Pioneer hibridi

I kod drugara je F73 lose klijao,ima dosta trulog,losa energija klijanja....

I prošle godine , činimi se , pisalo se o problemu u nicanju saPionirom. Da šiljak krene gore i onda istruli , to je baš neobično , od čega to ??

Ovde je problem samo sa F73,ostalo niklo kao jedan....
Losa energija klijanja,nema snage da izgura gore,jos ako je malo dublje otisao...

Momo loša energija klijanja, taj što je krenuo pa stao taj je imao oko 50% energije, taj da je posejan početkom aprila kad je zemljište hladnije nebi ni pustio klicu a istrunuo bi, zato ja njega lepo posejem u moje kutije i gledam kako niče i šta izbije napolje to je to a to naklijavanje u vlažnim krpama po meni nije baš merodavno.

Od Pionira ove godine imamo F38,N61,P1114 i R10 od prošle godine, nije bilo problema sa nicanjem ni kod jednog.

Posejani Pioneeri F73, F38, T36, T56, 1114, B23, K67 i V52 na razmake 19,3 do 22,4cm bez osnovnog jesenjeg djubrenja uz predsetveno 200kg Uree po kj na strnista, sojista i za probu nesto malo na kukuruziste. Kukuruz je posejan u relativno vlaznu i toplu zemlju 28; 29. aprila i 2. maja. Kvalitet zemljista je pretezno 1. klasa ali ima i 5. i 6. klase.

Danas sam isao da obidjem p 1114. Posejao sam ga ove godine da bih probao i ne verujem da cu vise sejati pioneer. ZP i NS su mnogo bolje klijali. Meni nije bitno cija je dorada dokle god na vreci pise Pioneer,oni treba da kontrolisu kvalitet semena koji se pakuje pod njihovim imenom.

Pioneer V52
fotografija06441.jpg

Pioneer V74
fotografija06411.jpg

Obe parcele su sejane pre 14 dana,odnosno pretprosle subote.

Imam problem sa BO8 posejao sam ga na 5ha i mozda je nikao nekih 40-50 procenata,ostalo pustilo klicu i stoji,a neko je i istrunulo.Sta raditi,da li presejavati ili ostaviti tako? nisam pametan?Da nije kasno da se presejava posle praznika:sta:?

Pionir F 73 predeklarisan sejan 21.IV

Klijavost mu je bila (ako se ne varam) 95 a energija 92.

Slično je izašao i N01.

Imam problem sa BO8 posejao sam ga na 5ha i mozda je nikao nekih 40-50 procenata,ostalo pustilo klicu i stoji,a neko je i istrunulo.Sta raditi,da li presejavati ili ostaviti tako? nisam pametan?Da nije kasno da se presejava posle praznika:sta:?
Pujol slican problem je i mene zezao prosle godine b08 sa poncom je mnogo bolje niocao nego bez ali kasnije katastrofa nema klipa jos je neko napisao na forumu da je izbacen i da ga vise nece biti, a79 duplo bolji na istoj njivi
ove godine v 74 f38 i a79 zadovoljan dobro klijavost i sklop

Poslednja izmena:
Bio malopre da vidim bo8 katastrofa nema ga pola a i vise,zvao promotera,doci ce danas da vidi.Da li mogu da se nadam da ce da mi da seme za presejavanje ako utrvrdi da je do seme (do drugo ne moze da bude,posto su svi ostali hibridi manje vise nikli dobro),ili da se spremim ponovo da placam iz dzep?:zli::zli:

B08 sklon pucanju zrna u susarama prilikom krunjenja i dorade,moguce da je osteceno zrno i zato ne klija,mada ne bi smeli da ga pakuju ispod 90% verovatno energija losa i nije mogao da izadje!Jedne godine dok sam radio u dor.centru par vagona B08 je popucalo u susari na 12-12,5% vlage sto se ne desava kod ostalih hibrida!Hocu reci malo je specifican za doradu...

T56,setva 25.04 vlaga je vec bila kriticna pa je malo nejednak,ali tu gde 'fali'tek sad izbija,tako da ce sklop da bude ok.Setva na 24,5cm.
fotografija06571.jpg

Nazad
Vrh