Pasiji trn - Hippophae rhamnoides

Učlanjen(a)
7 Dec 2011
Poruka
495
Lokacija
Bresnica
Hippophae rhamnoides


Ima li neko iskustva sa ovim vocem???


Opis biljke. Pasji trn je listopadni žbun, ređe drvo, visine 1-3 metra.Listovi su kopljasti, sa lica zeleni, a sa naličja srebrnasto-beli. Biljka je dvodoma. Cvetovi su mali, žuti, mirisni. Plodovi su okrugle zlatno žute male bobice, kiselog ukusa, sa malo gorčine.Korenov sistem se razvija pri površini (ne dublje od 40 cm). Cveta u aprilu i maju, a plodovi sazrevaju u septembru i oktobru.


Stanište. Raste u dolinama reka, na liticama i padinama, a gaji se i u vrtovima.


Upotrebljivi delovi biljke. Plod.


Hemijski sastav. Plod sadrži trigliceride do 8%, u semenu do 12%. Osim toga u plodovima sadrži fosfolipide, sterole, karotin, vitamine (C, B1, B2, E, F, P, folnu kiselinu), šećer, inozit, organske kiseline, tanine, flavonoide. Ulje pasjeg trna sadrži tokoferole, karotin, vitamine K, B1, B2, sterole, masne i organske kiseline, šećer, fitoncide.


Lekovito delovanje. Deluje protivupalno, baktericidno i štiti kožu. Štiti jetru od uticaja raznih štetnih materija. Snižava količinu fibrina u krvi pa deluje antikoagulativno. Povećava elastičnost krvnih sudova i snižava pritisak. Deluje stimulativno na imunološki sistem i sprečava nastanak tumora. Koristi se za zaceljivanje rana, opekotina i ožiljaka od operacija. Smanjuje i uklanja bol i upalu, ubrzava epitelizaciju.


Način upotrebe. Koristi se u obliku čaja, tinkture, soka, marmelade i ulja od semena. Spolja se koristi kao vodeni ekstrakt i ulje.


Izvor: http://www.travarisrbije.com/lekovito_bilje.php?id=72
 

misoo83

Član
Učlanjen(a)
26 Okt 2010
Poruka
527
Lokacija
pancevo
Nisam kupovao, razmisljao sam da kupim al sam odustao treba muska i zenska biljka da bi imao plod a to je kod nas macak u vreci kad se kupuje.
 
Učlanjen(a)
7 Dec 2011
Poruka
495
Lokacija
Bresnica
Kako razlikovati musku i zensku ?

Pricaju ljudi,kako je sok mnogo dobar,zdrav,lekovit..... pa me je posle citanja nekih tekstova zainteresovala biljka.
 

dadoxxl

Član
Učlanjen(a)
28 Apr 2009
Poruka
135
Lokacija
mostar
Ja imam sadnice vec trecu godinu,a imao sam par sadnica stare 5-6 godina,medjutim nisu nikada cvjetale i ne znam koja je muska,a koja zenska sadnica.Kad ce procvjetati,ko zna?
 

gandrad

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2014
Poruka
1.735
Lokacija
jagodina
Evo da osvežim temu.
Ovaj trn , je kažu, hit u Hrvatskoj
Maltene parira aroniji.
Da li to neko ima i jel stvarno to što kažu ili samo trgovačka provala , da sadimo belosvetsko trnje?
 
Vrh