Pioneer hibridi

Domacin definitivno. U nasem ataru sa pionirom niko.
Dok je u ranim fazama malo zaostajamo za domacim i nekim stranim brendovima, sad u ovom momentu ponovo je pobrao sve simpatije.
Prvi u ataru je izbacio metlicu i prvi zametnuo klip. Daleko bolje podneo onih par paklenih dana, a sad samo nastavlja da uziva u ovom idealnom vremenu za kukuruz.
Prosto sam se iznenadio KAKO i ODAKLE je izvukao tu energiju i kad ni jedan u ataru nije napredovao, gotovo stojao, on je odlicno napredovao.
Jedina marka koja me prijatno iznenadila je Syngenta. Dekalb's nista posebno, a o ZP i NS nema sta da se kaze a sto se ne zna. KWS ne bih ni spomenu jer su to hibridi , po mom skromnom misljenju, najbolji za slazu, a za sve ostalo samo prosecni.
Takva je nasa situacija u ataru gde je u JUNU mesecu palo oko 80 l/m

Danas se vozao i naidjoh na jos jednu njivu pionira stanje srednje zalosno,okacicu ovih dana slike kad budem prolazio a budem imao vremena da stanem.

North moras da shvatis jednu stvar...u nekim slucajevima je velicina bitna , a u slucaju kukuruza velicina(visina) stabljike nije bitna, bitan je krajnji produkt. Visina je bitna samo kod kukuruza za siliranje . Kad imas manji hibrid , kraci su putevi transporta organske i mineralne materije automatski mu treba manje hrane i sve ostaloga, jer se manje gubi u transportu. Visina stabljike nije presudan faktor, to sto on izgleda "losije" od ZP apsolutno ne mora da znaci da je los . Sve na kraju kaze kantar.

Ne govorim o visini nego o nejednakosti kako je razlicit,ima i kod mene razlike ali na svaka 4 reda a ovde se talasa o tome ja pricam.

Moze biti zbog masine npr stara olt stekerica hoce da uradi tako nesto ako se ne spusti dovoljno duboko, valjanje pomaze .

Ako su talasi onda je do zemljišta a ako je cik-cak onda je neujednačeno nicanje.E sad tome može biti više razloga, a najčešće je priprema ili do sijačice.Do hibrida sigurno nije bilo koji da je.

U nasem ataru su kukuruz generalno slabije napredni-retko koji da je izbacio metlicu i to uglavnom oni koji su sejani do 5. aprila. Sto se velicine tice a generalno i stanja tice ja se uopste ne sekiram. Posto sam kasno posejao moj kukuruz spasava avgustovska kisa. Verovatno sam pisao o tome kako sam se pre nekih 6-7 godina razocarao kad sam sa ocem parao kukuruz Pioneer B23. Prolece je bilo jos Boze pomozi ali kad je doslo vreme da se para i prska a kise ni za leka. Pomenuti hibrid ima malo losiju energiju klijanja i u fazi kad je bio za paranje je imao otprilike od 3 do 7 listova sto meni nije izgledalo nimalo lepo. Kada je dosla berba ja sam tada radio transport i pomalo brao i jako prijatno se iznenadio prinosu bas na toj parceli dok na nekim parcelama gde smo imali hibrida i od drugih semenskih kuca nije bilo bas tako. Protekle godine su pokazale da Pioneer ume da napravi hibrid tolerantan na susu cime ne mogu da se pohvale bas konkurenti i za mene je tu tacka stavljena. Jedino da nam se distributer semenske robe promeni pa da ne dobijamo staro seme i sve ce biti valjano...

U nasem ataru su kukuruz generalno slabije napredni-retko koji da je izbacio metlicu i to uglavnom oni koji su sejani do 5. aprila. Sto se velicine tice a generalno i stanja tice ja se uopste ne sekiram. Posto sam kasno posejao moj kukuruz spasava avgustovska kisa. Verovatno sam pisao o tome kako sam se pre nekih 6-7 godina razocarao kad sam sa ocem parao kukuruz Pioneer B23. Prolece je bilo jos Boze pomozi ali kad je doslo vreme da se para i prska a kise ni za leka. Pomenuti hibrid ima malo losiju energiju klijanja i u fazi kad je bio za paranje je imao otprilike od 3 do 7 listova sto meni nije izgledalo nimalo lepo. Kada je dosla berba ja sam tada radio transport i pomalo brao i jako prijatno se iznenadio prinosu bas na toj parceli dok na nekim parcelama gde smo imali hibrida i od drugih semenskih kuca nije bilo bas tako. Protekle godine su pokazale da Pioneer ume da napravi hibrid tolerantan na susu cime ne mogu da se pohvale bas konkurenti i za mene je tu tacka stavljena. Jedino da nam se distributer semenske robe promeni pa da ne dobijamo staro seme i sve ce biti valjano...
Polako,polako...nemoj stavljati tacku.Pa na ovom forumu sam procitaoo mnogo razocarenja o Pioniru?!
A taj B23....moli Boga da ga ne uhvati crvenilo!!?:ppozdrav:

A LG ima oglede i u Tovarisevu, fantasticno ............
Pionir je godinama dobar i to niko ne moze da osporii. Konacnu ocenu cemo dati na jesen, a do tada nek svako gleda svoju kucu i moli se bogu da padne kisa.

Bas tako paorpaor...samo da padne kisa i svi ce biti relativno dobri.

@Farmer Bob

Tacka je stavljena za sada ali gledano u buducnost mislim da ce ta tacka bar par godina kod mene biti tu gde jeste...

Pioniri u mom kraju se seju relativno mnogo i mogu reci da sam cuo da ove godine ima dosta neujednacenosti od samog nicanja pa i sad u fazi metlicenja...Ne znam zasto je to tako ali sumnjam u kvalitet dorade semena...Kao hibridi oni su prvenstveno namenjeni za vrsidbu i kao takvi su za sad jos uvek dominantni kod nas,e sad koliko ce biti ne znam mada sumnjam da ce jos dugo(DKC,LG,Syngenta,AS) rade dosta na toj fao 400-500 grupi i imaju dosta lepe prinose...Pionir ce morati da ubacuje vise hibrida svake godine iz razlicitih FAO grupa ukoliko zeli da zadrzi poziciju na kojoj se nalazi...Ja licno sam sejao za berbu D12 i N43 i zadovoljan sam ali posto sve uglavnom ide u cardake opredelio sam se za KWS,AS,LG...ove godine tako,sledece videcemo...

Juče sam obišao jednu parcelu N43 zasejan 01.04. Podgoreo je , videćemo šta će biti.
U proleće je bačeno 150kg NPK, 80kg AN pri nagrtanju, i tretiran Axis-om.

a07y2e.jpg

Moj pionir je ekstra za sada,seme je tretirano sa poncom jako je lepo nicalo kao sto je @paorpaor rekao prvi izbacio metlicu i klip videcemo na jesen kako ce da curi

Nazad
Vrh