Papirni dud-Broussonetia papyrifera

NecrovoX

Član
Učlanjen(a)
24 Avg 2012
Poruka
61
Lokacija
Vojvodina, Bačka, Subotica
Ovo je neko drvo koje raste na sve strane, a niko skoro ne zna ni kako se zove. Zamiljivo je jer je otporno i lako se prihvata na svakom zemljištu. Ja sam na pesku vejavcu i sadio sam svašta pa čak i trenutno popularne paulovnie i ništa se ne pokazuje, sve nešto kunja. Ali ovo sam probao da stavim tu i primilo se bez ikakvog problema, čak mi je pas iskopao jedno od njih, drugo jutro ga vratio u rupu i ono se opet primilo. Svestan sam da je više korovsko drvo ali lako se primi na većini zemljišta, brzo raste, ima krupno lišće i relativno brzo opadne pa ga je lako skupiti, daje lep hlad, trpi svaku seču i lom i uvek se obnovi, daje se formirati po želji, nikada nisam opazio da ga napada neka bolest niti insketi. Najveći problem je što se koren širi i niču novi u blizini, ali redovnim košenjem okolo to se sanira bez većih problema. Problem nastaje ako ga se želite rešiti, to je već malo duži proces.
Evo link sa wikipedie i slika.
http://en.wikipedia.org/wiki/Paper_mulberry
http://www.google.rs/imgres?imgurl=http://www.pittstate.edu/department/herbarium/woody/Broussonetia_papyrifera_PaperMulberry_leaves.jpg&imgrefurl=http://www.pittstate.edu/department/herbarium/woody/Broussonetia_papyrifera_Paper_Mulberry.dot&h=542&w=682&tbnid=qAngSszghbYAFM:&zoom=1&docid=_XWJisE56oReQM&ei=taJnVKDMO8rlavHRgMgD&tbm=isch&ved=0CB4QMygCMAI&iact=rc&uact=3&dur=567&page=1&start=0&ndsp=29
 

mamara

Član
Učlanjen(a)
23 Jun 2013
Poruka
245
Lokacija
Ravno Selo
Haos od drveta. Komšija imao pre par godina veliko stablo i izvadio ga. Sada smo mi nastradali, gde god pogledaš izdanak iz žila tera ispod bedema, u žinoj ogradi ,travnjak....
 

Deda Lala

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2010
Poruka
1.177
Lokacija
Када сам у Земљи спавам у Београду
Декоративна биљка само јако инвазивна.На жалост о овоме се код нас не води рачуна ни мало па су последице очигледне.Углавном из незнања и нехата.
Тамо где се сади биљка они који су дужни да брину о томе морају строго да воде рачуна о изолацији корена од околног тла.Лица која/или су изучавали Гарденинг знају о чему говорим.
 

NecrovoX

Član
Učlanjen(a)
24 Avg 2012
Poruka
61
Lokacija
Vojvodina, Bačka, Subotica
E pa eto druže misterija odgonetnutna, ali da znaš da sam mesecima tražio kako se zove. Svugde ga ima, svi znaju na šta mislim ali niko ne zna kako se zove. Pa sam u saradnji sa jednim šumarom i njegovom dobrom voljom da traži po netu nedelju dana došao napokon do prave informacije.
 
Vrh