Pasulj

Koja je verovatnoca da se oporavi, a da pritom se ne razboli od bakterioze. Verovatno se nece moci uci u njivu 5. dana. Kakvo je stanje kod vas?
IMG-20250506-131500.jpg
zadnju godinu, 2022 kad sam sijao grah led mi je tako otukao...bilo 120kg/j neprebranog...prebranog zdravog normalnog zrna možda 50kg..
3g zaredom ga led tukao tako da od tada ga više ne sijem...prošle godine soja sastavila redove (na 70cm) i došao strašan led u 6mj, nije imala lista i oporavila se, cak i solidan prinos s obzirom na sušu kasnije i šta je sve pretrpila tokom godine...
dok za grah teško...18g sam ga sijao, po 2-3ha svake godine al od 2018 katastrofa s njim, s obzirom da je prije rodio prosjek 800-1200kg/jutro...ugl grah u moju njivu više neće...
grah i bob vole samo čiste njive i dobre uvjete, jer svaki k im smeta...

Zivnula tema o pasulju opet, ove godine imam 2.5 jutra Haribeka i 5.5 jutara zutozelenog, posejan 22 aprila tera vec prvu trolisku

Dosta požuteo . Dali od hemije od prošle ili ove godine a možda mu noću bude i hladno .

Moj je posijan 01.05. i nisam žurio sa herbicidom, al svejedno je požutio od hladnoće. Sad je malo nadošo, i u ponedjeljak je dobio pola doze Coruma, a u utorak sam ga ošparto.

Imam povrsinu od 50m2 pod pasuljom i jos malo ostalo da pocupam, procena oko 10 kg, e sad kad gledam neke sajtove o uzgoju pasulja oni daju neke fascinantne cifre o prinosu, 12-20 tona po hektaru. Inace ovaj moj je zuto-zeleni pa predpostavljam da je prinos od 10 kg na 50 m2 dobar?
Inace sam ga sadio u redove razmak izmedju redova 30 cm u redu 6 cm,rucno.

Mi smo gajili Galeb i Biser.
Kada sam čitao o uzgoju, bilo je do 4 T po hektaru za te vrste.

Kako mi nismo ni zalivali, a ni nešto posebno čuvali (samo da nema žiška, plamenjače, trave i sl) - bila je tona po hektaru.

Tako da si ti dobar.. (ako sam ja dobro izračunao da je to 2 T po hektaru)

prepravljali su ovdje kod nas male classove i DD m770 za vršit grah i umjesto hedera stavljali 'pickupove'...oni će reći da nema puno loma al ja iskreno kažem da ima, previše! jer probao sam i ja svog m770 ali nisam bio nimalo zadovoljan, grah mora biti idealno i jednako zreo da bi to 'donekle' funkcioniralo na minimalnoj razini 'zadovoljavajućeg'...a dobiti da je idealno i jednako zreo je nemoguće!
veci problem od tog loma će ti stvarati 'udarci' koje se dobiju na zrnu pa grah nakon nekog vremena potamni, pogotovo taj koji nije idealno zreo!
ugl lom se krece od 20-35% zavisi koja godina, a nakon sušenja i stavljanja u duboki i ponovnog sušenja imat ćeš još cca toliko 'otpada'....u prosjeku nekih 35-40% 'gubiš' prinosa ak vršiš kombajnom (ako ideš direkt s žitnim hederom onda dodaj još min 10%)
*kolega je kupio baš specijalno neki kombajn za grah, mislim turski, što se kači na traktor i gubitak mu je na takvom cca 20% prinosa ali za taj mora ići isto prvo onaj stroj što podreže i onda ga on pokupi i ovrši s tim kombajnom za grah

kod nas su počeli prošli tjedan, prinosi neprebranog zelenog graha se kreću od ništa (nema mahuna) pa do 150 kg/jutro..ovaj što je navodnjavao ima 250kg, u prosjeku nenavodnjavani 75 kg/j....sad oni prinosi od 1000 do 1600kg/j neprobranog graha koje smo imali do 2018 čine se poput bajke

Prijatelj od koga sam prvi put kupio seme kaže da koristi kombajn.
Ne razumem se, ali kaže da u bubnju neke horizontalne letve zameni drvenim. I čini mi se da reče da smanji obrtaje.
Tako gubi oko 10% samo.

Jedino, posle nekog vremena, kada smo na istu temu pričali, prvi put mi nije spomenuo da pasulj prvo iščupa i poređa u redove, pa kombajnom prođe.
Praktično.. tako samo odvoji zrna od ostataka biljke i proveje.

Ok, i to je nešto. Pa ipak, najteže je po meni obrati.

Mi smo unajmljivali ljude. Tipa deset ljudi, po dva reda uzmu, pa do kraja njive.
Ali i tako, za hektar je bilo potrebno dva dana branja.
Pošto se može brati od 5 do 10.. najkasnije do 11 časova prepodne.
Posle toga bude i teško zbog vrućine, a i počnu da pucaju mahune i da se rone zrna.

Ja sam praktikovao branje tokom noći, dok smo sami brali.

Sve u svemu, nama je sve posle setve bilo "na ruke".
I nije nimalo lako.

Tačno, postoji kombajn za tu namenu. Ima i te mašine što uz traktor ide. Što Pajdaš reče.
Međutim, nije bilo puno u ponudi. Plus cena nije mala (mi bi našim tempom morali raditi nekoliko godina dok se ne skupi dovoljno novca).. pa smo od pasulja ionako odustali. Jer, ove suše su postale učestale i nema više tog roda..

s drvenim smo i probali! i normalno pravili smo posebni zupčanik da bi smanjili maksimalno obrtaje..i korito ispod levatora koji nosi zrno u bunker da ga šneka pri istovaru iz bunkera dodatno ne lomi!
radio sam pola njive s kombajnom a pola ručno silom prilike te godine, pa pokupili s jednom širokom 'ralicom/grabljama' na par gomila i potovarili pa kasnije na komušač, najavljivali veliku kišu na kraju ni kapi a zupčanik još nije bio stigao pa požurili bar nešto da skinemo..
tako da iz prve ruke mogu reći koliki su stvarni gubici...mada većina neće to priznati, nakon te godine više kombajnom nismo ni pokušavali
uglavnom, sjekli smo jednim strojem napravljenim od starog špartača, pa jedan sistem sa ceradom koja se motala preko cijevi koju je pokretao elektromotor i punila grah u prikolicu i kasnije kod kuće na komušač vilama iz prikolice, ispod kojeg bio levator s gumenom trakom, i zrno i pljeva išle u prikolicu, i odmah curilo preko šubera na puhalnik koji je to izduvao, i ispod bio još jedan gumeni levator koji je vraćao u drugu prikolicu
jedino ručno bilo vilama iz prikolice ubacivati u komušač..
prve dvije godine smo plaćali ručno čupanje, kad je njiva čista od korova 5 nadničara može bez problema 1jutro graha počupati od 5 od 11, druge godine smo već pokušavali s kombajnom, treće je bio full spreman al onda na toj njivi smo vidjeli koliki je zapravo gubitak kombajnom pa odustali od kombajna i osmislili onaj sistem kako sam opisao...i tako radili od 2008 do 2023 kad sam s grahom prekrizio..od 2008 do 2018 3ha graha je u prosjeku dalo više čistih para nego 15ha šećerne repe...od 2018 prinosi ispod 250kg/j
nas 3 smo radili 3ha cca od njive do toga da bude spreman za prebiranje tako 15g...zadnjih 10g samo ja i otac kod kuce, a na njivi je mogao sve jedan covjek

Nazad
Vrh