Pcelinji otrov

Philby

Član
Učlanjen(a)
24 Maj 2013
Poruka
1.775
Lokacija
Banja Luka, Republika Srpska
Koliko znam ne prodaje ih niko, ali nije problem ni napraviti. Jednostavan ram, parče stakla, malo pertinaksa i žice, par minuta lemljenja i to je to. :)

Evo slika pločica na koje se zatežu žice i priključuju elektrode, ako nema stolara da napravi okvir može se sve postaviti i na neki jeftini ram za slike. :osmeh:Ovako kako sad stoje samo se postave na suprotne krajeve rama, provuku žice i zaleme da budu kao dva češlja. Između svake dvije susjedne žice postoji potreban pobudni napon na koji će pčelica reagovati, a ispod je staklo na kojem ostaje otrov.

Veći problem je kakav signal dovesti na krajeve, tj. na koji najbolje reaguju.
 

BADE

Član
Učlanjen(a)
8 Nov 2015
Poruka
30
Lokacija
Gorazde
Hvala na pomoci, ja bih ipak nesto sto je 100%provjereno, jer sam pravi laik sto se tice struje.
 

simke_zen

Novajlija
Učlanjen(a)
27 Sep 2016
Poruka
8
Lokacija
Bor
pozdrav...da li neko od vas forumaša zna, ima i podelio bi neku elektro šemu za pobudni napon (kolektor) za na krajevima zice rama
 

Philby

Član
Učlanjen(a)
24 Maj 2013
Poruka
1.775
Lokacija
Banja Luka, Republika Srpska
Nije veliki problem to osmisliti i napraviti, ali niko ne zna specifikacije kakav signal treba biti. Ja sam prije pravio neki jednostavni impulsni generator sa LM555 kod koga se napon može mijenjati od 0 do 12 V (ili koji je već napon napajanja), a frekvencija se podešava promjenom jednog kondenzatora u kolu (ostaviš slobodne pinove pa samo ubodeš različite).

Moram potražiti gdje sam to ostavio, valjda negdje ima i šema sačuvana pa ću okačiti slike.
 
Vrh