Pcelarstvo - Juzna Srbija - Lebane

rangog

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Avg 2016
Poruka
3
Postovani,
Posto sam nov na ovom forum zelim da se predstavim kako pravila nalazu.
Naime naiso sam na ovaj forum i iz citanja raznim komentara i diskusija na razne teme zakljcio sam da je odlicno mesto za razmenu misljenja.
Posedujem manji pcelinjak od oko 50-ak kosnica. U pitanju je stacionarni pcelinjak jer uslova za njihov transport od pase do pase trenutno nemam. kao sto verovatno svi znate da je ova godina KATASTROFALNA sto se tice meda. Tj. sve pase su ove godine u potpunosta podbacile, ne secam se da je neka godina ovako bila slaba.
Sada se polako vec vrse pripreme da pcele prezime, vrsi se prehrana i slicno.
Ono sto me je ove godine posebno izvelo iz takta i iznerviralo kada sam video da se po prodavnicama prodajem med za 500din po KILOGRAMU. I prosto se pitam sta radi nasa inspekcija. Mesto gde se vrsi prodaje je izuzetno prometno i spada u prodavnice zdrave hrane. Svi znamo kakav je kvalitet meda koji moze da kosta samo 500din po KG, ali me ljuti to sto inspekcija ne radi svoj posao i gradjani budu dovedeni u zabludu.
Nazalost pravi kvalitetan med naravno ide za inostranstvo.
Nadam se komentarima i diskusiji
Hvala

Hvala na dobrodoslici.
Trenutno sam pun utisaka, negativnih, neko mi iz pcelinjaka odneo dve kosnice. Ne znam mozda su mislili da ima meda, jer jedino na njima sam ostavio polunastavke ( naravno izdvojio pcelinje drustvo dole ) jer nisu mogli da stanu u prikolicu. Prosto ne znam kako da se zivi od neradnika i lopuza.

Treba mi savet, od komsije pcele mi usle u fasadu, kako to mogu resiti? Nemam pojma od kad tek ovih dana mi komsija rekao

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Treba mi savet, od komsije pcele mi usle u fasadu, kako to mogu resiti? Nemam pojma od kad tek ovih dana mi komsija rekao

Sent from my 2107113SG using Tapatalk
Ako su vam pčele ušle u fasadu, važno je da to rešite na bezbedan način, jer:
  • Pčele su zakonom zaštićene u mnogim državama (uključujući Srbiju).
  • Ubijanje pčela može biti opasno i ekološki štetno.
  • Pokušaj “sam svoj majstor” može dovesti do uboda ili oštećenja fasade.

Evo kako da postupite:​

1. Potvrdite da su to zaista pčele, a ne ose ili stršljeni.
    • Pčele su dlakave, žućkasto-smeđe boje, obično manje agresivne.
    • Ose i stršljeni su glatki i agresivniji – za njih je postupak drugačiji.
  2. Kontaktirajte lokalnog pčelara ili pčelarsko udruženje.
    • Pčelari često besplatno ili uz malu nadoknadu premeste rojeve i spasu pčele.
    • Oni imaju specijalnu opremu i znanje da izvuku roj bez uništavanja fasade.
  3. Nemojte ih zapušavati penom ili malterom dok su unutra.
    • Ako zatvorite ulaz, pčele će potražiti novi izlaz – mogu završiti u vašoj kući.
    • Zatvaranje može izazvati i propadanje voska i meda u zidu, što privlači miševe i insekte.
  4. Ako ne možete odmah naći pčelara, izbegavajte buku i vibracije oko tog dela fasade dok ne dođe stručna pomoć.
🔎 Saveti za pronalazak pčelara u Srbiji:
  • Pogledajte Facebook grupe tipa “Pčelari Srbije” ili “Pomoć pri uklanjanju rojeva”.
  • Pitajte u lokalnoj poljoprivrednoj apoteci ili kod najbližeg pčelara – oni obično znaju ko u kraju radi uklanjanje.
❗ Nemojte koristiti sprejeve protiv insekata. To može ubiti pčele, a mrtve pčele i med mogu napraviti dodatni problem u fasadi.

Evo par kontakata pčelara / udruženja u Beogradu / okolini koje bih vam preporučio da pozovete:

Screenshot-20250914-155944-Chrome.jpg

Pitajte SPOS da vam daju kontakt od SOS spasilac pčela – Slađan Simonović

Ceo dan razbijam glavu kako da im doskocim, naleteo sam na ovo.
Sta mislite o ovome, da li je pametno, kosta malo vise ali vise nemam zivaca da se ganjam sa lopovima.
http://www.spijunskaoprema.org/gps-pracenje/gps-lokator-jak-magnet/
Ja sam imao drugih problema.
Nisu mi krali košnice već baterije sa vaga, delove platforme...
Čak su mi jednom zatvorili košnice da mi pocrkaju pčele...
Najviše problema sam imao u Banatu. Iako sam pčele postavljao na mesto koje mi odredi predsednik lokalnog društva.

Ja sam postavio kamere na solarnu energiju koje su wifi i imam stalno pregled šta mi se dešava u pčelama.
Sad nove kamere imaju mogućnost da se direktno u njiu ugradi sim kartica i sve rešeno.
Mislio sam i ja da postavim gps lokator ali u koju košnicu da ga stavim a drugo ima ograničeno vreme trajanja baterije...
Pozdrav

PS: Krađa iz ograđenog prostora je krivično delo a iz neograđenog prostora je prekršaj. Info od advokata...

Nazad
Vrh