Pasiflora

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.237
Lokacija
Beograd
Zdravo svima, ovo mi je prva tema o cveću, inače sam aktivan u delu o voćarstvu, ne znam da li je pasiflora baštensko ili saksijsko pošto sam ga na moru video u baštama a kući sam posadio u saksiju jer možda zimi mora da se unosi :)

Imam par pitanja.

1. pojavile mi se na listu neke pege šta li, znate li šta to može biti, u zemlju smo sipali NPK tečno đubrivo formulacije čini mi se 7-9-10, predviđeno je baš za cveće, sad ćemo i preko lista, ovako izgledaju bolesni listovi, pri korenu i pri vrhu, u sredini su zdravi.2. pustili smo kanap po kojem sad ide puzavica, zanima me u ovoj prvoj godini da li treba kao kod loze skidati zaperke pošto su ponegde krenuli i da li treba prekratiti na određenu dužinu? Drugim rečima da li se uzgaja kao loza ili se pusti da slobodno raste?

3. da li preživljava naše zime ili mora da se unosi pošto će mi unošenje biti problematično kad poraste, ja sam viđao ogromne žbunove na moru?

4. da li ih oprašuju naši insekti pošto sam isto na moru video nekog bumbara koji ide samo na njih i nigde više nisam video tog bumbara niti sam ga ikad u životu video, a nisam primetio druge insekte da lete oko nje?

Koga zanima, to je pasiflora sa ovakvim cvetom sa slike, video sam ove godine da ima i plodove, čak sam jedan probao, ukus je nešto između smokve i nara, žao mi je što sa mora nisam poneo par plodova jer su puni semenki, ovde sam kupio semenke i od pune kesice se primilo samo 4 komada.


 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.801
Lokacija
Apatin
Pasiflora je višegodišnja puzavica koja, kao i većina primorskih biljaka zahteva zimske temperature oko 15 stepeni Celzijusa. To znači da ne može prezimiti napolju, već se unosi unutra, ali nikako u prostoriju koja se intenzivno zagreva, već svetlo i ne mnogo toplo mesto.Tada se zaliva povremeno, ali ne preterano, kako ne bi trunula u fazi mirovanja (jednom u 20-30 dana, zavisi od količine zemlje oko korena). Može se pustiti da slobodno raste, ali preporučujem da se bočne grane upravljaju od početka (najbolje ih je lučno ili kružno savijati), jer će formirati gustu krošnju koji nećete moći kontrolisati. Ipak, ne očekujte da kod nas dostigne veličinu kao na moru, pogotovo kad se gaji u saksiji. Pasiflora kao i većina višegodišnjih biljaka gajenih iz semena cveta najranije treće godine, ali uz dovoljno svetla i toplote, u ne prevelikoj saksiji cveta obilno i plodonosi. Mislim da hibridi čije seme ste kupili i posejali nemaju jestive plodove, ali postoje i vrste koje se gaje za konzumaciju. Što se tiče pega na listu, ako ste pratili propisane koncentracije hranjivog rastvora ne bi trebalo da smeta, višak hranjivih materija se manifestuje tako što dolazi do deformacije listova, što kod vas nije slučaj (mada kod pasiflore juvenilni -mladi listovi imaju nešto drugačiji oblik, neka vas to ne buni). Ipak, ne prihranjujte češće od jednom sedmično. Možda su u pitanju insekti-pogledajte naličje lista.
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.237
Lokacija
Beograd
Hvala, kad kažeš da se bočne grane uspravljaju, misliš da se ne puštaju da rastu vodoravno, nego da se formira nešto kao krošnja drveta?

Nisu insekti, gledao sam i naličje, sa druge strane lista nema ništa, a ovo što se vidi se ne skida trljanjem prsta, kao da je u samom listu a ne na njemu ako me razumeš...
 
Vrh