Pcelinji otrov

Philby

Član
Učlanjen(a)
24 Maj 2013
Poruka
1.720
Lokacija
Banja Luka
Koliko znam ne prodaje ih niko, ali nije problem ni napraviti. Jednostavan ram, parče stakla, malo pertinaksa i žice, par minuta lemljenja i to je to. :)

Evo slika pločica na koje se zatežu žice i priključuju elektrode, ako nema stolara da napravi okvir može se sve postaviti i na neki jeftini ram za slike. :osmeh:Ovako kako sad stoje samo se postave na suprotne krajeve rama, provuku žice i zaleme da budu kao dva češlja. Između svake dvije susjedne žice postoji potreban pobudni napon na koji će pčelica reagovati, a ispod je staklo na kojem ostaje otrov.

Veći problem je kakav signal dovesti na krajeve, tj. na koji najbolje reaguju.
 

BADE

Član
Učlanjen(a)
8 Nov 2015
Poruka
30
Lokacija
Gorazde
Hvala na pomoci, ja bih ipak nesto sto je 100%provjereno, jer sam pravi laik sto se tice struje.
 

simke_zen

Novajlija
Učlanjen(a)
27 Sep 2016
Poruka
8
Lokacija
Bor
pozdrav...da li neko od vas forumaša zna, ima i podelio bi neku elektro šemu za pobudni napon (kolektor) za na krajevima zice rama
 

Philby

Član
Učlanjen(a)
24 Maj 2013
Poruka
1.720
Lokacija
Banja Luka
Nije veliki problem to osmisliti i napraviti, ali niko ne zna specifikacije kakav signal treba biti. Ja sam prije pravio neki jednostavni impulsni generator sa LM555 kod koga se napon može mijenjati od 0 do 12 V (ili koji je već napon napajanja), a frekvencija se podešava promjenom jednog kondenzatora u kolu (ostaviš slobodne pinove pa samo ubodeš različite).

Moram potražiti gdje sam to ostavio, valjda negdje ima i šema sačuvana pa ću okačiti slike.
 
Vrh