gde ne vaze pravila igre kakva vaze u normalnim zemljama. Ovde se sve kopira, piraterija cveta kao ruze u maju.
Prvi put cu na sopstvenoj kozi osetiti kakva je razlika izmedju pionira, sindzente i dekalbsa, pa cu tek onda reci da li cu i dalje iskljucivo sejati (kako neko rece saditi) samo pionir.
Cekamo jesen !

citat: mbranko
sve u svemu to je najvjerojatnije problem s lokalnim doradjivacem i distributerom a ne sa samim pioneerom i jedan mail direktno na pioneer ( i lokalnom dileru na znanje) rjesava problem.

Problem bude rešen uz ponovnu pripremu zemljišta, zakasnelu setvu veću vlagu u vreme vršidbe manji prinos I TO SVE NA RAČUN POLJOPRIVREDNIKA.

A gde je obećani snimak Bubu?

Obecani snimak je u odgovarajucoj temi! :D

Pre 3 godine smo imali B23 i recimo RAGT Tyrexx koje smo krunili i prinos jeste bio 10% veci kod ovog drugog jer je kod Pineera nacinjena greska sto je posejan na strniste duboko i bez zastite sto ga je desetkovalo (zicar) za nekih 20% u nicanju (samo na toj njivi) a mi nismo hteli da presevamo i jos pride sto je 'ljuca' zemlja od one gde je RAGT sejan. Sledece godine smo sejali i DKC 5783 pored ova dva pomenuta ali Pioneer nismo krunili dok ova dva jesmo i prinos nije bio nista bolji nego sto bude prosecan kod Pioneera. Tacnih podataka nemam iz sebi poznatih razloga.
Mislim da je odabir semenske kuce vise stvar licnog izbora jer svaka kuca ima losijih i boljih hibrida i za razlicite tipove zemljista i uslove gajenja. Mnogo kockica treba da se slozi da bi prinos bio 'valjan' ali sto neko rece ovde na forumu svake godine smo u prvom razredu sto se poljoprivrede tice...

juče sam obilazio neke njive gde je kukuruz,na njivi gde je sejan B23 za zadnja dva sejača dodao sam N43 razlika je više nego vidna koliko je bolje izgleda N43

ove godine su kanda specificni uslovi...
N01 sam sejao na 2 nive.
na jednoj sam pozurio s pripremom i nisam zadovoljan kako je zemlja "ucinjena". dosta je "ostra". tu i kukuruz stenje. evo i danas, posle 4 nedelje od setve, neki tek nice.
na drugoj njivi strnjiste, 2x orano, jednom spremac i N01 mnogo bolje izgleda.
mada ni jedan ni drugi ne mogu da prismrde F02, koji tera peti-sesti list.

Ja sam posejao na jednoj parceli od 10kj posejao 8 vreca B23 i resto nepunih 7 vreca N43. Oba hibrida su tretirana preparatom Poncho 0.5 doze i posejana 30. 4. na razmak od 23.5cm. Kad nikne videcemo razliku.

Ja sam ove godine posejao sve sa poncom sto meni sto prijatelju, ukupno oko 130 kj i sve je do jednog niklo.

moj f-38 od tri lista jedan je u ljubičastoj boji.U nekom ranijem postu sam čitao da zbog toga ne bi trebalo da se brinem jer je to možda i genetski do hibrida ali ipak mi nije sve jedno.Inače posejan je 05.04. na 19cm a niklo je oko 68000 po hektaru klijavost negde oko 90%

Ne brini to je OK. Najčešće je u pitanju genetika. Kod Pioneer hibrida je najizraženija. To može da bude i P prilikom nicanja i prvih par listova koji je nepokretan i ne može da se usvoji jer ga koren nije "pronašao". U ovom slučaju je najverovatnije genetika. Mada se P rešava sa startnim đubrenjem, tj. unošenjem sa setvom depozitorima. Da li imaš analize svojih parcela? Onda se lako sve da definisati.
Pozdrav, Gariša.

Ja sam vrlo zadovoljan sa nicanjem f 38 i k67 sa poncom cak sam pre prvog trazio gde nije niklo jer je zrno ostalo plitko posejano pa nije bilo dovoljno vlage pocelo je klicu da pusta u suvoj zemlji sad ce nici i ta biljka posle kise

d11 dosta trulog semena i ovakvih primera....

106n6eh.jpg

2rxd8ar.jpg

30ura03.jpg

b23 ima dosta izniklih,ali uvijenih biljaka...

Citiraću sebe :

Vi koji ste ove godine sejali rano molite se za lepo vreme jer ako ne bude lepog vremena ( za par dana ) od tih kukuruza neće da bude ništa , a i ovako će da se smanji rod. Mi smo pre dosta godina ne sećam se već tačno koje godine , posejali smo rano i isto je bilo ovako čas toplo čas hladno i klica kukuruza počeo da ide gore i posle se okrenuo dole ( jer je zemlja dublje bila toplija nego gore ) i od tog kukuruza nije bilo ništa , morali smo da presejemo . Pratite te parcele i ako se klica okrene nadole nažalost gotovo je .........

Baš sam mislio na to ( sliku koji je postavio Mirmag ) to je zbog hladne zemlje ............

Ljudi kod mene je jutros izmereno -2,danas sam otiso da vidim kukuruze oni sve pozuteli u pitanju su fo2,florencija i b23 u fazi su 2-3 lista,da li ce imati uopste nesto od tog kukuruza?

Kad pocrni i postane kao vodenast ondaga je mraz "spržio" ali opet se podmladi zato što je kukuruz uskolisna biljka i "srce" mu je pod zemljom ,da se laički izrazim.

Nazad
Vrh