Permaculture - Permakultura

Dobar blog.
5e5som.gif


dzionik, postavljaš li još knjige na 4shared?
 
Baš tako "blog", slabo se to znanje ovde prima ;-)
Sad malo slabije više sam na selu, pakovanje paradajza, sajdera itd... proveri tu i tamo..

Kad sam već tu, jedan odličan sajt za pretragu biljaka sa gomilom parametara koje možeš da zadaš i prilično velikom bazom, "Plants for future"

http://www.pfaf.org/user/plantsearch.aspx
 
Za sada sam prochitao

Gaias Garden- Toby Hemenway
masanobu fukuoka - revolucija jedne slamke
permaculture designers manual- Bill Mollison
Under ground life- Yvone Baskin
darko znaor-ekoloska_poljoprivreda

i josh gomilu manjih, tematskih knjizica i moram reci da je "Permaculture designers manual" stvarno lektira mnogo konkretnih, prakrichnih objasnjenja i reshenja, mada se ni "Gaias garden" ne treba podcenjivati, vishe onako filozofski ali svakako inspirishuce. Jedino je mana shto stvarno ih nije lako chitati jer su na engleskom koji nije bash osnovni engleski za razliku od "Revolucija jedne slamke" koja je pala za jedan dan sa ovima sam se "muchio" i po mesec dana.

Voleo bih da napavim Holcerovu knjigu i chim skupim 2K dinara mislim da cu je i poruchiti i onda videti da li sigurno zelim da ga posetim.

Sve u svemu, mislim da su principi permakulture sjajni a reshenja veoma praktichna i smislena.

I evo skroman doprinos temi

http://courses.ncsu.edu/hs432/common/podcasts/

U pitanju je serija predavanja "introduction to permaculture" sa nekog americhkog univerziteta, nisam siguran kog, link je nekad aktivan nekad pasivan tako da ako ne upali iz prve, probajte ponovo..
 
Bravo, Sep Holcerova knjiga nije toliko sveobuhvatna kao Design manual ali ima nekih stvari koje su interesantne i primenljive za našu klimu.
To je podkast sa NC Severna Karolina nije loše ali ameri....
Ako hoćeš da pogledaš dobar PDC preporučujem Bill Mollison i Jef Lowton kurs koji možeš da nadješ na torentu. Od osam i nešto do 56 GB, 72 sata ili tako nešto. Ja sam se bio totalno zaludeo i odgledao to za nekoliko dana, puno interesantnih stvari koje se ne pominju u knjigama. Naročito Bilove priče :)
 
Gledam prvi deo kursa, taj od 8gb, lagano to ide ali da zamolim za malu pomoć na pp oko nastavka i kako se ova knjiga može nabaviti - Gaia's Garden- Toby Hemenway, unapred hvala!
 
Evo prođe godina ... Ima li kakve literature ili e-knjiga na srpskom, nov sam kako na forumu tako i u sferi poljoprivrede, a planiram da odlazak na selo i oformljavanje jednog samo-održivog domaćinstva. Ovo mi se čini kao dobra stvar ali pošto krećem od 0 trebalo bi mi što više informacija a eng. mi nije baš najdobar, sorry but j... ga.
 
http://www.perforum.info/index.php?action=forum
Valjda znaš hrvatski:)
Skini 'Designers Manual' od Mollisona biće ti mnogo toga jasnije i ako samo gledaš slike i prevedeš neke delove.
Sve više ljudi će bežati od ovog globalnog ludila, državnog ugnjetavanja naroda, nažalost to se širi svakodnevno i na selo, popisivanje, čipovanje, registracije, dozvole i zabrane, novi harači, ne bi li se iscedio i zadnji dinar za birokratsku parazitsku oligarhiju.
Puno sreće u pravim koracima ka održivom selu....
 
Nema na čemu... imaš i na fejsbuku 'Permakultura Srbija' prilično aktivna strana ali je dosta toga na engleskom.
 
Ciciban,ciciban,
Evo dobih danas knjigu na dar,...(grupa Kod-ko nezna)

Baš to mi je trebalo... od početka do kraja, o svemu ... e neka je Gospod Bog poživi!

http://svetinjebraniceva.rs/index.p...-02-06&catid=38:2010-12-14-18-00-48&Itemid=59

, a pogledajte na sajtu manastira ima još zanimljivih knjiga o bilju, korovima, gljivama, kuvari sa dobrim receptima za dijabetičare itd. a naravno ima i dušekorisnih,ali to je za neki drugi forum.
Pozdrav i živeli... ciciban,ciciban....
 
Shepard je 1995. godine uspostavio šumu hrane na farmi New Forest u američkoj državi Wisconsin, koja danas predstavlja inspirativan primjer prelaska sa sustava konvencionalne poljoprivrede u produktivni poljoprivredno-šumarski ekosustav. No, nije to samo "igranje hrpice bradatih hipija", kaže Shepard. On je ujedno i jedan od pokretača zadruge Organic Valley, koja je krenula iz Wisconsina, a danas okuplja 2500 organskih proizvođača u SAD-u i Kanadi i prošle je godine ostvarila prodaju u vrijednosti bilijun američkih dolara.

http://h-alter.org/vijesti/drugacijom-poljoprivredom-protiv-kolapsa
 
Nazad
Vrh