Pioneer hibridi

Nije tu bilo dovoljno azota do kraja . Ta je zemlja već zaboravila kad je dobila azot , znaš kad je bila prva priprema , a ti si poslije ponovo pripremao , pa još ovoliko padavina , ono malo se spustilo u dubinu . Razlozi što je bolji ne presijavani : redji pa mu treba manje azota , ranije nalivao dok je još bilo u višem sloju , ... Trebalo je to prihraniti pa da vidiš .

Momo kod mene nije bilo baš toliko padavina kao kod drugih tako da ću isključiti tu mogućnost ispiranja azota. Šta bi bilo da sam primenio 30-50% azota u jesen kao što predlažu neki stručnjaci??? Ispada da ne bi bilo zrna na klipu. Ova njive je idealna za kukuruz. Tu je 2012. godine rodilo 4700 kg/kj dok mi je na drugim njivama te iste godine prosek bio 2700 kg/kj.

Nedovršen klip uglavnom nije zbog sjemena . Ima nekih kasnih hibrida (npr dkc 6089) koji uglavnom ni nebudu završeni osim ako su baš rijetki al šta će im sa 20 redi opet bude dosta .

P0216
f0aed85b7e3b109d7db2419b4bf5b89b.jpg

Ja danas dovršio branje, sijani Pioneer 9911 AquaMax i F38. Uslovi im jesu bili idealni ali rod je nenormalan, posebno 9911. Bukvalno više od tri četvrtine biljaka je imalo dva prava velika klipa.

Juce obrao p0725,nije se krunio toliko koliko sam se bojao. Nista strasno, prinos ne znam u kilama ali po bukerima koliko se istovarilo premasio je moja ocekuvanja.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

Hibrid P9241 akva maks,presejan oko 20. maja. Pre toga je bio posejan F73 staro seme iz 2012. godine, prepakovano, S.J. je bila teška 5,5 kg sa lošom energijom klijanja. Definitivno posle ovakvog bezobrazluka i podvaljivanja tražim drugu semensku kuću, ovi su izgubili moje poverenje.

Loša oplodnja.
Slazem se sa ovim da je u pitanju lose djubrenje.
Losa oplodnja se ocrtava kao nedovoljno popunjen klip sa tek po nekim zrnom i uglavnom se desava pri ekstremnim temperaturama.
Ovde nije naliveno zrno do do vrha klipa, ako je bilo vode, znaci nije bilo hrane.

Zexi pogledaj moj posto 4051 na prethodnoj strani pa reci da li je lose djubrenje. Sta bi vise,necu tonu djubriva po jutru dati za kukuruz.

Meni pioniri dobro rodili, sreca pa je bila ovakva godina. Krupno seme sa kraja klipa, nejednako nicanje, staro seme. Cist BEZOBRAZLUK. Neka kaze ko sta hoce,ali ja cu dobro da promislim dal cu ponovo njihove hibride da sejem.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

Da iznesem par utisaka ove godine o pionirovim hibridima koje sam sejao.

P9486 posejan na 18 cm,datum setve 02.04 (privatna arenda) dobio 260 npk 260 ureje i dao prinos od 11t ha. Klipovi sitniji,zrno sitno jedina mana je sto je bilo nekih 5% kvarnog zrna. Ovrsen sa parcele 13.09 sa vlagom od 13%
P0023 posejan na 21 cm,datum setve 04.04 (drzavna zemlja) dobio 350 npk 350 ureje i dao prinos od 10t ha. Klipovi sitniji,zrno sitnije,prinos su mu smanjile brazde do kanala u kojima bukvalno nije bilo nista. Ovrsen 17.9 sa 15,5% vlage.
P9911 posejan na 21 cm,datum setve 04.04 (drzavna zemlja) dobio 350 npk 350 ureje i dao prinos od 10,5 ha. Klipovi srednje velicine,lepo zrno,bilo je par ogumaka gde ga je davila voda,sto se odrazilo na prinos. Ovrsen 28.09 sa 14,9% vlage.
P0423 posejan na 21 cm,datum setve 04.04 (drzavna zemlja) dobio 350 npk 350 ureje i dao prinos od 11t ha. Klipovi srednje velicine,lepo zrno,najbolje se pokazao od ova tri hibrida sobzirom da su bili na isto parceli. Ovrsen 29.09 sa 14,8% vlage.
P0412 posejan na 21 cm,datum setve 04.04 (drzavna zemlja) dobio 350 npk 350 ureja i dao prinos od 10,5t ha. Klipovi srednje velicine,zrno lepo,za nijansu losiji od predhodnog hibrida zbog brazda do kanala. Ovrsen 30.09 sa 14,8% vlage.
P0837 posejan na 21 cm,datum setve 03.04 (moja zemlja) dobio stajnjak,180 npk 250 ureje i dao prinos od 12t ha. Klipovi lepi krupni,zrno takodje. Ovrsen 1.10 sa 14,9% vlage.
P0725 posejan na 21 cm,datum setve 03.04 (moja zemlja) dobio stajnjak,160 npk i 240 ureje i dao prinos od 13t ha. Klipovi lepi krupni zrno takodje,opravdao je ulogu favorita mada posejan je na najboljoj parceli koju imam. Ovrsen 2.10 sa 14,5% vlage.

Uglavnom sam zadovoljan i ovu godinu smo zavrsili sa skromnih 11,8t po ha jus kvaliteta.

A zasto skromnih pa ovo je vise nego odlican prinos!Sad sto neki pisu da imaju toliko po kj jbg nismo svi iste srece ali opet ovaj tvoj prinos nije za podcenjivanje!

Nazad
Vrh